20.3 C
București
luni, 29 aprilie 2024
AcasăSpecialANRE analizează posibilitatea stabilirii unui depozit strategic de gaz

ANRE analizează posibilitatea stabilirii unui depozit strategic de gaz

Președintele Autorității Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE),Niculae Havrileţ, a declarat, joi, că se  analizează posibilitatea stabilirii unui depozit strategic de gaze, pentru siguranţa aprovizionării pe timpul iernii, când consumul este foarte mare, informează Agerpres.

El a venit cu această propunere în contextul în care preţurile pe piaţa liberă au scăzut foarte mult în ultima vreme, ajungând la un nivel similar cu cele reglementate, iar calendarul de liberalizare nu mai este de actualitate. 

“Calendarul stabilit de Guvern arată că, la 1 iulie, ar trebui ca preţul pentru consumatorii casnici să urce cu 10%, de la 60 de lei pe MWh, la 66 de lei. Preţurile internaţionale sunt în jurul nivelului de 63 de lei, iar pe bursă ofertele de cumpărare ajung la 58 de lei. Producătorii ezită să vândă la acest preţ, din cauza taxei pe veniturile din reglementare, unde există un prag de 72 de lei. Probabil că pe piaţă ofertele s-ar întâlni undeva la 60 de lei pe MWh”, a arătat oficialul ANRE. 

Potrivit lui Havrileţ, în aceste condiţii nu se mai justifică o majorare a preţului pentru populaţie de la 1 iulie, întrucât tariful reglementat ar deveni atunci mai mare decât cel din piaţa liberă. 

“ANRE a venit cu trei propuneri de rediscutare a calendarului de liberalizare: eliminarea sa totală şi intrarea pe piaţa liberă, prorogarea calendarului pentru un an sau măcar pentru trei luni, adică până la 1 octombrie, urmând să evaluăm din nou în funcţie de preţurile pieţei, iar o a treia propunere ar fi reajustarea actualului calendar pe alte preţuri, de exemplu îngheţarea preţului de 60 de lei timp de un an”, a mai spus Havrileţ. 

Acesta a adăugat că Guvernul s-a arătat îngrijorat de faptul că preţurile mari s-au putea reîntoarce pe piaţă la iarnă, când consumul de gaze va fi mare. 

“În acest sens, există posibilitatea să ne gândim la un depozit strategic pe care să-l susţină toată piaţa de gaze, după modelul pieţei de energie electrică, unde siguranţa sistemului este asigurată prin rezerva secundară. Am putea propune ca o anumită cantitate de gaze să fie considerată strategică”, a adăugat şeful ANRE. 

În urmă cu o săptămână, Havrileţ a anunţat că Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) a solicitat Ministerului Energiei abrogarea de la 1 iulie a Hotărârii de Guvern prin care a fost instituit calendarul de liberalizare a pieţei gazelor naturale pentru populaţie. 

“Am avut acum câteva zile o întâlnire la Ministerul Energiei, unde am prezentat această situaţie. Am considerat că este important ca iniţiatorul Hotărârii de Guvern care a instituit acest calendar să ştie că la ora actuală evoluţia pieţei gazelor naturale este una favorabilă pentru liberalizare. Este momentul cel mai propice pentru finalizarea liberalizării. Practic, am solicitat ca Hotărârea de Guvern care impune creşterea preţurilor la consumatorul casnic cu 10% de la 1 iulie să fie abrogată şi să rămânem la preţul de 60 de lei pe MWh, cât este astăzi, ca preţ de referinţă, urmând ca piaţa să stabilească adevăratul preţ, dar să nu plecăm de la 66 de lei sau chiar 72 de lei aşa cum este prevăzut în calendarul de liberalizare”, a susţinut oficialul ANRE. 

El a adăugat că, potrivit calendarului de liberalizare, la 1 iulie se prevede o creştere a preţurilor reglementate de 10%, de la 60 de lei pe MWh la 66 de lei pe MWh. Însă, acest lucru ar însemna ca preţul reglementat să devină mai mare decât cel de pe piaţa liberă, care este de circa 63 de lei pe MWh. 

“Ministerul Energiei solicită o analiză şi un studiu de impact prin care să arătăm că nu există o posibilitate de revenire a unor preţuri foarte mari, în sensul că ar exista un pericol ca în perioada de iarnă să se reîntoarcă preţurile. Există posibilitatea ca statul să reconsidere conceptul de consumator vulnerabil şi, în cazul în care s-ar întoarce preţurile în sensul creşterii, să aibă grijă de consumatorii vulnerabili, dar doar de aceştia. Aşa cum vedem evoluţia petrolului, de care depinde preţul gazelor, piaţa petrolului rămâne la un nivel mic, iar în următoarea perioadă de nouă luni nu vedem o modificare importantă, dar trebuie să ne gândim că următoarea perioadă de nouă luni este un an gazier. Deci, în anul gazier 2016 – 2017, nu vedem o modificare a preţului”, a continuat Havrileţ.

Cele mai citite

Guvernul începe să strângă cureaua. Majorările salariale și ale pensiilor, greu de îndeplinit

Guvernul a promis majorări de salarii și pensii, iar acum ministrul finanțelor, Marcel Boloș, trage un semnal de alarmă că nu mai sunt bani...

Euro este în ușoară scădere. Ce se întâmplă cu dolarul?

Moneda naţională s-a apreciat luni în raport cu euro, care a fost calculat de Banca Naţională a României (BNR) la 4,9758 lei, în scădere...

Piedone nu se poate retrage repede, pentru că se vrea bărbat în toată Firea

Ilustrație: Marian Avramescu Candidatul independent pentru funcția de primar general al Capitalei, dar totuși dependent de vaccin anti-varan, Cristian Popescu – Piedone, vrea să...
Ultima oră
Pe aceeași temă