19.9 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialApel pentru reconstrucţia Fâşiei Gaza

Apel pentru reconstrucţia Fâşiei Gaza

Emisarul ONU, Uniunii Europene, Statelor Unite și al Rusiei pentru Orientul Mijlociu a făcut un apelpentru demararea cât mai rapidă a reconstrucţiei Fâşiei Gaza, pentru a evita reluarea ostilităților între palestinieni și statul evreu.

Potrivit Mediafax, din cauza situaţiei precare în Fâşia Gaza şi în sudul Israelului şi riscului unei noi explozii a violenţei în orice moment, este urgent de a depune eforturi în vederea reconstrucţiei pe termen scurt şi lung, a declarat emisarul Cvartetului, Tony Blair, cu mai puţin de o lună înainte de conferinţa donatorilor, prevăzută să aibă loc pe 12 octombrie la Cairo.

Emisarul Cvartetului (ONU, Uniunea Europeană, Statele Unite, Rusia) pentru Orientul Mijlociu a subliniat că ajutorul pentru enclava palestiniană ar trebui să vizeze mai mult decât repararea distrugerilor cauzate de ofensiva israeliană.

"Nu este vorba de a îndepărta distrugerile din Gaza", scrie el într-un raport pe care îl va prezenta luni, la New York, în cursul unei sesiuni a Comitetului ad-hoc (AHLC) al donatorilor internaţionali de fonduri pentru palestinieni.

"Este vorba de a opera o schimbare substanţială, durabilă, de a unifica Gaza şi Cisiordania şi de a redeschide Gaza către lume", subliniază fostul premier britanic.

Raportul lui Blair îndeamnă Autoritatea Palestiniană a preşedintelui Mahmoud Abbas să preia frâiele în reconstrucţia Fâşiei Gaza.

El a salutat anunţul făcut marţi de către un oficial al Naţiunilor Unite cu privire la ajungerea la un acord între israelieni şi palestinieni asupra unui "mecanism provizoriu" menit accelerării, sub supravagherea ONU, a reconstrucţiei Fâşiei Gaza.

Mişcarea palestiniană Hamas, care controlează Fâşia Gaza, şi Israelul au încheiat la 26 august un acord de încetare a focului, negociat prin intermediul Egiptului, punând astfel capăt la 50 de zile de război care au provocat moartea a peste 2.140 de palestinieni, majoritatea civili. În plus, potrivit ONU, cel puţin 100.000 de persoane trebuie să-şi găsească o nouă locuinţă.

De partea israeliană, 73 de persoane au murit, în principal militari, mai scrie Mediafax.

Costul lucrărilor de construcţie a locuinţelor şi infrastructurii distruse de acest război se ridică la şase miliarde de euro, potrivit unor estimări ale Consiliului economic palestinian pentru dezvoltare şi reconstrucţie de la Ramallah, în Cisiordania.

Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 773: SUA anunță un ajutor militar de 6 miliarde dolari pentru Kiev. VIDEO

Ministrul american al Apărării, Lloyd Austin, a anunţat o nouă componentă de asistenţă militară pentru Ucraina în valoare de şase miliarde de dolari, într-un...

Nicolae Ciucă comentează declarația lui Ciolacu. Premierul a susținut că Buzăul nu este în Moldova

La sediul Biroului Electoral Municipal, Nicolae Ciucă a fost întrebat despre comentariile premierului Marcel Ciolacu privind locația Buzăului și aluzia sa la un posibil...

“Sunt convins că Mircea Geoană va candida la președinție”, spune Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat sâmbătă că are convingerea fermă că Mircea Geoană va candida pentru funcția de președinte al României. Această declarație a...
Ultima oră
Pe aceeași temă