13.6 C
București
marți, 30 aprilie 2024
AcasăSpecialAnticorupție și reforme în Irak

Anticorupție și reforme în Irak

Irakul este prins într-o gravă criză politică după anunţarea, pe 9 februarie, de către premierul Abadi, a voinţei sale de înlocuire a miniştrilor afiliaţi partidelor cu tehnocraţi, mai liberi de a pune în practică reformele anticorupţie adoptate în 2015 în urma marilor manifestaţii populare contra clientelismului clasei politice. Dar şeful guvernului, susţinut de Moqtada Al-Sadr, se confruntă cu rezistenţa clasei politice, până în tabăra sa şiită, contra sfârşitului cotelor politice – repartizarea principalelor posturi-cheie din guvern pe o bază etnică şi confesională – de teamă că îşi vor pierde avantajele şi influenţa.

Excedaţi, mii de irakieni, majoritatea simpatizanţi ai demnitarului şiit Moqtada Al-Sadr, au organizat manifestaţii timp de săptămâni care au culminat sâmbătă cu invadarea „zonei verzi“ ultrasecurizată din Bagdad (cartierul fortificat care adăposteşte principalele instituţii ale puterii şi ambasadele străine) şi ocuparea câteva ore a Parlamentului. Ei au ameninţat că vor reveni dacă deputaţii eşuează să aprobe un nou guvern de tehnocraţi, menit să ia măsuri contra corupţiei endemice. Comandamentul pentru operaţiuni din Bagdad a declarat stare de urgenţă maximală şi a închis toate intrările în capitala irakiană.

Mişcare şiită pro-reforme

Nici un plan concret nu a existat luni asupra viitoarelor etape ale mişcării contestatare, iar Moqtada Al-Sadr a părăsit ţara pentru o călătorie în Iranul vecin, principalul actor internaţional cu o mare influenţă asupra blocurilor politice şiite irakiene. Foarte popular în cartierele defavorizate din Bagdad şi în oraşele din sudul şiit, puternicul imam şiit Moqtada Sadr, care s-a reinventat drept campion al reformelor în Irak, este descendentul unei influente familii religioase şi s-a plasat în fruntea uneia din mişcările şiite importante din ţară, reprezentată în Parlament, deşi partizanii săi ameninţă astăzi establishementul politic.

Zilele trecute deputaţii au aprobat o parte din candidaţii propuşi în cadrul unei şedinţe furtunoase, unii parlamentari aruncând cu sticle în direcţia primului ministru. Invazia Parlamentului care a avut loc sâmbătă riscă să complice şi mai mult ținerea unei noi sesiuni, clădirea având nevoie de o serioasă curăţenie şi o punere în ordine. Unii deputaţi au suferit violenţe şi maşinile lor vandalizate. Premierul a ordonat ca autorii turbulenţelor să fie aduşi în faţa justiţiei, dar se pare că postul său se ţine de un fir de aţă. „Pentru prima oară, sunt discuţii în sânul partidului pentru cererea demisiei lui Abadi“, a declarat un înalt responsabil al partidului Dawa, din care provine premierul.

Washingtonul, îngrijorat

Criza irakiană e urmărită cu îngri­­jo­­­­rare de SUA şi de ONU, care se tem să „nu deturneze“ autorităţile de la lupta contra organizaţiei Sta­­­­­tul Islamic „ce constituie ade­­­­vărata ameninţare“ pentru ira­kieni.  Gru­­pul jihadist a revendicat un dublu atentat sinucigaş cu maşină capcană care a făcut duminică 33 de morţi la Samawa, în sudul ţării, o regiune majoritar şiită, în general ferită de atacurile SI.

Luni, un atentat cu maşină capcană a vizat credincioşii şiiţi la Bagdad, a ucis 14 persoane şi a rănit alte 41, între care femei şi copii. Atentatul nu a fost revendicat imediat, dar acest gen de atac este în mod obişnuit comis de SI, care consideră comunitatea musul­­mană şiită ca eretică. SI a comis un atac similar contra pelerinilor şiiţi, sâmbătă, la periferia Bagdadului, omorând cel puţin 23 de persoane. Majoritatea arterelor capitalei irakiene sunt închise în timpul manifestaţiilor de co­­memorare a morţii în 799 a ima­mului Moussa Kazem, o dată importantă în calendarul şiit. 

Destituirea premierului Abadi poate crea o lungă perioadă de vid de putere şi încetinirea luptei contra SI, care controlează teritorii la vest şi la nord de Bagdad. 

Cele mai citite

Continuă pasa neagră a Rapidului! Giuleștenii, învinși pe teren propriu de Universitatea Craiova

Universitatea Craiova s-a impus cu scorul de 2-1 în fața Rapidului, în Giulești, grație golului macat la ultima fază de Alexandru Crețu. Universitatea a deschis...
Ultima oră
Pe aceeași temă