19.6 C
București
marți, 7 mai 2024
AcasăSpecialFOTO. Cea mai puternică ARMĂ din istorie, avionul F-35, e gata de...

FOTO. Cea mai puternică ARMĂ din istorie, avionul F-35, e gata de LUPTĂ. Cine îl va folosi

După 15 ani de la începerea programului, avionul american F-35 este gata de luptă.

Corpul Infanteriei Marine al SUA a anunţat că modelul F-35 B a atins “starea de operativitate iniţială”.

Peste 100 de aeronave execută deja teste de zbor, iar termenul limită pentru a intra în dotare este finalul anului 2015.
„Va transforma felul în care luptăm şi câştigăm”, consideră generalul Joseph Francis Dunford, viitorul preşedinte al şefilor de State Majore al SUA.

Citeşte şi: FOTO. “Exploratori” americani în Oltenia. Deveselu este singura unitate a US Navy inaugurată în ultimii 30 de ani

În calitate de ultim comandant al Infanteriei Marine, Dunford este cel care a validat, la data de 31 iulie 2015, noul model F-35 B.
 
Proiectul şi lucrările de până acum au costat 400 de miliarde de dolari, F-35 fiind considerat cel mai scump program militar din istorie.

Avionul este nedetectabil pe radar, poate decola şi ateriza pe verticală şi atinge o viteză maximă de 1.930 kilometri la oră.

Altitudinea maximă de zbor depăşeşte 15.000 de metri, iar autonomia de zbor este de 2200 de kilometri.

F-35 este realizat de compania Lockheed Martin – cea care construieşte, printre altele, şi avioanele F-16. Programului F-35 are o întârziere de câţiva ani şi a depăşit costurile estimate, ceea ce a atras critici în SUA.

Citeşte şi: VIDEO. Care este cea mai nouă AMENINŢARE împotriva avioanelor civile

Iniţial, F-35 s-a dorit să devină o aeronavă cu trei versiuni, pentru trei categorii de forţe: Aeriene, Navale şi de Infanterie Marină, ceea ce presupunea construirea unui număr foarte mare de aparate. După ce primele 100 de avioane vor intra în exploatare, Congresul SUA va decide dacă programul va continua sau va rămâne la acest nivel.

Doar pentru Corpul Infanteriei Marine ar fi fost rezervate, iniţial, 420 de avioane F-35.

Rusia şi China construiesc avioane similare

Întârzierea programului F-35 în SUA a permit ţărilor rivale să dezvolte programe militare de răspuns.Rusia pregăteşte avionul PAK FA, iar China a realizat un prototip denumit J-31. Acesta a fost prezentat în noiembrie 2014, exact în momentul în care preşedintele Obama era în vizită în China.

Atât propaganda din Rusia, cât şi cea din China susţin că avioanele lor, de concepţie mai recentă, sunt superioare lui F-35.

Citeşte şi: VIDEO. Flota RUSIEI s-a făcut de râs în Marea Neagră. O rachetă lansată eronat putea provoca o CATASTROFĂ

 

 

 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Polonia verifică dacă judecătorul fugit în Belarus a spionat împotriva țării sale

Tomasz Szmydt, un judecător de la un Tribunal administrativ din Varşovia, a cerut luni azil în Belarus, spunând că a acţionat în semn de...

Biden îl primește pe Iohannis la Casa Albă. România urmează să cumpere din SUA avioane F-35 de 6,5 miliarde USD

Președintele României, Klaus Iohannis, va fi primit de președintele SUA, Joe Biden, la Casa Albă, în ziua de 7 mai 2024, într-un moment în...

Astronauții dezvăluie ce miros unic are spațiul cosmic

După ce se întorc din ieșirile în spațiu astronauții simt în mod regulat un miros unic atunci când își scot căștile, iar colegii lor...
Ultima oră
Pe aceeași temă