18.4 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăSpecialBăsescu, amendat de CNCD pentru declaraţiile privind romii nomazi

Băsescu, amendat de CNCD pentru declaraţiile privind romii nomazi

Preşedintele Traian Băsescu a fost amendat, luni, cu 600 de lei, de Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), pentru declaraţii din 2010, privind romii nomazi.

Şeful statului a declarat, la Ljubljana, că “mulţi dintre ei (romii nomazi), în mod tradiţional, trăiesc din ce fură”, conform Mediafax.

Hotărârea a fost luată în şedinţa de luni a Colegiului director al CNCD, cu şase voturi “pentru” şi două “împotrivă”.

CNCD a hotărât că afirmaţia preşedintelui Traian Băsescu din data de 3 noiembrie 2010, conform căreia dintre romii nomazi “foarte puţini vor să muncească” şi “mulţi dintre ei, în mod tradiţional, trăiesc din ce fură” reprezintă discriminare şi încalcă dreptul la demnitate al persoanelor de etnie romă.

“Reclamatul a fost sancţionat cu amendă contravenţională în cuantum de 600 lei. Colegiul director a aplicat aceasta amendă, ţinând cont de faptul că preşedintele Traian Băsescu nu se află la prima faptă de discriminare”, precizează CNCD.

Preşedintele a fost reclamat la CNCD de asociaţia Romani Criss, pentru afirmaţiile privind romii nomazi făcute la Ljubljana, în 3 noiembrie 2010: “Mai avem o problemă care trebuie spusă şi care face dificilă integrarea romilor nomazi – foarte puţini vor să muncească. Mulţi dintre ei, în mod tradiţional, trăiesc din ce fură. Dacă nu vom recunoaşte cinstit şi problemele pe care le are etnia însăşi, şi problemele pe care le avem noi în a cunoaşte etnia, nu vom găsi soluţia problemei”, a spus Traian Băsescu.

Cele mai citite

VIDEO. Real Madrid, campioană pentru a 36-a oară în La Liga

Real Madrid a cucerit titlul în La Liga în mod matematic, după ce a obținut o victorie zdrobitoare împotriva echipei Cadiz, cu scorul de...

Polonia primește în anul 2024 primul avion F-35. România se pregătește să semneze contractul cu SUA

Primul avion F-35 destinat Forțelor Aeriene ale Poloniei va fi livrat acestei țări în anul 2024 iar România se pregătește să semneze un contract...

Președintele Iohannis va fi decorat de Atlantic Council, la Washington

Președintele Klaus Iohannis va fi decorat de Atlantic Council, într-o ceremonie care se va desfășura la Washington, în ziua de 8 mai 2024. Președintele Iohannis...
Ultima oră
Pe aceeași temă