16.7 C
București
marți, 30 aprilie 2024
AcasăSpecialLe Monde: Cine a fost Lăcrămioara Pop, românca omorâtă în atentatele de...

Le Monde: Cine a fost Lăcrămioara Pop, românca omorâtă în atentatele de la Paris

Publicaţia franceză "Le Monde" a publicat, în memoria victimelor atentatelor din Paris, un mic portret al fiecărei persoane care şi-a pierdut viaţa în noaptea de 13 septembrie. În ediţia din 27 noiembrie, pe site-ul ziarului, a fost publicat portretul româncei Lăcrămioara Pop, care a murit alături de soţul ei, Ciprian Calciu, împuşcați în timp ce se aflau în oraş cu prietenii. 

Lăcrămioara era alintată "Lăcri" de cei dragi, avea doi copii, îi plăcea să iasă în oraş şi să se bucure de viaţă, era îndrăgostită de Ciprian şi în cei zece ani de când locuia în Franţa devenise o pariziană veritabilă. 

"Lăcrămioarei Pop i se spunea “Lăcri” şi era barmaniţă la Café des Agnes. În noaptea atentatelor din Paris, alături de alţi colegi de la serviciu, sărbătorea ziua de naştere a unui prieten la restaurantul La Belle Equipe. Un prieten de-al tinerei în vârstă de 29 de ani a povestit că felul de a fi al Lăcrămioarei era molipsitor. “Era inima restaurantului” a spus Gigi Frăţilă, un prieten de-al Lăcrămioarei. În fiecare dimineaţă clienţii obișnuiți ai cafenelei îşi serveau cafeaua la bar alături de Lăcrămioara, pentru a se molipsi de buna ei dispoziţie înaine să plece la muncă. Serile şi le petrecea alături de alţi români din Paris şi alături de soţul ei Ciprian Calciu, ucis şi el în atentatul din 13 noiembrie.", a scris Le Monde. 

Le Monde a mai notat că povestea de dragoste dintre Lăcrămioara şi Ciprian a început în Paris. 

"Lăcri, originară din Baia Mare, a ajuns în Franţa pentru prima dată acum 10 ani. Femeii nu îi plăcea să vorbească despre viaţa ei din România, cea mai importantă realizare a ei din acea perioadă fiind Tania, fiica ei de 11 ani. În Franţa, l-a cunoscut pe Ciprian, s-au îndrăgostit şi au devenit parizieni. Alături de prietenii lor, obişnuiau să iasă într-un club de lângă Café des Anges. “Aveau copii, aşa că nu putea ieşi în oraş în fiecare noapte, însă le plăcea să iasă în oraş şi să danseze, să se bucure de viaţă”, a povestit nostalgic Gigi Frăţilă. În urmă cu doi ani, Lăcri şi Ciprian s-au întors în România, însă la scurt timp au revenit în Paris, convinşi să România nu era viitorul lor. “Deveniseră parizieni. Nu aveau la fel de mulţi prieteni acolo, cum au aici”, a spus Marius, un alt prieten al cuplului", notează Le Monde. 

Prietenii celor doi au mărturisit că Lăcrămioara era cea vorbăreaţă din cuplu. 

"Lăcri era cea vorbăreaţă din cuplu. Îi plăcea să spună lucrurile pe şleau. “Nu era genul de fată care să tacă din gură când simţea că are ceva de spus. Îmi amintesc o discuţie pe care am avut-o cu ceva timp în urmă despre soarta migranţilor. Ea spunea că ar trebui primiţi cu toţii, că e loc pentru toată lumea”, a mai spus Marius", potrivit Le Monde. 

Familia Lăcrămioarei se întregise anul acesta. 

"Acum un an şi jumătate, Lăcri a dat naştere celui de-al doilea copil al ei, Kevin. Mai mult, în august, Tania s-a putut muta cu ea în Paris, după ce tatăl ei a murit. Odată cu copila, s-a mutat şi mama Lăcrămioarei, ca să îi mai ajute cu copiii. În noaptea în care Lăcrămioara şi Ciprian au murit, cei doi copii erau îngrijiţi de bunica lor. Tania şi Kevin sunt acum orfani. Prietenii cuplului şi managerul Café des Anges au iniţiat pe Internet o colectă de donaţii care să îi ajute pe copii în caz de urgenţă şi pentru a nu fi niciodată despărțiţi", a subliniat Le Monde. 

În 13 noiembrie, trei echipe de terorişti au efectuat şase atentate în Paris. În urma atacurilor, şi-au pierdut viaţa 130 de oameni. 

Cele mai citite

Blat PSD-PNL la alegerile locale din Maramureș

Coaliția PSD-PNL s-a rupt la București, însă în țară alianța merge „unsă” și un exemplu elocvent este situația din Maramureș. După arestarea edilului de...
Ultima oră
Pe aceeași temă