15.8 C
București
marți, 30 aprilie 2024
AcasăSpecialCarnagiu împiedicat de doi pușcași marini

Carnagiu împiedicat de doi pușcași marini

O baie de sânge a fost evitată într-un tren „Thalys“ ce leagă Amsterdamul de Paris şi care transporta 544 pasageri, când militari americani au imobilizat un bărbat înarmat care deschisese focul asupra călătorilor.

Europa este în stare de alertă după atacul iniţiat, în trenul internaţional Thalys, de un bărbat înarmat, un marocan de 26 de ani cunoscut de serviciile secrete ca islamist radical ce a luptat în Siria anul trecut. Ca urmare, securitatea a fost întărită în cadrul principalelor servicii feroviare europene, pe fondul temerilor unor eventuale atacuri „blowback“ comise de jihadişti reveniţi din Siria, accentuate după acest atac de vineri din trenul de mare viteză Thalys. Potrivit lui Raffaello Pantucci, expert în lupta contra terorismului, marocanul El Khazzani ar putea avea legături cu Statul Islamic, alţi experţi evocând similitudini ale atacului din Thalys cu recentul atac în staţiunea Soussa, din Tunisia, în care un bărbat înarmat cu un AK-47 a ucis 38 de persoane.

Era ora 17.45 când un foc de armă a fost tras în ultimul vagon al trenului de mare viteză Thalys 9364, care leagă orașul Amsterdam de Paris. Atacatorul a fost reperat după zgomotul suspect ce venea din toaletă, caracteristic reîncărcării unei arme grele. Sunetul a fost recunoscut de doi pasageri care, oricât de miraculos ar părea, sunt soldaţi americani, puşcaşi marini aflaţi în vacanţă la prieteni în Europa. Împreună cu un pasager francez şi un soldat britanic, ei au reuşit să-l imobilizeze pe bărbatul înarmat până în dinţi, evitând astfel un masacru. În lupta pentru imobilizarea atacatorului, acesta a rănit doi pasageri: un francez şi unul dintre militarii americani. Potrivit primelor date ale anchetei declanşate de autorităţile franceze şi belgiene, este vorba de un atac terorist al unui „lup solitar“. Se pare că un al treilea american ar fi intervenit pentru neutralizarea atacatorului. Pasagerii din vagon erau în stare de şoc, mărturiile lor arătând că au considerat moartea inevitabilă atunci când au văzut mitraliera atacatorului îndreptată spre ei.

Suspectul s-a urcat în tren la Bruxelles şi era în posesia unei arme de asalt Kalaşnikov, a unui pistol automat, a nouă încărcătoare şi un cutter, potrivit unei surse din poliţie. După împuşcături, garnitura de tren a fost deviată spre Arras şi oprită. Toţi pasagerii au fost duşi într-o clădire, unde le-au fost verificate identitatea şi bagajele. Gara a fost izolată câteva ore pentru a permite echipei antitero să facă investigaţii şi să controleze întreaga garnitură de tren. Thalys circulă cu 300 km/oră şi leagă 17 oraşe din Europa de Vest, în special Bruxelles-ul, Amsterdamul şi Parisul.

„Totul s-a petrecut rapid“

Ministrul francez de Interne, Bernard Cazeneuve, a exprimat, în acelaşi timp cu premierul Manuel Valls pe Twitter, „recunoştinţa“ faţă de cei doi puşcaşi marini americani. „Ţin să exprim, alături de preşedintele Republicii, recunoştinţa faţă de cei doi pasageri americani (…), toată gratitudinea noastră, recunoştinţa şi admiraţia noastră pentru sângele rece de care au dat dovadă, fără care probabil că ne-am fi confruntat cu o dramă teribilă.“

În faţa ziariştilor, cei doi tineri americani, Alex Skarlatos şi Spencer Stone, au relatat episodul a doua zi după evenimentele din tren. „Totul s-a petrecut rapid. Am auzit o împuşcătură şi un geam spărgându-se. Am văzut un bărbat intrând în vagon cu un Kalaşnikov“, a declarat Alex Skarlatos, membru al Gărzii Naţionale a statului Oregon, revenit de curând dintr-o misiune în Afganistan. Atacatorul a scos cutter-ul, l-a tăiat la gât pe Spencer Stone şi aproape i-a retezat un deget, dar acesta a fugit după suspect, reuşind să-l imobilizeze.

Vineri seară, primarul din Arras a decernat medalia de onoare a oraşului militarilor care au neutralizat atacul. De peste Atlantic, preşedintele american Barack Obama a salutat „curajul şi acţiunea rapidă“ a soldaţilor americani, care au împiedicat „o posibilă tragedie mult mai gravă“.

„Lupul solitar“

Autorul atacului, care a rănit două persoane în trenul Thalys, a fost arestat, iar primele date ale anchetei au stabilit că este vorba de un bărbat de 26 de ani, cunoscut de serviciile secrete din trei ţări. Poliţia a declarat că este vorba despre Ayoub El Khazzani, un marocan ce face parte din mişcarea islamistă radicală şi este subiectul unei fişe S a serviciilor secrete franceze, dar este înregistrat şi în Belgia şi Spania. Fişa S pentru „Securitatea Statului“ vizează persoanele care au legături cu terorismul, dar care nu sunt supravegheate în mod special.

Bărbatul a locuit în Spania şi a fost semnalat de serviciile secrete spaniole confraţilor francezi în februarie 2014, când acesta a decis să plece în Franţa. Sursele spaniole au mai precizat că autorul atacului din tren a călătorit anul trecut în Siria pentru a lupta alături de jihadişti, ceea ce întăreşte ipoteza că atacul din Thalys ar avea legătură cu Statul Islamic. Potrivit Libération, DGSI, serviciile secrete franceze, au luat urma suspectului la 10 mai 2015, când acesta se afla pe aeroportul din Berlin şi se înregistra pentru un zbor spre Istanbul. Apoi, o vreme, atacatorul a locuit în Belgia.

Europa, ameninţată

Experţii în securitate au avertizat de multe ori asupra atacurilor „blowback“, termen utilizat pentru a descrie creşterea violenţei de la o regiune la alta, şi asupra ameninţării teroriste reprezentate de jihadiştii europeni care au luptat în Siria sau Irak şi revin acasă. Un purtător de cuvânt al Europol, poliţia UE, a declarat că jihadiştii europeni reveniţi din Siria şi Irak prezintă „cea mai gravă ameninţare teroristă în Europa după atentatele din septembrie 2011“. Acest nou atac terorist intervine la opt luni după sângerosul atentat asupra „Charlie Hebdo“ şi a unui supermarket. De atunci, mai multe tentative de atentate jihadiste au fost dejucate în Franţa.  

Preşedintele François Hollande îi va primi astăzi la Elysée pe „eroii din trenul Thalys“ şi i-a mulţumit preşedintelui Obama pentru „conduita exemplară“ a americanilor care au neutralizat atacatorul.

Cele mai citite

Ursula von der Leyen ar putea interzice TikTok dacă ar obține un nou mandat în fruntea Comisiei Europene

Candidatul Partidului Popular European (PPE) la preşedinţia Comisiei Europene şi actualul preşedinte al acestei instituţii, Ursula von der Leyen, a declarat luni că nu...
Ultima oră
Pe aceeași temă