17.4 C
București
marți, 7 mai 2024
AcasăSpecialAlbania a interzis defrișările de păduri timp de 10 ani, pentru a...

Albania a interzis defrișările de păduri timp de 10 ani, pentru a evita o catastrofă

Parlamentul albanez a adoptat joi seară o lege ce interzice defrișările de păduri timp de zece ani, pentru a evita o catastrofă ecologică, informează Agerpres.

„Albania se confruntă cu o catastrofă ecologică și suntem obligați să luăm măsuri drastice împotriva exploatării forestiere în scopuri comerciale și a comerțului asociat”, a argumentat ministrul mediului, Lefter Koka, înaintea votului.

Legea adoptată interzice exporturile de lemn și de orice produse derivate. Lemnul va putea fi totuși folosit pentru încălzirea locuințelor, dar nu va putea fi tăiat fără autorizație.

Noua lege prevede pedepse de până la 10 ani de închisoare pentru orice activitate ilegală.

Înainte de 1990, pădurile acopereau 51% din teritoriul Albaniei, procent care s-a redus la 25% în prezent, conform Ministerului Mediului.

Numai între 2007 și 2013, peste 17% din pădurile țării au fost afectate de defrișări sau de incendii criminale, a precizat ministrul Koka.

„Activitățile infracționale intense, desfășurate în strânsă colaborare cu structurile responsabile cu protejarea pădurilor, se află la originea distrugerii acestora”, a acuzat premierul Edi Rama.

Potrivit cifrelor oficiale, defrișările ilegale depășesc de zece ori tăierile legale și au produs stricăciuni parcului național Lura, una din perlele munților Balcani.

Experții în protecția mediului au atras atenția și asupra defrișărilor de pe malurile cursurilor de apă, care cresc riscul de inundații.

Cele mai citite

Pericol de inundații în județele Neamț și Iași! Hidrologii au instituit codul portocaliu

Hidrologii au instituit un cod portocaliu de inundaţii, valabil până la ora 23:00 pe râuri mici din judeţele Neamţ şi Iaşi. Potrivit Institutului Naţional de...

Putin depune jurământul pentru cel de-al cincilea mandat de președinte al Rusiei

Vladimir Putin depune jurământul de președinte al Rusiei, la începutul celui de-al cincilea mandat de șef al statului. Ceremonia se desfășoară la Moscova, la Palatul...

Forţele israeliene anunţă că dețin controlul asupra punctului de trecere Rafah din Fâşia Gaza

Forţele israeliene au preluat controlul asupra părţii palestiniene a punctului de trecere Rafah, de la graniţa cu Egiptul, în sudul Fâşiei Gaza, informează The...
Ultima oră
Pe aceeași temă