15.4 C
București
duminică, 28 aprilie 2024
AcasăSpecialCând arta dramatică se întâlnește cu cea fotografică

Când arta dramatică se întâlnește cu cea fotografică

Ieri, la Biblioteca Națională a României a fost  deschisă expoziţia „Arta Actorului prin arta fotografică – Matei Millo văzut de Carol Szathmari“. Din colecţiile Cabinetului de Fotografii al Bibliotecii Naţionale a României au fost selectate peste 30 de fotografii care îl reprezintă pe Matei Millo, realizate de Carol Szathmari, unele dintre lucrări fiind puţin cunoscute publicului larg.

Actor, autor dramatic şi director de teatru, Matei Millo (1814-1896) a avut o contribuţie notabilă la naşterea teatrului naţional. Format în spiritul principiilor paşoptiste de promovare a creaţiei originale româneşti şi în limba română, Matei Millo a colaborat semnificativ cu un alt reprezentant al mişcării paşoptiste, Vasile Alecsandri, ale cărui creaţii dramatice le-a interpretat cu precădere. Personaje născute din această colaborare au rămas în istoria dramaturgiei române şi ne vorbesc şi astăzi (Coana Chiriţa, Barbu Lăutarul, Herşcu Boccegiul, Paraponisitul, Mama Angheluşa, Gură cască şi personajul creat chiar de Millo, Baba Hârca). Pentru un boier de viță, cum era Matei Millo, actoria părea o îndeletnicire de o moralitate îndoielnică. Și cu toate acestea, Millo a ales arta, deși a fost repudiat de familie pentru acest lucru. “Cinul boieresc nu-mi face nici rece, nici cald, şi de mă ţin de sfatul rudelor, am să rămân boierul Millo, om comun ca toţi ceilalţi Milleşti. Ca artist însă e altă vorbă, mă vor batjocori ai mei, dar cred că am să mor un cineva”, spunea marele actor.

În deceniul al şaselea al secolului XIX, Matei Millo se afla la apogeul carierei artistice. În aceeaşi perioadă, Carol  Popp de Szathmari (1812-1887) se bucura de prestigiu şi de preţuirea multor capete încoronate ale Europei, devenind din 1863 Pictor şi Fotograf al Curţii Domnitorului Alexandru Ioan Cuza fiind cel mai cunoscut fotograf din Principatele Române la acel moment.

Colaborarea dintre cele două personalităţi artistice s-a născut în chip firesc, mai ales că, o vreme, sediul activităţilor lor se găsea pe Calea Victoriei, în preajma Teatrului Naţional.

Fotografierea actorilor în costumele unor roluri care cunoşteau un mare succes de public era deja o practică cunoscută la nivel european. De aici a pornit şi ideea fotografierii lui Matei Millo în costume şi atitudini specifice rolurilor celor mai cunoscute pe care le interpreta. Această mărturie vizuală a talentului actoricesc al lui Millo este subiectul expoziţiei ”Arta Actorului prin arta fotografică – Matei Millo văzut de Carol Szathmari” al cărei curator este Adriana Dumitran.

Expoziţia este organizată cu ocazia Zilei Culturii Naţionale, care anul acesta a ajuns la a V-a ediţie și va rămâne deschisă până pe 15 februarie 2015. Intrarea este liberă.  

Cele mai citite

Rolls-Royce își extinde fabrica pentru a putea construi mașinile mult mai încet ca în prezent

Rolls-Royce își extinde fabrica din Chichester, Anglia, cu cinci noi clădiri, construcția fiind planificată să înceapă anul viitor, scrie CNN. De obicei, atunci când un...

Deputatul conservator Dan Poulter a trecut în barca Partidului Laburist

Deputatul conservator Dan Poulter, fost ministru al sănătăţii, a declarat sâmbătă presei că se alătură Partidului Laburist, ceea ce reprezintă un motiv de îngrijorare...

Întârzierea consolidării clădirilor: O problemă majoră în mandatul lui Nicușor Dan

Faptul că un cutremur mai puternic ar putea distruge mii de clădiri din București a transformat necesitatea consolidării clădirilor cu risc seismic într-una dintre...
Ultima oră
Pe aceeași temă