20.9 C
București
marți, 7 mai 2024
AcasăSpecialCe spune Kovesi despre dosarul lui Oprescu

Ce spune Kovesi despre dosarul lui Oprescu

Șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, a declarat, joi seară, că în dosarul în care este cercetat Sorin Oprescu urmărirea penală pentru anumite infracţiuni va finalizată cât de repede, întrucât este vorba de o cauză în care sunt fapte clasice de corupţie, relatează Mediafax.

“Din punct de vedere al Direcţiei Naţionale Anticorupţie nu este un dosar extraordinar de complex sau un dosar care să nu poată fi gestionat de procurorul de caz. Este un dosar în care sunt fapte clasice de corupţie. Procurorul de cazare suficientă experienţă în a investiga acest gen de infracţiuni. Cred că urmărirea penală pentru anumite infracţiuni va fi finalizată cât de repede, în funcţie de cum poate fi administrat probatoriul “, a spus Laura Codruţa Kovesi, în cadrul unei emisiuni la Digi24, referitor la dosarul în care este cercetat Sorin Oprescu.

Citește și: Cum comentează Kovesi dosarul în care Victor Ponta a fost trimis în judecată

Procurorul şef al DNA a precizat că persoana de la care Sorin Oprescu a primit cei 25.000 de euro mită, are calitate de suspect în acest caz şi nu a scăpat de anchetă, aşa cum s-a vehiculat în presă.

“Are şi ea calitate de suspect. S-a dispus măsura preventivă faţă de ea. Este în arest la domiciliu. Deci nu a fost aşa cum s-a speculat în presă, că o persoană care a făcut un denunţ a şi scăpat. Nu a scăpat. A colaborat cu procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie pentru a beneficia de prevederile legale care îi dau acest drept de a-şi reduce pedeapsa în cazul în care colaborează, dar este suspect în această activitate. Uurmărirea penală s-a desfăşurat relativ repede, din martie, până la momentul la care s-a intervenit şi s-a dispus această măsură preventivă”, a adăugat Kovesi.

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a fost arestat preventiv în 6 septembrie, de Tribunalul Bucureşti, la cererea procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie, care îl acuză de luare de mită.

Citește și: Kovesi dezvăluie numărul dosarelor pe care DNA le are în lucru

Decizia de arestare preventivă a fost contestată de Sorin Oprescu şi judecată în 14 septembrie la Curtea de Apel Bucureşti, de magistratul Camelia Bogdan, cea care l-a condamnat pe Dan Voiculescu în dosarul privind privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare (ICA). Magistratul a menţinut decizia din 6 septembrie a Tribunalului Bucureşti, Sorin Oprescu rămânând în arest preventiv. Sorin Oprescu a fost suspendat din funcţia de primar general al Capitalei în 15 septembrie, după decizia definitivă de arestare preventivă.

Procurorii DNA îl acuză pe Sorin Oprescu de luare de mită, susţinând că în 5 septembrie, în baza unei înțelegeri prealabile cu șeful Administraţiei Cimitirelor și Crematoriilor Umane (ACCU), Cornel Bogdan Popa, şi cu fostul său şofer Cristian Stanca, zis “Grenadă”, a primit de la Popa suma de 25.000 de euro din 60.000 de euro ceruţi de cei doi pentru edil, de la SC Green Line Construct SRL, prin Cristina Giorgiana Gogonea, Teodor Gogonea şi Octavian Alin Petroi, denunţători în dosar. Firma efectua lucrări la Palatul de la Mogoșoaia, iar Oprescu ar fi validat astfel activitatea infracțională a lui Popa și l-ar fi menținut în funcție, susţin anchetatorii.

În acest dosar au mai fost arestați, în 7 septembrie, de Tribunalul București, Cristian Stanca, fostul șofer al lui Sorin Oprescu, Mircea Octavian Constantinescu, director economic în Primăria Capitalei, Ruxandra Mihaela Petroi Avasiloae şi Florin Șupeală, directorul general și respectiv directorul adjunct al Centrului Cultural al Palatelor Brâncovenești de la Mogoșoaia, și omul de afaceri Claudiu Bengalici.

Instanţa a dispus şi luarea măsurii arestului la domiciliu pentru Bogdan Cornel Popa, directorul Administraţiei Cimitirelor, şi pentru Romeo Albu.

Cele mai citite

Cetățenii UE consideră dezastrele naturale o amenințare mai mare decât un eventual război

Cetățenii din mai multe țări membre UE consideră că dezastrele naturale legate de climă reprezintă o amenințare mai mare decât un eventual război. Acest punct...

VIDEO. Limitator inteligent de viteză montat la Snagov

La Snagov s-a montat primul limitator de viteză inteligent din România, ce îi oprește numai pe șoferii care încalcă limita de viteză din zonă. Un...

CFR Cluj – Rapid 3-2. Giuleștenii rămân fără victorie în play-off

CFR Cluj a câștigat derby-ul alb-vișiniu disputat pe teren propriu împotriva Rapidului cu scorul de 3-2 și și-a consolidat poziția a doua în clasamentul...
Ultima oră
Pe aceeași temă