20 C
București
joi, 16 mai 2024
AcasăSpecialFOTO. China a transformat în obiectiv turistic o uzină destinată să producă...

FOTO. China a transformat în obiectiv turistic o uzină destinată să producă material nuclear. 100 de soldați au murit pe șantierul ei

O veche facilitate militară nucleară, care nu a fost folosită vreodată, din municipalitatea Chongqing, sud-vestul Chinei, a fost reamenajată pentru a putea fi vizitată de turiști, scrie luni UPI citat de Agerpres.

Obiectivul, cunoscut drept China 816 Nuclear Military Plant, este localizat în zona muntoasă din districtul Fuling și a fost cândva o bază industrială pentru materiale nucleare rare. Facilitatea a fost concepută să reziste unui seism cu magnitudinea 8. A fost construită pentru producerea plutoniului-239, însă guvernul a interzis ca facilitatea să devină operațională în 1984 când construcția era aproape gata.

”Baza nu a fost folosită vreodată și nici nu au fost stocate materiale nucleare”, a declarat Yang Yan, administrator al facilității, pentru China Daily în septembrie. ”Nu trebuie ca vizitatorii să fie îngrijorați de radiații. Sunt în siguranță înăuntru”, a adăugat Yang Yan.

După declasificarea sa în 2002, facilitatea include în prezent un sistem modern de iluminat și sonorizare, centru de științe dedicat domeniului nuclear și alte spații expoziționale dedicate istoriei Chinei. Facilitatea se întinde pe 9.662 de metri pătrați, în 18 cavități săpate în stâncă și 130 de tuneluri.

Un tur complet durează trei ore, iar vizitatorii trebuie să urmeze îndeaproape ghidul pentru a nu se pierde. O mică parte a facilității a fost deschisă în 2010 cu prilejul sărbătorilor naționale ale Chinei, însă acum doar o treime a facilității este deschisă publicului.

Construcția bazei a început în 1966, în acest proces fiind implicați peste 60.000 de soldați, iar cel puțin 100 și-au pierdut viața în timpul lucrărilor.

 

 

 

 

 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Cum să creați un sistem eficient de irigare pentru grădina dumneavoastră

Menținerea unei grădini luxuriante și sănătoase necesită o irigare adecvată, dar udatul manual al plantelor poate fi consumator de timp și o dovadă de...

Supremația germană în ingineria motoarelor – o privire asupra motoarelor Mercedes și BMW

Dacă discutăm despre excelența în automobilismul de lux, numele BMW și Mercedes-Benz își revendică neîncetat locuri de frunte. Renumite pentru combinația lor de inovație,...

CFR dă startul programului „Trenurile Soarelui”

CFR Călători dă startul programului estival „Trenurile Soarelui”, cu zeci de garnituri ce vor lega toate regiunile țării de stațiunile de pe litoralul românesc...
Ultima oră
Pe aceeași temă