15.8 C
București
marți, 30 aprilie 2024
AcasăSpecialAtletismul de aur, argint şi bronz

Atletismul de aur, argint şi bronz

Delegaţia României a cucerit trei medalii de tot atâtea culori în primele două zile ale  Festivalului  Olimpic al Tineretului European (FOTE) care se desfăşoară în aceste zile la Trabzon, în Turcia, atletele fiind vedetele. Dana Loghin a urcat pe prima treaptă a podiumului la 2.000 m obstacole, Anca Bunea a obţinut argintul la 3.000 m, iar Ligia Grozav, bronzul la săritura în înălţime.

În ciuda umidităţii excesive care a făcut aproape irespirabil aerul a cărei temperatură a trecut de 30 grade Celsius în primele zile ale competiţiei, românii s-au simţit excelent pe stadionul nou nouţ de atletism din Trabzon (de fapt, de la mai bine de jumătate de oră de oraş). În prima finală a competiţiei, dând impresia că nu o deranja căldura înăbuşitoare, Dana Loghin se pregătea de lupta pentru podium de la 2.000 m obstacole.

„Dacă o să pleci bine cu siguranţă o să cucereşti o medalie”, i-a spus, înainte de cursă, cu convingere, Ioan Dobrescu, secretarul general al Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, care alături de tehnicienii români, a urmărit din tribune evoluţiile atleţilor. Şi parcă ascultându-i sfatul, Dana Loghin s-a instalat încă din start în fruntea plutonului şi a reuşit să se menţină pe prima poziţie până la final. „De la plecarea de acasă m-am gândit să cuceresc medalia de aur”, ne-a mărturisit atleta imediat după ce a trecut linia de finiş. „De fapt cu acest gând am început cursa. Am vrut cu tot dinadinsul să mă instalez în frunte pentru a-mi impune ritmul şi am reuşit cu succes. La un moment dat am simţit că adversarele sunt aproape, dar am mărit pasul şi m-am ţinut la distanţă, mai ales că simţeam că am suficiente resurse”, a povestit proaspăta medaliată cu aur, care face atletism de performanţă doar de doi ani. Românca le-a devansat pe Johanna Schulz, din Germania, şi pe Olja Nikolic, din Serbia, care au obţinut argintul, respectiv bronzul.

Vedeta de lângă Mediaş

Ambiţioasă şi muncitoare, în palmares cu o medalie de bronz cucerită cu echipa la Campionatele Europene de cros, şi un loc trei la Moscova la calificările pentru Jocurile Olimpice Mondiale de Tineret din 2010, Dana Loghin nu se gândeşte decât la o carieră în atletism, mai ales că progresează vizibil de la competiţie la competiţie. „Am suferit foarte tare la Campionatul Mondial din acest an. M-am calificat în finală, dar am ieşit doar pe locul 12, ultimul,  pentru că am participat imediat după o accidentare. Am plâns de ciudă că am terminat ultima chiar dacă am scos un timp bun, de fapt un record personal.

Acum mă bucur că am reuşit să-mi demonstrez valoarea şi sper să fie din ce în ce mai bine”, a spus atleta născută lângă Mediaş, în satul Curciu. Descoperită în urmă cu numai doi ani la un concurs de tetratlon (aruncarea mingii medicinale, lungime, viteză 60 m şi 800 m) de profesorul Vasile Ibăşfălean, la Mediaş, Dana Loghin este deja în lotul naţional de juniori şi beneficiază de indemnizaţie olimpică, iar una dintre marile ei bucurii  este că, deşi este extrem de tânără, se poate întreţine singură.

Independentă financiar de la 16 ani

„Familia mea este destul de săracă. Am cinci fraţi, iar eu sunt a doua, după sora cea mai mare care are 19 ani”, ne-a povestit proaspăta campioană, elevă în clasa a XI-a la liceu, în Mediaş. „Sunt bucuroasă că de un an am bursă olimpică şi nu le-am mai cerut bani alor mei. De acum sper ca eu să-i pot ajuta pe ei. În primul rând îmi doresc să ne terminăm casa de la ţară, iar apoi aşi vrea să-mi iau o maşină second hand. Cu timpul sper să vină rezultatele şi la seniori, dar pentru asta ştiu că va trebui să muncesc din greu”, a spus Dana Loghin, hotărâtă să facă o carieră strălucită în probele atletice lungi.

Încă două medalii au completat podiumul

Arşiţa a fost cuvântul de ordine şi în cea de a doua zi a întrecerilor de atletism, dar din nou româncele au impresionat în ciuda celor peste 40 de grade Celsius arătate de termometre. În finala de la 3.000 m, Anca Bunea, din Mediaş la fel ca şi Dana Loghin, a plecat tare de la început, întocmai ca şi colega sa cu o zi înainte. A mers excelent, dar a încheiat cursa pe locul secund o rusoaică reuşind să o depăşească. „Ştiam că rusoaica este foarte bună şi că sunt puţine şanse să termin în faţa ei, pentru că la Mondiale a terminat a patra, fiind întrecută pe ultima sută de metri de atlete din Africa”, ne-a mărturisit Anca Bunea imediat după cursă.

„Am vrut însă să-mi fac treaba mea, deşi căldura aproape că mă sufocase. Poate dacă ar fi fost mai răcoare aş fi mers mai bine”, a spus Anca Bunea, care mai are în palmares un bronz cu echipa, din care a făcut parte şi Dana Loghin, la CE de cros. Cea de-a doua medalie din cea de a doua zi a întrecerilor de atletism a fost obţinută de Ligia Grozav la săritura în înălţime, dar bronzul cucerit nu a mulţumit-o deloc pe campioana mondială din acest an. „A fost extrem de cald şi mă dureau toţi muşchii. Sper ca domnul profesor să nu mă certe că am continuat concursul în loc să mă menajez şi să renunţ”, au fost primele gânduri ale Ligiei Grozav, care îşi propusese să cucerească aurul.   

>>Până în urmă cu doi ani, Dana Loghin nu a ştiut ce înseamnă atletismul, iar acum a cucerit aurul olimpic la FOTE. „Alergam de bunica să nu mă încalţe pentru că îmi plăcea să merg desculţă peste tot. Nu suportam papucii şi fugeam cât mă ţineau picioarele când o vedeam că se apropie de mine cu încălţările în mână”, a povestit Dana Elena Loghin.

Cele mai citite

SUA vrea să construiască un debarcader în largul Fâşiei Gaza pentru livrarea de ajutor umanitar

Costul estimat de armata americană pentru construirea unui debarcader în largul Fâşiei Gaza pentru livrarea de ajutor umanitar a crescut la 320 de milioane...

Burkina Faso: Autoritățile interzic mai multe agenții de presă străine

Autorităţile din Burkina Faso au suspendat mai multe instituţii de presă străine deoarece au prezentat subiectul prin care armata, aflată la putere, a fost...
Ultima oră
Pe aceeași temă