21.5 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăSpecialConstănțenii ar putea plăti o gigacalorie-record

Constănțenii ar putea plăti o gigacalorie-record

Municipiul Constanța are una dintre cele mai scumpe gigacalorii din România: 430,55 de lei. Actualul primar, Decebal Făgădău, PSD, a hotărât acordarea de subvenții pentru toți abonații RADET, după ce fostul său șef, Radu Mazăre, lua­se decizia să le anuleze și să acorde ajutoare de încălzire numai populației mai sărace. Ieri, consilierii locali au fost chemați să voteze, din nou, acordarea unei subvenții pentru toți abonații, astfel încât aceștia să plătească efectiv numai 250 de lei.

Înaintea ședinței de consiliu, proiectul a fost însă retras de pe ordinea de zi. Reprezentanții Primăriei Constanța au explicat că societatea Fin.CO.GE.RO, cu patroni italieni, a câștigat un proces cu Primăria Constanța, iar aceasta din urmă are de plătit aproape 15 milioane de lei. Prin urmare, s-a luat decizia suspendării discuțiilor legate de gigacalorie, până la clarificarea situației. Aflați în dificultate, reprezentanții autorităților locale au declarat că vor informa Guvernul des­pre situația creată.

PSD Constanța a promis, de patru ani, că va construi un CET nou, pentru ca locuitorii Constanței să plătească o gigacalorie mai ieftină. „Suntem în discuţii pentru a face o nouă investiţie într-un sistem de furnizare a energiei termice care să scoată o factură mai mică. Discuţia este dacă să o facem singuri, noi, cu un investitor, sau să facem cu un singur producător sau mai mulţi, de unde să alimentăm punctele termice. BERD s-a arătat dispusă să ne finanţeze pe noi ori împreună cu un privat“, spunea primarul de atunci, Radu Mazăre, care era și președintele PSD Constanța. Promisiunile au fost reluate de viceprimarul de atunci, Decebal Făgădău, ales între timp primar. „Lucrurile merg pe un făgaș ireversi­bil“, a menţionat, zilele trecute, și viceprimarul.

„Durează mai mult decât am preconizat. Cred că o să rezolvăm problema la începutul sezonului rece 2014, dar cel mai optimist scenariu este 2015”, spunea el, referitor la preluarea CET-ului de către municipalitate. Între timp, s-a renunțat la această idee, din cauza datoriilor istorice ale CET. Până în prezent, autoritățile locale din Constanța nu au prezentat un plan concret care să ducă la construirea unui nou CET sau la scăderea prețului gigacaloriei.

Cine este Fin.CO.GE.RO

În luna iunie 2000, primarul în funcţie al municipiului Constanţa, Gheorghe Mihăieși, a semnat un contract de concesiune a unui teren de peste 50.000 de metri pătraţi cu firma italiană Fin.CO.GE.RO pentru construirea a patru turnuri de 13 etaje, 126 de vile și un parc în cartierul Faleză Nord. În contractul încheiat se stipulează că primăria are obligaţia să realizeze pe cheltuiala sa toate lucrările de urbani­zare necesare, respectiv străzi, canalizare, parcări, spaţii verzi, parcuri, pieţe. În anul 2001, după ce a devenit primar, Radu Mazăre a contestat acest contract, dar în 2004 Tribunalul Constanţa a hotărât că primăria trebuie să facă lucrările de sistematizare și utilităţi edilitare, iar în cazul în care nu se întâmplă acest lucru firma italiană poate efectua lucrările respective pe cheltuiala primăriei.   

Cele mai citite

Milionarii de la One Properties United, campanie publicitară dubioasă în mass-media! În paralel, vor să ne închidă gura

Ziarul Financiar insistă cu o declarație a lui Victor Căpitanu, co-CEO One United Properties, prin care se sugerează că un fond elvețian de...

Familia Picioruș, stăpâna consultanței mascate în învățământ

Afacerile și profitul companiei Structural Management Innovative System SRL, controlată de Georgeta-Sorina Picioruș și administrată de Alexandru-Eduard Picioruș, a explodat în 2023 după...

ANAT și patronatele din turism solicită suplimentarea semnificativă a fondurilor pentru creditele IMM Invest+

Vineri 17 mai, la Ploiești, a avut loc o întâlnire care a marcat aniversarea de 30 de ani a Patronatului IMM, la care au...
Ultima oră
Pe aceeași temă