21.6 C
București
luni, 29 aprilie 2024
AcasăSpecialBiserica Ortooxă Română permite căsătoria religioasă mixtă

Biserica Ortooxă Română permite căsătoria religioasă mixtă

Căsătoria religioasă mixtă este posibilă în Biserica Ortodoxă Română, cu dispensă (aprobare specială), precizează Patriarhia Română într-un comunicat transmis joi AGERPRES

“În urma discuţiilor din presă referitoare la poziţia Bisericii Ortodoxe Române privind căsătoriile religioase mixte, facem următoarele precizări: pentru a păstra unitatea de credinţă şi de viaţă spirituală în familie, tradiţia canonică strictă a Bisericii Ortodoxe a formulat explicit interdicţia căsătoriei credincioşilor ortodocşi cu persoane de altă confesiune creştină”, se arată în comunicat. 

Totuşi, prin excepţie, “din raţiuni pastorale în contexte socio-culturale multiconfesionale”, Biserica Ortodoxă “îngăduie căsătoria credincioşilor ortodocşi cu persoane de altă confesiune creştină, după obţinerea dispensei (aprobării speciale) de la episcopul ortodox al locului, care are cea mai înaltă responsabilitate pastorală în eparhie”, de mai arată în document. 

Patriarhia Română aminteşte faptul că, potrivit prevederilor articolului 88, alineatul 1, litera w din Statutul pentru organizarea şi funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române, numai episcopul conducător al eparhiei (chiriarhul) poate acorda dispensă bisericească pentru căsătorii mixte. 

“În concluzie, în lumina celor menţionate mai sus, episcopul locului poate să acorde (ca excepţie de la regulă) dispensă pentru căsătoria religioasă a unei persoane creştin-ortodoxe cu o persoană de altă confesiune creştină”, menţionează comunicatul. 

Sfântul şi Marele Sinod al Bisericii Ortodoxe reunit în Creta (16-26 iunie 2016) stabileşte faptul că “posibilitatea aplicării iconomiei bisericeşti cu privire la impedimentele la căsătorie trebuie să fie reglementată de Sfântul Sinod al fiecărei Biserici Ortodoxe Autocefale, conform principiilor stabilite de sfintele canoane bisericeşti, în spiritul unui discernământ pastoral, astfel încât să servească mântuirii omului”. 

Patriarhia Română reaminteşte că la cea de-a doua Conferinţă Panortodoxă Presinodală din anul 1982, Întâistătătorii Bisericilor Ortodoxe au confirmat această practică a iconomiei sau dispensei, menţionând însă condiţia ca pruncii care se nasc dintr-o căsătorie mixtă să fie botezaţi în Biserica Ortodoxă. Prin urmare, Bisericile Ortodoxe locale pot lua hotărâri în privinţa aplicării iconomiei după caz şi din raţiuni pastorale particulare. 

Cele mai citite

Comisia Europeană a aprobat ajutorul de 95,3 milioane euro acordat de România companiei aeriene TAROM

Comisia Europeană a aprobat, luni, planurile României de a acorda transportatorului aerian naţional deţinut de stat, TAROM, un ajutor de restructurare în valoare de...

Ce poți face în cea mai lungă vacanță școlară?

În perioada de dinaintea celei mai lungi vacanțe școlare din ultimele Sărbători de Paști, părinții au luat cu asalt agențiile de turism pentru a-i...

Probleme pentru Klaus Iohannis? Turcia îl susţine pe Mark Rutte pentru postul de secretar general al NATO

Ministerul turc de Externe a confirmat că Turcia îl susține pe premierul olandez Mark Rutte pentru a prelua funcția de secretar general al NATO...
Ultima oră
Pe aceeași temă