16.6 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialAntrenamente IGSU pentru intervenții în caz de catastrofe. Peste 14.500 de exerciții...

Antrenamente IGSU pentru intervenții în caz de catastrofe. Peste 14.500 de exerciții de evacuare

Angajații Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă se antrenează pentru intervenții. Astfel, în primele patru luni, la nivel național au fost derulate 14.569 exerciţii de alarmare şi evacuare în situaţii de urgenţă, în 11.428 dintre acestea fiind exersat modul de comportare în cazul producerii unui incendiu.

De asemenea, personalul specializat din cadrul inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă a derulat, împreună cu autorităţile locale,  peste 390 de exerciţii de alarmare publică.

Acţiunile preventive au vizat şi instruiri executate la unităţi de învăţământ, operatori economici cu grad ridicat de risc şi alte categorii de obiective, astfel că, la nivel naţional, în perioada de referinţă au fost organizate peste 29.000 astfel de activităţi.

În misiunile specifice (exerciţii, instruiri, controale, puncte de informare şi alte acţiuni cu public numeros), au fost promovate măsurile şi regulile de comportare specifice tipurilor de risc, respectiv campaniile naţionale iniţiate de către Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, prin intermediul celor peste 330.000 materiale promoţionale (afişe, broşuri, pliante/flyere).

În plan operativ, în primele patru luni ale acestui an, la nivelul unităţilor subordonate Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă au fost derulate peste 1.800 exerciţii pentru testarea capabilităţilor de intervenţie şi de răspuns în situaţii de urgenţă complexe.

Misiunile cu care se confruntă pompierii salvatori se remarcă, de cele mai multe ori, prin amploare şi intensitate, aspecte ce presupun aplicarea imediată a măsurilor şi procedurilor specifice pentru gestionarea eficientă a efectelor pe care acestea le pot genera.

Începând cu intervenţiile uzuale  – acordare prim-ajutor şi stingere incendii – şi până la cele soldate cu victime multiple şi pagube considerabile, salvatorii acţionează integrat, alături de toate structurile şi instituţiile cu atribuţii în managementul tipurilor de risc.

Aplicaţiile cu forţe şi mijloace în teren au presupus scenarii variate, cât mai apropiate de realitate, şi au vizat testarea planurilor de cooperare şi coordonare a echipajelor de intervenţie la locul de manifestare a incendiilor, accidentelor chimice cu implicaţii pe amplasament, respectiv a celor înregistrate pe căile de transport.

În 14 dintre simulările derulate în această perioadă, exerciţiile au presupus şi declanşarea Planului Roşu de intervenţie, instrument care asigură mobilizarea, integrarea şi conducerea performantă a forţelor şi mijloacelor necesare optimizării răspunsului în situaţii de risc.

Exersarea tehnicilor specifice de intervenţie în situaţii complexe (cutremur, inundaţii, incendii, accidente etc.) valorizează misiunile specifice şi constituie modalităţi de pregătire a societăţii civile în ceea ce priveşte comportamentul ce trebuie adoptat înainte, în timpul şi după producerea unui eveniment major. 

Pregătirea temeinică a cetăţenilor şi a salvatorilor rămâne unul dintre pilonii ce contribuie la creşterea rezilienţei comunităţilor şi asigurarea misiunilor de răspuns într-o situaţie de urgenţă.

Cele mai citite

Un loc de parcare din Amsterdam a fost scos la vânzare cu 500.000 de EURO

Pare incredibil, dar în orașul Amsterdam, celebrul pentru frumusețea sa și pentru stilul său de viață vibrant, un loc de parcare poate ajunge să...

METEO. Mai multe județe afectate de vânt puternic

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o atenționare Cod galben pentru intensificări ale vântului, valabilă în următoarele ore, pentru nouă județe și Municipiul...

Mesaje de PAȘTE 2024: Hristos a Înviat!

Mesaje de Paște de trimis în aceste zile sfinte celor dragi. România Liberă îți propune o selecție de urări de Paște, SMS-uri pe care...
Ultima oră
Pe aceeași temă