18.9 C
București
marți, 30 aprilie 2024
AcasăSpecialBerbeceanu vrea să revină la BCCO Alba Iulia

Berbeceanu vrea să revină la BCCO Alba Iulia

Fostul şef al BCCO Alba Iulia, Traian Berbeceanu, a declarat, joi, la ieşirea de la Curtea de Apel, unde s-a judecat contestaţia DIICOT la decizia de revocare a măsurilor preventive dispuse în cazul său, că îşi doreşte să revină la brigada pe care a condus-o, relatează Mediafax.

"Am totală şi deplină încredere în justiţie, aşa cum am afirmat şi am spus de fiecare dată", a spus Berbeceanu, care a adăugat că se aştepta ca DIICOT să depună contestaţie în acest caz.

Citește și: Traian Berbeceanu a scăpat de măsurile preventive

Întrebat dacă doreşte să revină la conducerea Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba Iulia, Traian Berbeceanu a răspuns: "Categoric doresc să revin. Categoric".

În faţa magistraţilor care judecă această contestaţie, comisarul şef Traian Berbeceanu a declarat că îşi menţine declaraţiile făcute în faţa judecătorilor de la Tribunalul Hunedoara şi a solicitat, totodată, să îi fie reparate daunele care i-au fost aduse atât lui, cât şi familiei sale şi mai ales faptul că i-a fost "distrusă" cariera.

Purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel Alba Iulia, Cosmin Muntean, a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX, că magistraţii care judecă contestaţia din cazul Berbeceanu urmează să se pronunţe asupra acesteia vineri.

Tribunalul Hunedoara a admis, în 7 aprilie, solicitarea fostului comisar şef de la Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba, Traian Berbeceanu, de revocare a măsurilor preventive, decizia nefiind însă definitivă.

Citește și: UPDATE. Berbeceanu, la eliberare: "Din păcate, trebuie să-mi dovedesc nevinovăţia"

Fostul şef al BCCO Alba a stat în arest din 24 octombrie până în 26 noiembrie 2013, fiind acuzat de către procurorii DIICOT că a sprijinit o grupare suspectată de evaziune fiscală cu produse petroliere, cu un prejudiciu de peste 3,5 milioane de lei. În acelaşi dosar, sunt cercetaţi soţii Titus şi Ramona Biriescu, consideraţi liderii grupării infracţionale specializate în comerţ ilegal cu petrol, arestaţi de asemenea în 24 octombrie 2013.

Potrivit procurorilor DIICOT, soţii Titus Gabriel şi Anişoara Ramona Biriescu au "sponsorizat" BCCO Alba Iulia, prin intermediul comisarului Traian Berbeceanu. Din documentele anchetatorilor reiese că cei doi soţi au sponsorizat indirect, prin comisarul Traian Berbeceanu, cu calculatoare şi alte bunuri sau servicii, BCCO Alba Iulia şi Inspectoratul Şcolar Hunedoara, unde lucrează soţia comisarului.

Procurorii arătau că Traian Berbeceanu i-ar fi ajutat pe membrii grupării, dându-le informaţii despre investigaţiile DIICOT sau despre stadiul unor dosare care aveau ca obiect comiterea unor infracţiuni economice de către membrii acestei grupări. Berbeceanu i-ar fi anunţat şi despre percheziţii şi audieri de martori şi le-ar fi spus cum pot evita probarea activităţilor infracţionale, atenţionându-i cu privire la evitarea utilizării comunicărilor prin telefon.

În noiembrie 2013, după o lună de arest preventiv, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis că Traian Berbeceanu poate fi cercetat în libertate în dosarul în care este acuzat că ar fi sprijinit o grupare suspectată de evaziune fiscală, dispunând ca măsură preventivă interdicţia de a părăsi ţara. Tot atunci, instanţa supremă a dispus ca Traian Berbeceanu să se prezinte la organele judiciare ori de câte ori este chemat, să se prezinte la Poliţia municipiului Deva conform programului de supraveghere, să nu-şi schimbe locuinţa fără încuviinţarea organelor judiciare şi să nu deţină, să nu folosească şi să nu poarte nicio categorie de arme.

Totodată, Traian Berbeceanu nu avea voie să comunice cu 46 de persoane care au diferite calităţi în dosarul instrumentat de către procurorii DIICOT Alba.

DNA informa, în 19 martie, că şeful DIICOT Alba, Ioan Mureşan, Alin Muntean, ofiţer de poliţie judiciară în cadrul BCCO Alba, şi Nicolaie Cean, fost procuror DIICOT, în prezent procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba, sunt urmăriţi penal pentru abuz în serviciu, respectiv complicitate la această infracţiune, în legătură cu instrumentarea dosarului Berbeceanu, în care acesta ar fi fost reţinut fără probe.

Dosarul lui Traian Berbeceanu ar fi fost fabricat după ce acesta ar fi refuzat solicitarea lui Ioan Mureşan de a-l numi şef de serviciu pe ofiţerul Alin Muntean, reieşea din ordonanţa DNA privind urmărirea penală a şefului DIICOT Alba, a lui Muntean şi a unui procuror de la Parchetul Tribunalului Alba.

Ulterior, Traian Berbeceanu afirma că încă de când a fost reţinut şi arestat în dosarul care i-ar fi fost fabricat şi-a pus încrederea în DNA şi a sperat că procurorii anticorupţie vor demonstra că este victima unei înscenări şi că odată aflat adevărul va fi repus în funcţie.

În prezent, Traian Berbeceanu lucrează pe o funcţie de execuţie în cadrul Departamentului de Logistică al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Hunedoara.

Cele mai citite

Peste 7.000 de kilograme de carne de miel cu prețul începând de la 34,99 lei/ kg vor fi livrate online de Freshful

Sărbătorile sunt un prilej perfect pentru a petrece timp în familie, iar preparatele tradiționale sunt la mare căutare. Rețetele de ciorbă de miel, tocăniță...

Doi soldați ucraineni uciși în sudul Germaniei. Motivul ar putea fi unul politic

Procurorii germani au declarat luni că nu exclud un motiv politic în ancheta privind un cetăţean rus arestat după ce a înjunghiat mortal, în...

Joe Biden și omologul mexican, Andres Manuel Lopez Obrador, au cerut “măsuri concrete” pentru limitarea trecerilor ilegale de migranți la frontieră

Preşedinţii american Joe Biden şi mexican Andres Manuel Lopez Obrador au anunţat luni că au cerut punerea în aplicare a unor "măsuri concrete" pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă