15.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialCastelul Săvârșin a fost RESTAURAT după informații din jurnalul reginei Elena. Cât...

Castelul Săvârșin a fost RESTAURAT după informații din jurnalul reginei Elena. Cât au costat lucrările

Lucrările de restaurare a Castelului regal Săvârșin, executate după informații din jurnalul reginei Elena, au fost încheiate după opt ani, transmite Mediafax.

Valoarea investiției, realizată din fonduri private, a depășit un milion de euro. Recepția lucrărilor a avut loc marți.

La semnarea recepției au luat parte principesa moştenitoare Margareta şi principele Radu, primarul comunei Săvârșin, Ioan Vodicean, angajați ai domeniului regal și alți invitați.

Cu această ocazie, principesa moștenitoare a declarat că restaurarea a avut loc după informațiile oferite de jurnalul reginei mamă Elena.

”Castelul are spiritul reginei, spiritul regelui, este un loc istoric și vrem să rămână așa. (…) Este o splendoare și suntem mândri că putem să lăsăm ceva pentru viitor, de foarte mare calitate, realizat de oameni care au pus suflet în această muncă și le mulțumesc în numele tatălui meu, Regele Mihai”, a declarat principesa.

Ea a adăugat că, după ce imobilul a fost confiscat, la mijlocul secolului trecut, totul s-a furat și a fost nevoie de ajutorul unor localnici, care au donat obiecte vechi, pentru a se reconstitui aranjamentul interior original.

”Totul a fost furat, absolut totul, dar sunt săteni care ne-au donat, mai o masă, un scaun, o oglindă și, încet-încet, am găsit lucruri vechi, iar dacă nu au existat, le-am copiat (după modelele originale – n.r.)”, a explicat principesa.

Aceasta a dezvăluit că un ceas adus de la Florența, de la Regina mamă Elena, este cel mai vechi obiect din castel, dar mai există și o poartă din lemn care datează din jurul anului 1500. Principesa a mai spus că tatăl său, Regele Mihai, a supravegheat de la distanță derularea lucrărilor și a oferit informații despre cum arătau interioarele pentru a putea fi reconstituite.

”Regele a văzut fotografii cu fiecare etapă a lucrărilor. Era foarte interesat și ne spunea ce nu arată ca atunci. Garajul, el a venit și ne-a spus cum trebuie să arate. Ne-a ajutat foarte mult cu informații”, a mai spus principesa moștenitoare Margareta.

Reprezentantul firmei care a executat lucrările, Cornel Dorofte, a declarat că a fost îndepărtat un strat de pământ din jurul castelului, astfel încât acesta pare acum mai înalt cu 90 de centimetri.

”Lucrarea a fost foarte complexă. S-au aplicat doar tehnologii vechi, astfel încât castelul să rămână la felul în care arăta în urmă cu peste o sută de ani”, a declarat Dorofte.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Pachetul de 61 de miliarde pentru Ucraina sau despre cum “era păcii s-a încheiat în Europa”

Congresul american a adoptat un pachet de 90 de miliarde de dolari pentru acordarea de ajutor militar Ucrainei, Israelului și Taiwanului. Fiindcă o reacție...

Scandalul Sanimed/Hideg: Dezvăluiri, Denunțuri și Dinamica Justiției în România

Recentele dezvăluiri din presă, generate de denunțul spontan al omului de afaceri Cătălin Hideg împotriva unei prestigioase case de avocatură din România, precum și...

Cultură de canabis, descoperită într-o comună din Călărași. Un bărbat a fost reținut de procurorii DIICOT

Un bărbat a fost reţinut, joi, de procurorii DIICOT, după ce ar fi iniţiat şi dezvoltat, într-o comună din judeţul Călăraşi, două culturi de...
Ultima oră
Pe aceeași temă