12.2 C
București
luni, 29 aprilie 2024
AcasăSpecialZiua lui Arsenie Boca: Cinci lucruri mai puțin cunoscute despre Sfântul Ardealului

Ziua lui Arsenie Boca: Cinci lucruri mai puțin cunoscute despre Sfântul Ardealului

Marți se împlinesc 105 ani de la nașterea lui Arsenie Boca, cel supranumit „Sfântul Ardealului”. Teologul și pictorul Arsenie Boca s-a născut pe 29 septembrie 1910. A fost unul din martirii Gulagului românesc, închis la Securitatea din Brașov, dus la Canal, închis la Jilava, București, Timișoara și Oradea. La mormântul său de la Mănastirea Prislop, din Țara Hațegului, se perindă zilnic sute de pelerini.

Cinci lucruri mai puțin cunoscute despre Arsenie Boca

1. Cel supranumit „Sfântul Ardealului” generează anual milioane de euro prin vânzarea de obiecte personalizate cu imaginea părintelui dar și din turismul ecumenic. Astfel că în afara câștigului spiritual al sutelor de mii de pelerini care vin anual să se roage la mormântul de la mănăstirea Prislop putem vorbi și de unul lumesc, de natură financiară.

Citește și: Dosar RL: Moștenirea nerevendicată de milioane de euro a lui Arsenie Boca

2. Biserica se dezice de cărţile şi minunile lui Arsenie Boca. Astfel, BOR nu recunoaște majoritatea acestor cărți și susține că doar două cărţi sunt cu adevărat scrise de părinte: “Crearea Împărăţiei” şi “Cuvinte Vii”. 

Citește și: Dosar RL: Biserica se dezice de cărţile şi minunile lui Arsenie Boca

3. Pentru a evita noi profanări ale mormântului, Biserica a decis locul de veci al părintelui Arsenie Boca, de la Mănăstirea Prislop, județul Hunedoara, să fie protejat de o construcție din lemn sub forma unui baldachin.

4. Părintele Arsenie a fost arestat pentru prima oară la Râmnicu Vâlcea pe 17 iulie 1945, pentru participarea activa la mișcarea legionară, dus la București și eliberat pe 30 iulie 1945 in urma presiunilor bisericii. 

5. Mitropolia Ardealului, dar și Episcopia Devei și Hunedoarei  au început demersurile pentru canonizarea părintelui Arsenie Boca. Astfel, s-a stabilit o comisie care va analiza viața Părintelui Arsenie, scrierile și activitatea acestuia.

 

 

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă