17.7 C
București
marți, 30 aprilie 2024
AcasăSpecialColumbia va recupera epava unui galion încărcat cu aur în valoare de...

Columbia va recupera epava unui galion încărcat cu aur în valoare de 10 miliarde de dolari

Columbia va recupera epava galionului spaniol “San Jose”, scufundat în largul coastelor sale în anul 1708 cu o încărcătură de metale prețioase, a anunțat președintele țării, Juan Manuel Santos, citat de agenția France Presse, informează Agerpres.

“Vom recupera San Jose  respectând legea”, a declarat sâmbătă Juan Manuel Santos, în timpul inaugurării unui institut de cercetare marină. “Este vorba despre un proiect mai degrabă arheologic și științific, decât comercial”, a adăugat el.

Șeful statului columbian a anunțat în decembrie anul trecut descoperirea epavei, a cărui încărcătură de aur și de alte metale prețioase a fost estimată la 10 miliarde de dolari în documente elaborate în anul 1980 de Ministerul Culturii din Columbia.

Potrivit lui Juan Manuel Santos, obiectivul este acela că întreaga lume să se poată bucura de această parte a istoriei.

Însă epava “San Jose” a fost obiectul unor litigii cu Spania și cu o companie din SUA care a investit mai multe milioane de dolari pentru a o descoperi.

“San José”, una dintre cele mai mari nave din Armada spaniolă, a fost scufundată în luptă cu flota britanică în noaptea de 7 iunie 1708 aproape de Insulele Rosario, în largul coastelor orașului-port Cartagena.

Vasul naviga sub pavilion spaniol, iar Madridul invocă astăzi Convenția ONU privind dreptul mării, pentru a justifica pretențiile sale cu privire la navă, text pe care Columbia nu l-a ratificat.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Mesajul lui Putin către români

Părintele Ciprian Mega din Oradea s-a bucurat de un tur de forță la Moscova, grație ultimei sale producții cinematografice “21 de rubini.” Marele om...

Cutremur în Serbia, la granița cu România

Un cutremur cu magnitudinea 4,4 s-a produs în această dimineaţă, la ora locală 8:42, în Serbia, la graniţa cu România, potrivit informaţiilor publicate de...
Ultima oră
Pe aceeași temă