21.6 C
București
luni, 29 aprilie 2024
AcasăSpecialCum au ajuns spitalele muniţie electorală

Cum au ajuns spitalele muniţie electorală

Spitalele sunt, de mulţi, ani, subiect electoral pentru politicieni. Părerile lor se schimbă în funcţie de ce parte a puterii se află, în Guvern sau în opoziţie. Din toate aceste discuţii sterile au de suferit pacienţii. Când se îmbolnăvesc, ajung să fie trataţi într-un sistem aflat aproape în colaps. Politicienii, de la putere sau din opoziţie, se tratează, aproape întotdeauna, peste hotare.

 

Acuzaţii din opoziţie

Un politician aflat acum în opoziţie, senatorul PDL Gigi Chiru, a susţinut recent o declaraţie politică având titlul „PSD Constanţa face afaceri cu Sănătatea”. Acesta reclamă faptul că ”CJC a pus mâna pe Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa pe care l-a „amanetat” prietenilor PSD-ului local” şi că Spitalul de Ortopedie, Traumatologie şi Recuperare Medicală din Eforie Nord a ajuns de asemenea în subordinea instituţiei. În declaraţia politică, senatorul trage un semnal de alarmă în ceea ce priveşte Spitalul Clinic Căi Ferate Constanţa, trecut în februarie 2013 de la Ministerul Transporturilor la Ministerul Sănătăţii, dar dorit de Nicuşor Constantinescu la Consiliu Judeţean. Consilierii judeţeni au votat în şedinţa din 7 august 2013 un proiect privind promovarea unei hotărâri de Guvern pentru preluarea conducerii Spitalului Clinic Căi Ferate Constanţa de la Ministerul Sănătăţii de către Consiliul Judeţean. ”Jaful din sistemul medical constănţean va continua cu desfiinţarea Spitalului Clinic Căi Ferate Constanţa în timp ce constănţenii sunt nevoiţi să caute servicii medicale de calitate în Turcia sau Austria. Până nu e prea târziu, stimaţi guvernanţi, dragi colegi din USL, domnule ministru Nicolăescu, opriţi jaful din Sănătatea constănţeană!”, a transmis Chiru de la tribuna Senatului. Chiru i-a adresat o interpelare ministrului Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, în care îi cere lămuriri despre soarta spitalului CFR.

Spital desfiinţat

Desfiinţarea spitalelor a început, în Constanţa, cu unitatea sanitară din Băneasa, pe vremea Guvernului PDL. S-a spus atunci că aceasta consuma prea multe fonduri şi era ineficientă pentru bolnavi. Acestea ajungeau inevitabil în Constanţa. ”Reforma din sistemul sanitar nu are nicio legătură cu realitatea, ca dovadă că Spitalul Orăşenesc Băneasa, care deservea peste 60.000 de locuitori, a fost desfiinţat. Au vrut să desfiinţeze şi spitalul de la Cernavodă, însă în urma incidentelor de la Fukusima, s-a revenit asupra deciziei, având în vedere apropierea localităţii constănţene de Centrala de la Cernavodă”, spunea atunci şeful CJC, Nicuşor Constantinescu.

Unde este adevărul

În ceea ce priveşte acuzele senatorului PDL, acestea sunt adevărate numai în parte. Spitalul Judeţean Constanţa se renovează treptat. Potrivit managerului Dănuţ Căpăţână, în câţiva ani, dacă se va păstra ritmul acesta, va fi reabilitat în totalitate. Cea mai mare parte a banilor a venit de la CJC. Cel din Eforie funcţionează ca un ambulatoriu, dar conducerea CJC a promis că nu va înstrăina terenurile.

Ce fac pacienţii

În ciuda acuzaţiilor reciproce, sistemul sanitar din Constanţa suferă în continuare. În Spitalul Judeţean sunt câteva secţii moderne, occidentale, dar restul arată la nivelul anilor 70. Politicienii şi oamenii cu bani fug de Constanţa când au o problemă serioasă de sănătate. Cel mai grav este însă că judeţul nu are un spital pediatric  sau un spital de obstretică-ginecologie. Cea mai recentă investiţie pentru aceştia, un ambulatoriu pentru bolnavii de cancer, s-a făcut cu fonduri private.

 

Cele mai citite

BEC a stabilit ordinea pe buletine de vot la alegerile europarlamentare

Biroul Electoral Central a stabilit, luni, prin tragere la sorţi, număru de ordine de pe buletinele de vot a partidelor politice, alianţelor electorale, alianţelor...

Premierul spaniol Pedro Sanchez nu demisionează

Premierul spaniol Pedro Sanchez a anunțat că nu demisionează din funcția de premier. Anunțul vine după o pauză de câteva zile. Prim-ministrul spaniol Pedro...

Legea „păcănelelor” care interzice sălile de jocuri de noroc în localităţile mici, a intrat în vigoare

Legea „păcănelelor” care interzice sălile de jocuri de noroc în localităţile mici, a intrat în vigoare de astăzi. Legea, care modifică o ordonanţă de...
Ultima oră
Pe aceeași temă