12.7 C
București
miercuri, 1 mai 2024
AcasăSpecialAna Birchall: rata de absorţie a fondurilor europene, 80%

Ana Birchall: rata de absorţie a fondurilor europene, 80%

Comisia pentru afaceri europene din Camera Deputaţilor a audiat-o, luni, 29 februarie, pe doamna Aura Răducu, ministrul Fondurilor Europene. Cu această ocazie, membrii Comisiei i-au adresat întrebări referitoare la stadiul absorbţiei fondurilor europene, situaţia alocărilor pentru exerciţiul bugetar 2014-2020, proiectele depuse de România pentru accesarea de finanţări prin intermediul Planului Juncker sau strategiile vizate de Ministerul Fondurilor Europene pentru a maximiza absorbţia pe principalele Programe Sectoriale. 

În cadrul audierilor, Ana Birchall, preşedintele Comisiei pentru afaceri europene, a declarat că ‘astfel de demersuri reprezintă o dovadă de normalitate în relaţia Parlament-Guvern, în condiţiile în care este firesc ca membrii Executivului să poarte un dialog instituţional cu comisiile parlamentare de care aparţin, în acord cu aşteptările românilor care doresc transparenţă şi profesionalism’ – se arată într-un comunicat de presă citat de Agerpres

Ana Birchall a subliniat că audierea a urmărit atât prezentarea strategiei pe care Ministerul Fondurilor Europene o are în vedere pentru a maximiza gradul de absorbţie a banilor europeni, cât şi oferirea unor răspunsuri la întrebările pe care românii le aşteaptă cu privire la priorităţile de dezvoltare economică. Preşedintele Comisiei pentru afaceri europene a declarat că ‘în continuare, Comisia pentru afaceri europene îşi oferă tot sprijinul pentru activităţile ministerului în sensul creşterii gradului de absorbţie a fondurilor europene, în măsura în care sprijinul este solicitat, astfel încât la finalizarea exerciţiului bugetar să putem spune că România a luat toţi banii care i se cuveneau’. 

Totodată, Ana Birchall a punctat că ‘discuţia privind accesarea fondurilor europene nu trebuie purtată numai în jurul identificării unor vinovaţi pentru întârzierile la plăţi, pentru întârzierile la depunerea proiectelor sau la punerea în dezbatere a ghidurilor de finanţare şi eligibilitate’, iar Ministerul Fondurilor Europene trebuie să îşi şi asume ‘un rol activ în rezolvarea cauzelor care au determinat aceste probleme, astfel încât să eliminăm din practică această tendinţă de a ne rezuma doar la identificarea vinovaţilor, vină fiind atribuită de cele mai multe ori beneficiarilor’. 

Preşedintele Comisiei pentru afaceri europene a menţionat că aşteptările faţă de actualul Guvern sunt ridicate în privinţa creşterii substanţiale a gradului de absorbţie a fondurilor europene, mai ales că vorbim despre o echipă de tehnocraţi, cu experienţă directă în instituţiile europene. ‘La momentul în care guvernarea PSD-UNPR-ALDE a predat ştafeta actualului Executiv, gradul de absorbţie a fondurilor europene era de aproximativ 60%, comparativ cu cele şapte procente grad de absorbţie de la începutul anului 2012, când majoritatea axelor de finanţare erau blocate. I-am comunicat doamnei ministru că este de datoria ministerului pe care îl coordonează să ducă acest procent mult mai sus, şi pentru că aşteptăm ca expertiza şi experienţa de la Bruxelles a celor care lucrează în ministere să contribuie la maximizarea acestui vector de dezvoltare economică şi de reducere a decalajelor pe care îl reprezintă absorbţia banilor europeni’, a precizat Ana Birchall. 

În cadrul audierii, Ana Birchall a subliniat că infrastructura rămâne un punct nevralgic, iar actuala echipă guvernamentală trebuie să obţină performanţele pe care toţi românii le aşteaptă. ‘Când partidul nostru s-a aflat la guvernare, am fost criticaţi – uneori justificat, alteori nemeritat – pe motiv că nu atragem suficienţi bani pentru autostrăzi şi pentru modernizarea infrastructurii rutiere. Un guvern tehnocrat trebuie să performeze mai bine în acest domeniu, tocmai pentru că au această expertiză şi experienţă europene’, a mai arătat preşedintele Comisiei pentru afaceri europene. 

‘Rata pe care o prevăd la finalul exerciţiului bugetar este de 80%. Principala problemă pe care o avem este că bugetul de stat nu are suficiente proiecte care să respecte condiţionalităţile pentru finanţarea prin fonduri europene, şi mai ales pe cele privind achiziţiile publice, avizul de construcţie şi avizul de mediu’, a declarat în răspuns ministrul Fondurilor Europene, Aura Răducu. 

Preşedintele Comisiei pentru afaceri europene a precizat că măsura identificată în timpul guvernării PSD şi agreată şi cu reprezentanţii Comisiei Europene urmăreşte promovarea unor proiecte retrospective prin Programul Operaţional Sectorial ‘Transport’, finanţate din alte surse bugetare, în cuantum de aproximativ de 400 milioane de euro. 

Referitor la această măsură a guvernării trecute, Ana Birchall i-a solicitat ministrului să prezinte stadiul implementării acestei măsuri, iar ministrul Aura Răducu a arătat că ‘a început deja colectarea acestor proiecte şi până la 31 martie 2016 putem aproba proiectele pentru finanţarea retrospectivă’.

Totodată, preşedintele Comisiei pentru afaceri europene a solicitat ministrului Aura Răducu să prezinte viziunea sa privind reducerea decalajelor economice dintre regiuni, în condiţiile în care aceasta este o prioritate la nivelul UE. ‘Ca deputat de Vaslui, judeţ care se confruntă cu probleme economice serioase, cu un şomaj ridicat şi cu un grad redus al investiţiilor. Cred că reducerea substanţială a decalajelor dintre judeţe şi dintre regiuni trebuie să fie cu adevărat una dintre priorităţile guvernării, inclusiv prin elaborarea unor proiecte cu finanţare europeană ţintite, care să vizeze tocmai regiunile în care există dificultăţi de natură economică. România nu are voie să piardă trenul fondurilor europene în exerciţiul bugetar 2014-2020, bani pe care sper ca ţara noastră să îi absoarbă în totalitate. Banii europeni reprezintă o garanţie pentru dezvoltarea şi modernizarea României, fiind bani care se cuvin României’, a precizat Ana Birchall. 

În cadrul şedinţei de audiere, ministrul Fondurilor Europene a acceptat ca până la sfârşitul săptămânii în curs să informeze Comisia pentru afaceri europene privind proiecţia termenelor pentru ghidurile care urmează să fie lansate de către MFE. De asemenea, a fost agreat ca ministerul să trimită lunar câte o informare în scris către comisie privind stadiul evoluţiilor programelor de fonduri europene, iar următoarea întâlnire de lucru dintre membrii comisiei şi reprezentanţii ministerului să aibă loc în cursul lunii aprilie, după ce va fi făcută o evaluare a modului în care au fost atrase fondurile europene până în prezent.

Cele mai citite

Mulțumesc-ul de pe panou zboară (NIc)ușor către coaliție

Ilustrație: Marian Avramescu Într-un final a devenit limpede pentru toți bucureștenii cui mulțumește primarul general al Capitalei, pe numeroasele panouri electorale de pe străzi. Mulțumirile...

Beneficiile săpunurilor naturale bio antiacneice

Acneea reprezintă una dintre cele mai des întâlnite afecțiuni dermatologice, afectând milioane de persoane la nivel global, indiferent de vârstă sau gen. Caracterizată prin...

Rețetă de mici de 1 Mai, de pe vremea bunicilor. Așa faci cei mai gustoși mititei

Ziua de 1 mai sau 1 mai muncitoresc se sărbătorește neapărat cu o porție de mici. Dacă nu vei avea unde să îi servești,...
Ultima oră
Pe aceeași temă