19.5 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialCum să îți eliberezi mintea, mâncând bine

Cum să îți eliberezi mintea, mâncând bine

Alimentația ideală este alimentația diversificată. Să mâncăm zilnic, dacă se poate, din toate culorile curcubeului și din toate gusturile.

Majoritatea dintre noi avem un sentiment tot mai pronunțat că suntem sclavii timpului. Deși fluturăm cu mândrie steagul tehnologizării, ne trezim cu un sentiment acut al crizei de timp. Pe de o parte, agitația în care trăim pare că ne animă, ne dă sentimentul că facem multă mișcare, dar suntem de fapt din ce în ce mai sedentari. Automobilul, mașina de spălat, cuptorul cu microunde, fast-food-ul sau supermarketul sunt principalii vinovați ai transformării noastre într-un fel de roboței care mișcă aproape numai din telecomandă. Dacă luăm cele de mai sus ca fiind adevăruri imuabile, și nu circumstanțiale, avem o problemă. Dacă am da deoparte modul acesta de a ne raporta la viață, dacă am face puțină curățenie în interiorul nostru, vom ajunge la o întrebare esențială: suntem noi dispuși să renunțăm la a fi în priză permanent? Graba cu care facem lucrurile demonstrează faptul că lucrăm împotriva noastră, a sănătății fizice și psihice până la urmă.

Confortul și autosuficiența

Visăm la un program eficient care să ne permită deopotrivă și atingerea scopurilor sociale, dar și o vacanță cât mai reconforntantă cu familia. Totuși, obligațiile, grijile, necesitățile și aspirațiile nu ne lasă să ne relaxăm. Plecăm în concediu, dar deja ne gândim că va trece repede și iarăși nu vom reuși să ne detașăm și să ne simțim bine. Modul în care tratăm toate aceste chestiuni este ineficient, iar asta se manifestă prin senzația de criză, de nemulțumire și stres.

Cu siguranță una dintre probleme este legată de modul defectuos în care programăm timpul. Atâta vreme cât nu ne-a ajuns cuțitul la os, continuăm dintr-o inerție deja cronicizată să ducem un mod de viață în mare parte haotic. Micile momente în care rezolvăm o problemă sau alta devin bucurii ca niște insule într-un ocean plin de dificultăți. Factorul de bază care determină aceste consecințe îl reprezintă confortul și autosuficiența. Dar despre ce confort interior putem vorbi atunci când el este dependent de confortul exterior? Sentimentul de bine, autentic, nu ar trebui să depindă de postul pe care îl deții sau concediul prelungit, ci mai degrabă de o viziune de ansamblu pe care o ai sau nu o ai. Este utopic să ne imaginăm o fericire desprinsă de contextul social fiindcă suntem dependenți de statut, de imagine, de reputație. Și atunci întrebarea de bază ar fi următoarea: cine suntem noi dincolo de toate virtuțile și grijile acumulate de-a lungul vremii? Suntem liberi? Se pare că nu. Putem deveni liberi? Amuzantă întrebare, dar cu nuanță tristă, fiindcă, orice am face și oricum nu putem evada din contextul social decât prin renunțări și alte sacrificii pe care le excludem din scenariu. Pe de altă parte, avem un fel de aspirație sau nostalgie legată de o posibilă bucurie de viață. Problema este că nu suntem dispuși să implementăm ceea ce învățăm decât într-o măsură foarte mică, ca să nu mai vorbim de amânările pomenite mai sus.

Mai buna organizare a meselor, primul pas

Dat fiind faptul că alimentația corectă nu necesită un efort mare precum organizarea activităților pe termen mediu sau lung, putem spune că primii parametri de care trebuie să avem grijă sunt legați de o minimă voință de a ne ordona felul în care respectăm orarul meselor, să ne informăm despre combinațiile alimentare corecte, să ne amenajăm o ambianță simplă, dar plăcută atunci când luăm masa, nicidecum în fața televizorului sau a calculatorului. De ce? Pentru că nu mai suntem atenți la cât mâncăm, ne grăbim mestecând repede și introducem în stomac bucăți mari de alimente. Iar cum stomacul nu are dinți, își va suprasolicita musculatura și își va crește aciditatea pentru a putea digera cât mai bine. Se spune că ”apa trebuie mâncată, iar alimentele solide băute”. În stomacul nostru, mâncarea trebuie să ajungă ca o pastă pentru că așa ajutăm procesul de digestie. Nu o să vă zic să numărați de câte ori trebuie să mestecați alimentele, dar faceți un exercițiu conștient, adică fiți atenți o perioadă la cum mestecați până în momentul în care acest obicei se va transforma într-unul la fel de simplu cum e spălatul pe dinți. Și pentru că am ajuns la dinți, de ce credeți că-i avem? Aceștia, împreună cu saliva, ajută la fărâmițarea și înmuierea alimentelor. Digestia începe încă de la nivelul cavității bucale. Plus că mestecând alimentele până se fac pastă apare și senzația de sațietate mai repede. Și uite așa mâncăm mai puțin.

Orarul meselor ar trebui respectat de asemenea. E bine să mâncăm, pe cât posibil, la ore fixe, să luăm cele trei mese principale pe zi și două gustări. Corpul își va crea singur o ritmicitate legată de pregătirea enzimatică. Plus că vom evita senzația de foame. Dacă sărim peste o masă, nivelul de zahăr scade și vom simți lipsă de vitalitate. În timp, metabolismul va fi încetinit, iar tot ce vom mânca mai târziu va fi digerat mai greu și vom avea parte de kilograme în plus.

Pauza alimentară e foarte importantă între mese. Lăsați stomacul să-și facă treaba fără să-l încărcați continuu cu ronțăieli. Ultima masă ar trebui să fie luată cu două-trei ore înainte de somn, pentru că atunci când ne culcăm cu stomacul plin odihna este perturbată de activitatea acestuia de a digera. Plus că în timpul somnului corpul intră într-un proces de detoxifiere. Așa că dați-i, vă rog, o pauză! De aceea, somnul e mână în mână cu nutriția.

Există un aliment ideal?

Pot să vă spun că nu există un aliment ideal! Alimentația ideală este alimentația diversificată! Să mâncăm zilnic, dacă se poate, din toate culorile curcubeului și din toate gusturile: dulce, acru, amar, sărat, iute. Mai trebuie să ținem cont de cel puțin trei calități ale alimentelor: să fie salubre (să nu aibă paraziți, substanțe toxice), să fie nutritive și, nu în ultimul rând, să fie plăcute simțurilor. Adică trebuie să arate bine vizual (nu neapărat ca la Master Chef!), dar putem avea grijă să aibă combinații de culori, să miroasă bine.

Încă un lucru. Degeaba mâncăm sănătos dacă la masă suntem nervoși! Dacă tocmai te-ai certat cu cineva sau ești supărat din diverse motive, amână pe mai târziu să mănânci. Oricum, în principiu, pe stările astea, nu prea ai chef să mănânci, corpul nu îți cere. Așa că, dacă vă forțați, mâncarea aceea, fie ea cât de sănătoasă, nu va aduce nici un beneficiu, ba din contră, va produce aciditate organismului. Așadar, dacă ne mobilizăm și începem cu pași mici să ne modificăm deprinderile, vom descoperi că există șanse de a ieși din criza de timp fiindcă satisfacția legată de organizarea personală poate fi amplificată cu condiția unei perseverențe pe acest nou drum al conștientizării. Totul este să punem teoria în practică. De asta vor depinde calitatea vieții și satisfacția de sine.

Monica Micleușanu este consilier nutriționist și masterand în Psihanaliză.

Cele mai citite

“Sunt convins că Mircea Geoană va candida la președinție”, spune Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat sâmbătă că are convingerea fermă că Mircea Geoană va candida pentru funcția de președinte al României. Această declarație a...

Modificări de trasee în acest weekend, în timpul desfășurării evenimentului „Bucharest Street Food Festival – Spring Edition”

Cu ocazia organizării evenimentului „Bucharest Street Food Festival – Spring Edition”, în zilele de 27.04.2024 (sâmbătă) și 28.04.2024 (duminică), între orele 09:00 – 22:00, circulația rutieră va fi restricţionată pe Șos....

Rusia – Ucraina, ziua 773: SUA anunță un ajutor militar de 6 miliarde dolari pentru Kiev. VIDEO

Ministrul american al Apărării, Lloyd Austin, a anunţat o nouă componentă de asistenţă militară pentru Ucraina în valoare de şase miliarde de dolari, într-un...
Ultima oră
Pe aceeași temă