19 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialCinci alpinişti români au evitat la limită atacul taliban comis în iunie...

Cinci alpinişti români au evitat la limită atacul taliban comis în iunie în Masivul Himalaya

Cinci alpinişti români au reuşit să evite, alegând un traseu diferit, atacul insurgenţilor talibani comis pe 22 iunie într-o zonă pakistaneză a Masivului Himalaya, un incident soldat cu moartea a zece colegi din China, Lituania, Nepal, Slovacia, Ucraina şi SUA, relatează Mediafax.

“Am vorbit cu soţia la un telefon (conectat la satelit) şi m-a anunţat că talibanii omorâseră mulţi alpinişti în tabăra de la bază. Am fost şocat. Am supravieţuit doar pentru că alesesem un traseu diferit”, a declarat alpinistul român Zsolt Torok, citat de Reuters.

Aflând această veste, Torok şi ceilalţi patru alpinişti români au continuat urcarea, escaladând Vârful Nanga Parbat (8.126 de metri) săptămâna trecută, fiind primul grup care a realizat această performanţă după atacul terorist.

Citeşte şi Himalaya: Cel puţin nouă turişti împuşcaţi

Mişcarea Talibanilor din Pakistan (TTP) a revendicat atacul din tabăra de la bază, situată la altitudinea de 4.200 de metri, soldat, pe 22 iunie, cu moartea a zece alpinişti din China, SUA, Lituania, Nepal, Slovacia şi Ucraina, precum şi a unui ghid pakistanez.

Mai multe expediţii care vizau cucerirea Vârfului Nanga Parbat – de 8.126 de metri, al nouălea ca înălţime din lume – au fost anulate în urma atacului din 22 iunie.

“Alpiniştii ucişi erau oameni nevinovaţi. Este clar că teroriştii au pregătit minuţios atacul. Au vrut să provoace un şoc”, a explicat Torok, în interviul acordat Reuters la reşedinţa ambasadorului României din Islamabad.

Citeşte şi Alex Găvan, primul alpinist român care a urcat pe vârful Shisha Pangma din Himalaya

Alpiniştii români au evitat atacul pentru că au ales să efectueze ascensiunea într-o zonă foarte dificilă – Faţa Rupal -, un zid vertical expus rafalelor de vânt din toate părţile. Atacul talibanilor a avut loc pe partea cealaltă a vârfului muntos.

Cele mai citite

Un loc de parcare din Amsterdam a fost scos la vânzare cu 500.000 de EURO

Pare incredibil, dar în orașul Amsterdam, celebrul pentru frumusețea sa și pentru stilul său de viață vibrant, un loc de parcare poate ajunge să...

Un bărbat s-a aruncat în fața trenului în Sâmbăta Mare

Un bărbat din judeţul Iaşi s-a aruncat, astăzi, de pe o pasarelă, în faţa unui tren, în localitatea Săbăoani, a informat Inspectoratul de Poliţie...

Mesaje de PAȘTE 2024: Hristos a Înviat!

Mesaje de Paște de trimis în aceste zile sfinte celor dragi. România Liberă îți propune o selecție de urări de Paște, SMS-uri pe care...
Ultima oră
Pe aceeași temă