21.3 C
București
marți, 7 mai 2024
AcasăSpecialBREXIT. Declarații șoc: Comisarul european Phil Hogan avertizează Irlanda și UE să...

BREXIT. Declarații șoc: Comisarul european Phil Hogan avertizează Irlanda și UE să păstreze distanța față de Marea Britanie

”Interesele strategice ale Irlandei, dar și ale UE, în cadrul negocierilor Brexit, ar putea fi grav afectate de o concentrare excesivă a noastră asupra relației cu Marea Britanie”,  a avertizat irlandezul Phil Hogan, comisar al UE pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală.

Într-un interviu pentru presa irlandeză, Hogan a declarat că Irlanda ar trebui să se concentreze pe dezvoltarea unui set complet diferit de relații cu partenerii săi din UE.

"Există un risc real ca Irlanda să permită ca relația noastră cu Europa să fie definită prin prisma relației noastre cu Regatul Unit, ceea ce ar fi o greșeală enormă în opinia noastră. În schimb, ar trebui să avem încredere și să recunoaștem că, post-Brexit, Irlanda va trebui să dispună de un set complet diferit de relații cu partenerii noștri din UE – relații pe care le vom fortifica și fructifica din perspectiva relațiilor cu cel mai apropiat vecin nostru", a adăugat comisarul Hogan.

Oficialul susține că trebuie o astfel de abordare a gestionării noilor realități pentru Irlanda, într-o Europa post-Brexit. "Trebuie să ne asigurăm că avem relații stabile și sigure pentru a facilita o înțelegere clară și directă a nevoilor și cerințelor din toate statele membre ale UE dar și specifice fiecăruia din cei 27 membri", a spus comisarul pentru Agricultură.

” Brexit este șansa Irlandei pentru a se maturiza ca stat suveran”,a mai spus comisarul european Phil Hogan.

Acesta a apreciat că, odată ce prim-ministrul britanic Theresa May va activa articolul 50, "va începe un proces care va muta centrul de putere și influență asupra Brexit-ului departe de Londra și ferm aplicat la Bruxelles".

"Este de așteptat ca Marea Britanie să susțină cu fermitate – în unele cazuri, din păcate, uneori în mod incoerent -, propriile sale interese într-o Uniune Europeană pe care o va evita. Ar fi o eroare fundamentală din partea noastră să ne plasăm într-o dependență excesivă în relația noastră bilaterală cu Marea Britanie. Consider că acesta este cel mai bun mijloc de a ne asigura că interesele strategice ale Irlandei sunt bine protejate în discuțiile Brexit. Nimeni în Irlanda nu și-a dorit Brexit-ul, dar acum trebuie să ne confruntăm cu el", a adăugat Phil Hogan.

"Involuntar, Brexit-ul poate fi șansa Irlandei de a profita de următoarea fază de dezvoltare și de maturizare a noastră ca stat suveran. Irlanda nu va forța crearea unor noi relații care să modeleze destinul ei în cadrul UE, fără prezența celui mai apropiat și cel mai puternic aliat al nostru din 1973, Marea Britanie”, a mai spus comisarul european.

"Avand în vedere mizele puse în joc, trebuie să profităm de această provocare acum. În acest sens, avem posibilitatea de a redefini și reafirma poziția Irlandei atât ca europeni dedicați UE cât și ca buni vecini cu UK", a conchis comisarul pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală Phil Hogan.

Cele mai citite

Președintele Iohannis la Casa Albă, într-un moment special al relațiilor bilaterale. România cumpără din SUA avioane F-35, cele mai puternice din lume

Președintele Klaus Iohannis a fost primit de președintele Joe Biden la Casa Albă, în ziua de 7 mai 2024, într-un moment în care România...

Ovidiu Ionescu şi Bernadette Szocs merg la Jocurile Olimpice! România are 82 de sportivi calificați la Paris

România și-a mărit numărul de sportivi care vor participa la Jocurile Olimpice, după ce perechea alcătuită din Ovidiu Ionescu şi Bernadette Szocs s-a calificat...

România are nevoie de o nouă generație de lideri politici, educați pe modelul occidental, consideră rectorul SNSPA

România trebuie "să investească încredere într-o nouă generație de lideri politici, educați și formați pe modelul occidental", consideră profesorul Remus Pricopie, rectorul Școlii Naționale...
Ultima oră
Pe aceeași temă