15.7 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecialComănescu, despre implicarea UE în securitatea la Marea Neagră

Comănescu, despre implicarea UE în securitatea la Marea Neagră

Ministrul Afacerilor Externe, Lazăr Comănescu, a participat, marţi, la deschiderea conferinţei ''Regiunea Mării Negre – pentru un viitor mai sigur'', ocazie cu care a subliniat necesitatea unei implicări mai susţinute a Uniunii Europene în vecinătatea răsăriteană şi la Marea Neagră, în interesul extinderii ariei de prosperitate şi securitate de la graniţele sale. 

Potrivit unui comunicat MAE, citat de Agerpres, evenimentul face parte dintr-o serie de conferinţe de outreach, prin care statele membre UE contribuie la elaborarea viitoarei Strategii Globale a Uniunii Europene privind politica externă şi de securitate şi prezintă o importanţă deosebită din perspectiva unei abordări europene coerente a problematicii complexe din regiunea Mării Negre. 

''Ministrul Afacerilor Externe, Lazăr Comănescu, a oferit o perspectivă de ansamblu asupra evoluţiilor din regiune, pe multiple dimensiuni, precum şi o evaluare succintă a implicaţiilor acestora asupra Uniunii Europene, în paralel cu promovarea unor posibile modalităţi de acţiune pentru viitor. A fost reliefată semnificaţia deosebită a tematicii de dezbatere, în contextul provocărilor actuale, având în vedere impactul major al evoluţiilor regionale asupra stabilităţii şi securităţii Uniunii Europene'', se arată în comunicatul citat. 

La eveniment au participat reprezentanţi ai ministerelor de externe din state membre UE, experţi din partea unor prestigioase think-tank-uri europene şi româneşti, reprezentanţi ai unor instituţii din România. 

Înaltul Reprezentant al UE, Federica Mogherini, a fost mandatată de Consiliul European din iunie 2015 să elaboreze o nouă Strategie Globală de politică externă şi de securitate a Uniunii Europene. În contextul procesului de elaborare a noii Strategii Globale, Serviciul European de Acţiune Externă, în parteneriat cu Institutul de Studii de Securitate al UE (EUISS) a propus organizarea de către statele membre, pe bază de voluntariat, a unor evenimente de tip outreach, în care să fie abordate principalele teme relevante din perspectiva viitoarei Strategii şi care să permită ca, alături de guvernele statelor membre, să îşi poată exprima poziţiile şi reprezentanţii mediul academic şi ai think-tank-urilor de profil. 

Reuniuni similare, la nivel de experţi, sunt organizate în toate statele membre UE, pe teme de interes deosebit pentru Uniune în ansamblul său. 

Procesul de elaborare al Strategiei se va încheia în iunie 2016. Precedenta Strategie a UE (A secure Europe in a better world) datează din 2003, fiind adoptată în timpul mandatul Înaltului Reprezentant al UE pentru Politica Externă şi de Securitate Comună Javier Solana. 

Conferinţa ''Regiunea Mării Negre – pentru un viitor mai sigur'', a fost organizată în colaborare cu Institutul de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale al Academiei Române, New Strategy Center şi Institutul de Studii de Securitate al UE.

Cele mai citite

MESAJE DE PAȘTE 2024: Trimite cele mai frumoase urări de Înviere

O selecţie a celor mai inspirate:mesaje de Paşte, felicitări şi urări de Înviere care pot fi trimise prin SMS apropiaţilor, în noaptea de înviere. SMS DE PAŞTE, URĂRI DE PAŞTE, MESAJE DE...

Germania susține că a fost victima unui atac cibernetic rusesc. Berlinul avertizează că vor exista consecințe

Berlinul a acuzat vineri hackeri ruşi susţinuţi de Moscova de un atac cibernetic intolerabil împotriva membrilor Partidului Social-Democrat german şi a avertizat că vor...

Sub-ocuparea, noul șomaj

În 2023, aproape 100.000 de români erau „sub-ocupați". Intră în această categorie persoane disponibile să lucreze mai multe ore decât o cere locul de muncă...
Ultima oră
Pe aceeași temă