13.9 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecialCuba face istorie în domeniul sănătății publice: Transmiterea HIV și sifilis de...

Cuba face istorie în domeniul sănătății publice: Transmiterea HIV și sifilis de la mamă la bebeluș, STOPATĂ

Cuba a devenit prima țară din lume care a eliminat 100 % transmiterea HIV și sifilis de la mamă la copil, a confirmat Organizația Mondială a Sănătății, potrivit sciencealert.com

“Aceasta este una dintre cele mai mari realizări în materie de sănătate publică (…) o victorie majoră în lunga noastră luptă împotriva HIV şi a bolilor cu transmitere sexuală, precum şi un pas important spre a avea o generaţie care nu suferă de SIDA. Arată faptul că este posibil să punem punct epidemiei de SIDA,” a subliniat Margaret Chan, directoarea OMS.  

Soluția: Acces universal la serviciile de sănătate

Ceea ce este remarcabil este faptul că Cuba a atins această perormanță prin implementarea unor strategii relativ simple precum testarea corectă a părinților care așteaptă un copil, acordarea de sprijin pentru femeile infectate cu HIV sau sifilis prin a le oferi posibilitatea să își protejeze copilul prin nașterea prin cezariană și hrănirea bebelușului cu biberonul. 

Aceste demersuri au fost integrate în sistemul medical cubanez și au devenit o parte normală a aistenței medicale pentru toate femeile însărcinate. 

Citește și: Anual, circa 400 de bolnavi de HIV/SIDA renunță la tratament

În fiecare an 1,4 milioane de femei infectate cu HIV rămân însărcinate. Fără nicio intervenție medicală există șanse între 15 și 45 % de a transmite virusul mai departe bebelușului, fie cât timp se află în pântecele mamei, fie în timpul nașterii și alăptării la sân. Dar, riscul scade până la procentajul de 1 % dacă atât mama cât și copilul primesc antiretrovirale. 

De asemenea, anual 1 milion de femei care suferă de sifilis rămân însărcinate. Similar, riscul transmiterii bolii scade dacă mama primește tratament cu penicilină în timpul sarcinii. 

OMS consideră că a fost eliminată transmiterea HIV sau sifilis de la mamă la copil atunci când rata este atât de joasă încât nu mai reprezintă o problemă de sănătate publică. Astfel, în Cuba s-au născut doar doi bebeluși cu HIV în 2013 și cinci cu sifilis. 

Alte țări îi urmează exemplul

Cuba nu este singura țară care a înregistrat progrese uriașe în domenul sănătății publice, în toată lumea rata copiilor infectați scade rapid. Astfel, doar 240.000 de copii s-au născut cu HIV în 2014, jumătate din numărul copiilor care se nășteau cu această boală în 2009. 

”Succesul Cubei demonstrează că accesul universal la sănătate este un demers fezabil și cheia succesului, inclusiv în fața unor provocări precum virusul HIV. Reușita Cubei este o inspirație pentru ca alte țări să facă progrese în stoparea transmiterii HIV și sifilis de la mamă la bebeluș”, a precizat Carissa Etienne, directorul Organizației de Sănătate Pan Americane. 

 

 

Cele mai citite

Iohannis are nevoie să cumuleze pensia cu salariul de la stat, pentru că mai are doar jumătate de an concediu plătit

Ilustrație: Marian Avramescu Primul meditator al țării, președintele Klaus Werner Iohannis, și-a depus cererea de pensionare ca profesor, deblocând după aproape treizeci de ani...

Grupul România Liberă se alătură boicotului împotriva ”Clubului de Presă”

Recent, Grupul România Liberă, care cuprinde atât ziarul România Liberă cât și Academia Cațavencu, a decis să se distanțeze de controversatul ”Club de Presă”...

Joia Mare. Preasfinția Sa Claudiu a spălat picioarele a 12 tineri în Catedrala „Schimbarea la Faţă” din Cluj-Napoca

În Joia Mare, 2 mai 2024, în Catedrala „Schimbarea la Faţă” din Cluj-Napoca la orele dimineții s-a celebrat Vecernia cu Liturghia Sfântului Vasile cel...
Ultima oră
Pe aceeași temă