9.5 C
București
joi, 16 mai 2024
AcasăSpecialAnaliză: După Fidel Castro, Cuba încearcă reforme cu rezultat incert. Cum va...

Analiză: După Fidel Castro, Cuba încearcă reforme cu rezultat incert. Cum va evolua relația cu SUA

Cuba va trece peste dispariția lui Fidel Castro preocupată de “reactualizarea” economiei sale socialiste, cu ajutorul unor reforme lansate de actualul președinte Raul Castro, fratele lui Fidel Castro, notează sâmbătă agenția EFE citată de Agerpres.

Pe de altă parte, este de așteptat o posibilă paralizare a relațiilor cu Statele Unite, care s-au reluat în anul 2014, odată cu venirea la Casa Albă a președintelui ales, Donald Trump.

În ultimii ani, omul care a transformat Cuba în aliata URSS și care a declarat ireversibilă victoria socialismului în insulă, a asistat de la retragerea sa la un plan de deschidere lansat de fratele și succesorul său, Raul Castro, pentru a garanta supraviețuirea unei revoluții care a avut mereu dificultăți în asigura și prosperitatea în Cuba.

Când în 1959, “bărboșii” lui Fidel Castro l-au destituit pe dictatorul Fulgencio Batista, Cuba era o țară cu enorme inegalități sociale și cu o elită îmbogățită la umbra comerțului cu zahăr și a companiilor americane.

Dar odată cu revoluția comuniștilor cubanezi se terminase cu “diversiunile”. Legea Reformei Agrare și naționalizarea proprietăților nord-americane în insulă au fost primele măsuri economice importante după triumful Revoluției.

În 1961, în mijlocul invaziei din Golful Porcilor sau Plaja Giro, Fidel Castro a proclamat caracterul socialist al Revoluției cubaneze în timp ce confruntările cu SUA deveneau din ce în ce mai intense.

În complexul scenariu al Războiului Rece, Cuba s-a aliat cu URSS și s-a transformat în satelitul său din Caraibe: mulțumită acestui lucru insula a primit timp de trei decenii 20 miliarde de dolari care au permis un trai decent al populației până la finalul anilor ’80.

Dar blocul comunist a căzut în 1989 și acest lucru a fost ca și cum “soarele nu a mai răsărit” în Cuba. Așa a descris Fidel Castro impactul suferit de Cuba după implozia URSS.

 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Netanyahu merge înainte: Israelul va face „ceea ce este necesar” în Rafah

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a spus că Israelul va face „ceea ce este necesar” în Rafah, în ciuda opoziției internaționale față de un astfel...

Attila Varga, judecător la CCR, a fost internat în stare gravă la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti

Judecătorul Varga Attila de la Curtea Constituţională a României a fost internat, miercuri, în stare gravă, la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, au precizat...

Pe eJobs sunt afișate salariile pentru pozițiile care se scot în piață la angajare

Uniunea Europeană a decis, recent, termenul limită până la care angajatorii vor fi obligaţi să publice salariile pentru toate poziţiile pe care le scot...
Ultima oră
Pe aceeași temă