8.7 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialCriza politică din Spania se apropie de final. Premierul are acordul Parlamentului...

Criza politică din Spania se apropie de final. Premierul are acordul Parlamentului pentru a forma un guvern minoritar

Parlamentul spaniol i-a oferit premierului în exercițiu, conservatorul Mariano Rajoy, votul de încredere pentru a forma un guvern minoritar, punând astfel capăt unei crize politice care durează de 10 luni, relatează agențiile internaționale de presă, citate de Agerpres.

Mariano Rajoy nu a obținut nici de această dată majoritatea, el fiind însă învestit datorită prevederii constituționale în baza căreia la a doua rundă de vot se ia în calcul majoritatea simplă (mai multe voturi pentru decât împotrivă), nu majoritatea absolută.

Rajoy a primit 170 de voturi pentru, dintre care 137 ale Partidului Popular (PP), 32 ale liberalilor din Ciudadanos, un vot al unei deputate dintr-un partid regional din Insulele Canare. Împotrivă au votat 111 deputați, iar 68 s-au abținut.

Parlamentul foarte fragmentat rezultat în urma alegerilor legislative din decembrie a condus la imposibilitatea constituirii unei coaliții majoritare, astfel că Regele Felipe a fost nevoit să convoace alegeri anticipate, scrutin desfășurat în luna iunie.

Deși Partidul Popular (PP) condus de Rajoy a ieșit pe primul loc, cum s-a întâmplat și în decembrie, nu a obținut nici atunci majoritatea, iar Partidul Socialist (PSOE) a blocat de fiecare dată în parlament reînvestirea liderului conservator.

În final, pe fondul disensiunilor interne ce au culminat cu demisia lui Pedro Sanchez de la conducerea PSOE — el însuși a încercat în luna martie, fără succes, să treacă un guvern prin parlament—, socialiștii au decis săptămâna aceasta ca la a doua rundă de vot (la prima, desfășurată joi, Rajoy nu a primit votul legislativului) să se abțină, astfel încât liderul conservator să-și treacă guvernul pentru a se evita noi alegeri anticipate și riscul afirmării și mai puternice a stângii radicale Podemos, devenit deja al treilea partid al țării.

Totuși, socialiștii au avertizat că nu vor gira acest guvern după învestire, iar Pedro Sanchez și-a dat demisia și din parlament. Fostul lider socialist s-a împotrivit categoric reînvestirii lui Rajoy, imputându-i un mandat marcat de scandaluri de corupție și de creșterea inegalităților.

 

Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 773: SUA anunță un ajutor militar de 6 miliarde dolari pentru Kiev. VIDEO

Ministrul american al Apărării, Lloyd Austin, a anunţat o nouă componentă de asistenţă militară pentru Ucraina în valoare de şase miliarde de dolari, într-un...
Ultima oră
Pe aceeași temă