18.4 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăSpecialCe măsuri a luat Suedia ca urmare a incertitudinilor economice provocate de...

Ce măsuri a luat Suedia ca urmare a incertitudinilor economice provocate de criza elenă

Banca centrală a Suediei a redus, joi, dobânda de politică monetară cu 0,1 puncte procentuale, la -0,35%, din cauza incertitudinilor economice provocate de criza din Grecia, informează Mediafax.

Politica monetară a Riksbank a fost urmărită cu tot mai mare atenţie în ultimii ani, banca încercând să inverseze deflaţia care se instalează în Suedia.

Citește și: Situația Greciei rămâne incertă. Membrii Eurogrup AMÂNĂ discuțiile cu statul elen până după referendum

Banca centrală a făcut referire la temerile că aprecierea coroanei ar putea să împiedice planurile de stimulare a inflaţiei printr-o monedă mai slabă.

Unii analişti sunt îngrijoraţi de efectele avute de nivelul scăzut al dobânzilor asupra economiei care, potrivit estimărilor Riksbank, ar urma să crească cu 2,9% în acest an.

Preţurile locuinţelor şi îndatorarea populaţiei au crescut în Suedia, dar şi în Danemarca şi Norvegia, unde dobânzile sunt tot la minime record, provocând temeri legate de posibila formare a unei bule speculative pe piaţa imobiliară.

Riksbank anticipează că va menţine dobânda cheie la nivelul de -0,35% în acest an şi a majorat un program limitat de suplimentare a lichidităţilor prin achiziţia unor obligaţiuni în valoare de 45 de miliarde de coroane (5 miliarde dolari) până la sfârşitul lui 2015.

Reducerea dobânzii de politică monetară a luat pieţele prin surprindere, majoritatea analiştilor anticipând o stagnare, luând în considerare datele economice solide din ultima perioadă.

Cele mai citite

Mii de persoane protestează împotriva lui Vitkor Orban din Ungaria

Mii de maghiari au protestat împotriva premierului naționalist Viktor Orban, în cadrul unui miting organizat cu câteva săptămâni înainte de alegerile europarlamentare și locale...

VIDEO. Inundațiile pun stăpânire pe Brazilia. Bilanțul se ridică la 75 de morți

Bilanțul victimelor ploilor abundente care au provocat inundații în statul brazilian Rio Grande do Sul din sudul țării a crescut la cel puțin 75...

VIDEO. Mesajul transmis de Papa Francisc credincioşilor care sărbătoresc Paştele

Într-un mesaj plin de speranță și încredere, Papa Francisc a transmis un apel puternic la bucurie și pace pentru credincioșii care sărbătoresc Paștele în...
Ultima oră
Pe aceeași temă