14.8 C
București
marți, 30 aprilie 2024
AcasăSpecialAglomerație de filme bune la TIFF

Aglomerație de filme bune la TIFF

Cinefilii au din nou motive serioase să-și înceapă vara la Cluj. Nu mai puțin de 12 pelicule se vor lupta anul acesta în competiția Festivalului Internațional de Film Transilvania, eveniment ce va avea loc în perioada 29 mai-7 iunie.

„Am privilegiat, în acest an, pro­duc­țiile intimiste și cele care recurg inteligent, ba chiar surprinzător, la convențiile filmului de gen. Emoția, pe de o parte, tensiunea – de cealaltă. M-a interesat felul în care cineaștii aflați la primul sau al doilea film reușesc să maximizeze – prin decupaj precis, interpretări excelente și fler regizoral – impactul unor povești care pleacă de la un set-up, buget sau număr de personaje minimale. E remarcabil cum toate acestea se transformă, pe parcurs, în veritabile tornade emoționale sau de suspans. Există filme cu doar două sau trei personaje, filme a căror acțiune rareori pără­sește pereții unei încăperi, sau scene încordate de acțiune mai eficiente ca într-un blockbuster hollywoodian”, declară Mihai Chirilov, selecționerul festivalului.

„Despre oameni și oi“ (regia Grímur Hákonarson) va veni la TIFF direct din competiția Un Certain Regard de la Cannes, cu povestea emoționantă a doi frați care nu şi-au spus o vorbă timp de patru decenii, dar pentru care totul se schimbă când trebuie să salveze ce au mai scump pe lume: oile. Un film estrem de emoționant este și ”Radiator” (regia Tom Browne), un debut comparat cu ”Amour”, despre cum, la bătrânețe, părinții devin, la rândul lor, copii. În rolurile principale apar Richard Johnson (care are o istorie personală cu filmul românesc, interpretând rolul comandantului Tiberius în ”Columna” lui Mircea Drăgan) și Gemma Jones, cunoscută din ”Jurnalul lui Bridget Jones” sau ”Rațiune și simțire”.

De la Veneția vine un film fără prejudecăți, ”Nopți de vară ”, regia Mario Fanfani, în care jumătatea unui cuplu aparent perfect are un secret întunecat: în fiecare weekend, Michel se retrage într-o casă din pădure, unde devine Mylène. În compe­tiția Karlovy Vary 2014 s-a remarcat ”Parisul Nordului” (regia Hafsteinn Gunnar Sigurðsson), o dramedie despre relația tată-fiu, în care un profesor decide să-și revadă tatăl după câteva sesiuni la Alcoolicii Anonimi. Sigurðsson a mai fost în compe­tiția TIFF cu primul său film, ”Either Way”.

Suspans și acțiune se regăsesc în ”Plan pe șase ani” (regia Santiago Cendejas), o combinație de thriller și film noir à la David Lynch, la limita dintre voyeurism și invaziune, și în ”Regii capitulează“ (regia Philipp Leinemann), în care doi polițiști mor în timpul unei confruntări violente, iar colegii lor nu mai au decât un scop: răzbunarea. Scene încordate de suspans se regăsesc în „Lecția” (regia Kristina Grozeva și Petar Valchanov), o dramă cu accente realiste à la frații ­Dardenne, despre o profesoară care ia decizii extreme din cauza datoriilor, și „Melbourne“ (regia Nima Javidi), premiat pentru scenariu la Stockholm și proiectat la Veneția, despre un cuplu confruntat cu o dificilă dilemă morală după un tragic accident.

În alertul ”600 de mile” (regia Gabriel Ripstein), distins cu premiul pentru Cel mai bun debut la Berlin 2015, actorul Tim Roth joacă rolul unui agent american a cărui soartă se leagă iremediabil de tânărul contrabandist pe care-l urmă­rește. Tot pentru debut a fost recompensat, la Premiile Goya 2015, și ”10.000 de kilometri” (regia ­Carlos Marques-Marcet), o pasionantă istorie de dragoste la depărtare, reconfigurată prin Skype. În acest film, dar și în tulburătoarele ”Incendiul” (regia Juan Schnitman) și ”Melody” (regia Bernard Bellefroid) ­povestea gravitează exclusiv în jurul a două personaje. În ”Incendiul” ies scântei într-un cuplu pe cale să se destrame, iar ”Melody” aduce în prim-plan un subiect actual delicat, însoțit de emoții extreme, acela al mamelor-surogat.

„Anul acesta, la TIFF există filme cu doar două sau trei personaje, filme a căror acțiune rareori părăsește pereții unei încăperi, sau scene încordate de acțiune mai eficiente ca într-un blockbuster hollywoodian.“ – Mihai Chirilov, selecționer și Festivalului Internațional de Film Transilvania

Cele mai citite

SUA vrea să construiască un debarcader în largul Fâşiei Gaza pentru livrarea de ajutor umanitar

Costul estimat de armata americană pentru construirea unui debarcader în largul Fâşiei Gaza pentru livrarea de ajutor umanitar a crescut la 320 de milioane...
Ultima oră
Pe aceeași temă