18.6 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăSpecialANT: Doar jumătate din agențiile de turism din România au poliță de...

ANT: Doar jumătate din agențiile de turism din România au poliță de asigurare

Aproape jumătate din agențiile de turism din România nu au făcut dovada că dețin polițe de asigurare, arată Autoritatea Națională pentru Turism (ANT), citată de News.ro. Dintre cele aproximativ 4.000 de agenţii de turism şi touroperatori, nu au asigurare 1.900, iar 1.700 de agenţii de turism au o astfel de poliţă dar care acoperă despăgubiri în limita a 10.000 de dolari.

„Firmele de asigurare din România nu vor să facă poliţe de asigure agenţiilor de turism, pentru că  riscul e foarte mare. Avem această problemă de ani de zile“, a declarat preşedintele ANT, Anca Pavel-Nedea,.

Autoritatea este nevoită să le trimită agenţiilor de turism în fiecare an, prin poştă, scrisori cu confirmare de primire, prin care cere agenţiilor să facă dovada existenţei poliţei de asigurare. „Multe dintre ele nu le trimit singuri, nu ne notifică”, a arătat Anca Pavel-Nedea.

ANT a retras anul a cesta licenţele a 20 de agenţii de turism, cu nouă mai multe decât anul trecut, când au fost retrase 11 licenţe de funcţionare. În 2014, altor 141 de agenţii de turism le-a fost retrasă licenţa de către ANT.  De asemenea, sunt şi 53 de agenţii de turism care au solicitat în acest an radierea la cerere a licenţelor de turism.

Orice agenţie de turism este obligată să încheie o poliţă de asigurare împotriva insolvenţei sau a falimentului şi să facă dovada existenţei acestei poliţe. Aceste poliţe acoperă despăgubiri de 10.000 de dolari, în cazul agenţiilor de turism detailiste, fie 50.000 de dolari pentru touroperatori. Poliţa de asigurare trebuie înnoită în fiecare an. Dacă o agenţie de turism sau un touroperator s-ar închide, fără această asigurare, turiştii riscă să rămână fără banii plătiţi pe vacanţă.

Turiştii pot găsi pe site-ul ANT, turism.gov.ro, la secţiunea „Informaţii publice", lista cu agenţiile de turism licenţiate, dar şi lista structurilor de primire turistică cu funcţiuni de cazare clasificate, precum şi cele cu funcţiuni de alimentaţie publică clasificate.

Scandalul Genius Travel

Industria românească de turism este afectată zilele acestea de un scandal uriaş.  Clienţii agenţiei de turism Genius Travel au reclamat că nu au putut pleca în vacanţele plătite aeestui operator sau li s-au cerut alte sume de bani la destinaţie pentru pachete deja plătite, deoarece societatea a anunţat că a intrat în insolvenţă. În aceste condiţii, şansele ca turişitii să îşi recupereze banii sunt  minime. „Nu există o procedură în acest sens. Nu avem o decizie de a face ceva. Nu ştim cum vor fi despăgubiţi turiştii. Încercăm să luăm legatura cu ei, i-am contactat sâmbătă, ne-au spus că au rezolvat problema pentru turiştii care au plecare de marţi (16 august, n.r.).”, au declarat reprezentanţii Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism.

În aceste condiţii, organizaţia profesională a anunţat ieri excluderea Genius Travel, pentru prejudicii morale create asociației, prejudicii de imagine create agențiilor de turism membre și nemembre, care funcționează corect și își respectă clienții, prejudicii materiale create turiștilor care au cumpărat vacanțe de la Genius Travel și nu le pot efectua.  

Cele mai citite

Amenzi de 4,6 milioane de euro pentru 29 de retaileri. Plus: deconectarea și telemunca în UE

Comisarul european pentru locuri de muncă şi drepturi sociale, Nicolas Schmit, a declarat, cu ocazia zilei de 1 mai, că telemunca şi deconectarea trebuie să...

Rețetă de Paște: Așa faci cel mai pufos cozonac

Aceasta rețetă de cozonac pufos cu nuca se caracterizează prin faptul că într-adevăr iți oferă secretele unui cozonac gustos și pufos, care nu se...

Revolut Travel Report: Ce recorduri în materie de turism se vor depăși anul acesta?

Revolut, banca digitală cu peste 40 de milioane de clienți la nivel global, din care peste 3,5 milioane în România, a întrebat 15.000 de respondenți...
Ultima oră
Pe aceeași temă