18.8 C
București
luni, 29 aprilie 2024
AcasăSpecialCe știi despre hipertrigliceridemie?

Ce știi despre hipertrigliceridemie?

Analizele de sânge realizate cu regularitate – cel puțin o dată pe an – pot preveni apariţia afecţiunilor de sănătate silențioase. Una dintre aceste afecțiuni este hipertrigliceridemia, care apare atunci când nivelul trigliceridelor din sânge creşte peste 150 mg/dl.

Trigliceridele sunt grăsimi formate din mai multe tipuri de acizi grași care se regăsesc în organismul uman, fie în sânge, fie în ţesutul adipos. Sursa principală a acestora este alimentația grasă, 95% dintre grăsimile alimentare fiind trigliceride.

„Grăsimile ar trebui să reprezinte aproximativ 30% din alimentaţia zilnică. Din totalul de grăsimi consumate, două treimi ar trebui să fie nesaturate (aşa zisele grăsimi bune) printre care să se regăsească și cele esenţiale de tipul Omega 3 şi Omega 6, ȋn timp ce grăsimile saturate (aşa zisele grăsimi rele) nu ar trebui să depăşească restul de o treime’’, spune nutriționistul Ciprian Constantin.

Pe lângă alimentația care conține grăsimi în exces, o viaţă sedentară, care nu include cel puțin 30 de minute de mișcare zilnic, contribuie la un nivel al trigliceridelor de peste 150 mg/dl – valoarea normală a acestora. De asemenea, consumul de alcool în cantități reduse, însă în mod repetat, poate crește riscul de hipertrigliceridemie.

„Nivelul trigliceridelor din organism este important pentru că atunci când se acumulează într-o cantitate mare în ţesutul gras, apare obezitatea sau supraponderea, iar când se acumulează într-o cantitate mare în sânge, apare hipertrigliceridemia’’, explică profesorul dr. Nicolae Hâncu.

Hipertrigliceridemia este asociată cu riscuri majore pentru starea de sănătate, ca de exemplu apariția unui infarct miocardic sau a unui accident vascular cerebral, dar și instalarea unor boli cronice, precum hipertensiunea arterială, diabetul zaharat sau sindromul metabolic.

Hipertrigliceridemia nu are simptome, de aceea este importantă cunoașterea factorilor care pot determina apariţia afecțiunii și testarea periodică a trigliceridelor. Nivelul trigliceridelor poate fi „controlat” prin schimbări simple în stilul de viață, însă, la recomandarea medicului, dacă valorea acestora nu revine la normal (150 mg/dl) este necesară și urmarea unui tratament medicamentos.

”Studiile au demonstrat că prin scăderea valorilor trigliceridelor din sânge, prin medicamente, dar şi prin optimizarea stilului de viaţă, se obţin beneficii extrem de importante asupra stării de sănătate’’, spune profesorul dr. Nicolae Hâncu.

Pentru a atrage atenţia asupra riscurilor asociate unei valori peste limita normală a trigliceridelor, a fost lansată campania de informare Misiunea 150 (www.misiunea150.ro). Platforma online conține informații despre hipertrigliceridemie – metode de prevenire și tratare. Campania promovează importanța informării asupra stării de sănătate, testării periodice și tratării atunci când medicul recomandă acest lucru, sub îndemnul „Informează-te! Testează-te! Tratează-te!”

Alexandra Jeles
Alexandra Jeleshttp://alexandra-jeles
Alexandra Jeles, redactor Rl online
Cele mai citite

Vești bune pentru Irinel Columbeanu. Fiica lui vine să îl viziteze

Irinel Columbeanu se află într-un azil din Ghermănești. Fostul milionar trece prin momente extrem de grele, fiind bolnav, singur și trist de sărbători. Cu...

Angajări în schimbul contractelor cu statul într-o primărie din Buzău

Cazul denumit „Fata lu’ tata” a intrat în vizorul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) în urma unor suspiciuni legate de angajarea Biancăi Firon, fiica...
Ultima oră
Pe aceeași temă