19 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialAvertismentul lansat de industriași cu privire la prețul gazelor

Avertismentul lansat de industriași cu privire la prețul gazelor

Liberalizarea pieței gazelor fără a avea o Bursă a gazelor funcțională ar fi extrem de periculoasă pentru majoritatea industriilor din România, a declarat, astăzi, Ioan Cezar Corâci, președintele Federației Patronale din Industria Chimică și Petrochimică (FEPACHIM).

“Aplicarea directivei europene care stă la baza proiectului de liberalizare a pieței gazelor, singură, fără măsuri colaterale, cum ar fi construirea unei Burse a gazelor, ar fi extrem de periculoasă pentru majoritatea industriilor din România. Dacă analizăm industria în ansamblu, poate cu excepția ramurii electrotehnică și construcții de mașini, în rest toate sunt dependente de consumul de gaze naturale. Cred că o măsură care ar duce brusc la creșterea prețului gazelor ar fi un mare pericol pentru întreaga industrie românească și pentru buget, pentru că foarte multe ramuri vor deveni necompetitive și va duce la o scădere a economiei românești”, a spus Corâci, citat de Agerpres.

Declarațiile acestuia au fost făcute în cadrul unei dezbateri pe tema proiectului Legii de aprobare a OUG 64/2016 privind liberalizarea prețului la gazele naturale.

Președintele FEPACHIM a apreciat că una dintre cele mai afectate industrii ar fi cea a producerii îngrășămintelor, unde costul gazelor reprezintă 40% din prețul final al produselor.

“Sigur că cineva care crede ca și mine în economia de piață ar putea să spună că liberalizarea prețului gazelor ar duce la scăderea prețului, dar asta în condițiile unor mecanisme care să facă funcțională o piață reală concurențială. Există și alte ramuri care sunt mari consumatoare de gaze și foarte rentabile în economia românească, precum industria cimentului. Cred că și cei din această industrie sunt foarte îngrijorați de evoluția prețului gazelor naturale”, a spus Cezar Corâci.

Reprezentanții ELCEN au atras atenția că prețul gazelor pentru populație va crește după 1 aprilie și se va alinia la prețul pentru consumatorul non-casnic.

“Trebuie luată în calcul componenta gazului pentru populație, cel care contribuie la producția pentru energie termică populație, și care are un preț reglementat de 60 lei/Megawatt/oră până la 1 aprilie 2017. După 1 aprilie acest preț ar putea crește, în lipsa altei reglementări, la 72 lei/Megawatt/oră, se va alinia la prețul consumatorului non-casnic, adică pentru industrie. Cum la ELCEN ponderea gazului în prețul energiei termice este undeva la 80%, creșterea prețului pentru populație la gigacalorie ar fi de circa 23-24 de lei”, a spus Adrian Diaconu, director în cadrul ELCEN, potrivit Agerpres.

Acesta a precizat că ar fi o anomalie ca ELCEN-ul să aibă la intrare un preț nereglementat, stabilit de piața liberalizată, iar la ieșirea către consumatorul casnic să aibă un preț reglementat. Iar acest fapt va avea implicații sociale majore, după cum spune Diaconu.  “Tot acest efort al Primăriei, sau al populației, se va duce practic în profitul găzarului”, a precizat Diaconu.

Cele mai citite

Un loc de parcare din Amsterdam a fost scos la vânzare cu 500.000 de EURO

Pare incredibil, dar în orașul Amsterdam, celebrul pentru frumusețea sa și pentru stilul său de viață vibrant, un loc de parcare poate ajunge să...

Pastorala de Paște a patriarhului Daniel

În lucrarea Domnului Nostru Iisus Hristos, vindecarea de o boală trecătoare nu este totul şi nu este ultimul scop al venirii Lui în lume,...

VIDEO. Protestele studențești de susținere a Palestinei se intensifică în universități mari din întreaga lume

Mişcarea studenţească împotriva ofensivei israeliene în Fâşia Gaza continuă în întreaga lume: pornind de la campusurile americane şi fiind uneori ţintă a represiunii poliţieneşti, a...
Ultima oră
Pe aceeași temă