14.3 C
București
marți, 30 aprilie 2024
AcasăSpecialAntonio Guterres, noul secretar general al ONU

Antonio Guterres, noul secretar general al ONU

Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite a aprobat, în unanimitate, pentru funcția de secretar general pe fostul premier al Portugaliei, Antonio Guterres. Anunțul a fost făcut de ambasadorul Rusiei la ONU, Vitali Ciurkin, după ce membrii consiliului au ținut cea de-a șasea ședință informală cu privire la cei zece candidați.

Succesorul Ban Ki-moon trebuie să fie validat în Adunarea Generală. Mandatul fostului lider ONU se termină la 31 decembrie. Speranța că pentru noul mandat va fi ales un reprezentant din Europa de Est, cum ar fi trebuit să iasă la „rotație“, ori o femeie, s-a spulberat. Rusia spera că va ieși un reprezentant al blocului est-european, pe care să-l influențeze, și atunci chiar nimeni și nimic nu i-ar mai fi stat în cale în operațiunile militare pe care le are în desfășurare în Siria și pentru care a fost acuzată de crime de război și de crime împotriva umanității. Pentru prima dată, membrii Adunării Generale au ținut două sesiuni de câte două ore de chestionare a celor 13 candidați intrați inițial în cursă și exista suspiciunea că Rusia nu-l va susține pe Guterres. La cel de-al cincilea sondaj, fostul premier portughez chiar a încasat două voturi de „descurajare“, însă la al șaselea sondaj, nu au existat decât două voturi „fără opinie“. Experiența acestuia, în special cea de înalt comisar pentru refugiați, l-a recomandat de departe în fața celorlalți zece candidați care mai rămăseseră în cursă.

Ca înalt comisar ONU pentru refugiați, Guterres a îmbunătățit capacitatea UNHCR de a răspunde la crizele internaționale, prin desfășurarea eficientă de personal în zonele fierbinți. Ceea ce îl reprezintă este presiunea neobosită asupra țărilor bogate de a-și asuma responsabilități ce țin de principii umaniste și de a contribui mai substanțial la ajutorul acordat în crize.  

 

Cele mai citite

Blat PSD-PNL la alegerile locale din Maramureș

Coaliția PSD-PNL s-a rupt la București, însă în țară alianța merge „unsă” și un exemplu elocvent este situația din Maramureș. După arestarea edilului de...

Ursula von der Leyen ar putea interzice TikTok dacă ar obține un nou mandat în fruntea Comisiei Europene

Candidatul Partidului Popular European (PPE) la preşedinţia Comisiei Europene şi actualul preşedinte al acestei instituţii, Ursula von der Leyen, a declarat luni că nu...
Ultima oră
Pe aceeași temă