15.4 C
București
luni, 29 aprilie 2024
AcasăSpecialCum vrea Dan Șova să oprească furturile de la calea ferată

Cum vrea Dan Șova să oprească furturile de la calea ferată

Ministrul Transporturilor, Dan Şova, a spus că va propune Comisiei Europene să finanţeze un proiect prin care elementele de siguranţă feroviară să fie îngropate în pământ, pentru a evita furturile, informează Mediafax.

"Discut cu colegii să concepem şi să înaintăm către Comisia Europeană pentru a fi finanţat un proiect pentru a lua elementele de siguranţă feroviară şi să facem un cofraj din beton, să le îngropăm la un metru sub pământ – e un proiect care s-a mai făcut şi în alte ţări – , şi băgându-le în pământ nu mai pot fi furate firele alea, în primul rând", a declarat ministrul Transporturilor.

El a subliniat că viteza mică de deplasare a trenurilor nu se datorează liniei de cale ferată, ci furturilor elementelor de siguranţă.

"Din păcate, şi o spun a nu ştiu câta oară în astea trei luni de când am devenit ministru al Transporturilor, aici avem o problemă cu furturile de elemente de siguranţă feroviară de pe calea ferată. Eu cred, sper să nu interpreteze cineva că dau indicaţii Parchetului, dar atât timp cât vom avea lipsă de pericol social, neîncepere de urmărire penală, o mulţime de pretexte în care cei care fură de pe calea ferată sunt lăsaţi liberi şi practic încurajaţi să continue acest lucru, va fi foarte greu. Cei de la Uniunea Europeană sunt supăraţi că s-a făcut o investiţie de 1,6 miliarde de euro până acum pe calea ferată şi pentru că se fură elementele de cale ferată se circulă cu viteza mică", a spus Şova.

Pe acelaşi subiect, Dimitrios Sophocleous, fost director general al CFR SA, declara în aprilie 2013 că vrea să discute cu reprezentanţii ambasadelor SUA şi Israelului pentru identificarea unor soluţii în vedera stopării furturilor din reţeaua feroviară.

Preţul biletelelor de tren din România au un nivel "relativ ridicat" faţă de alte state europene şi pot descuraja alegerea acestui mijloc de transport, potrivit unui document aferent Master Planului de Transport, care mai evidenţiază, printre altele, viteza scăzută şi ineficienţa investiţiilor din acest sector.

Marcel Boloş, şeful managementului fondurilor externe de la Ministerul Transporturilor, a declarat la finele lunii martie că durata călătoriei cu trenul pe ruta Bucureşti – Buzău este cu 21 minute mai mare faţă de acum 80 de ani, iar între Bucureşti şi Constanţa a crescut cu 9 minute după finalizarea modernizărilor.

CFR Călători a anunţat că programul estival de transport feroviar 2014 "Trenurile Soarelui" (14 iunie – 15 septembrie) cuprinde peste 40 de trenuri spre şi dinspre litoral şi Delta Dunării.

Compania va introduce suplimentar în circulaţie 20 de trenuri InterRegio şi Regio, care vor asigura zilnic legătura directă dintre toate regiunile ţării şi staţiunile de la Marea Neagră. De asemenea, în intervalele orare cele mai solicitate, turiştii vor avea la dispoziţie legături frecvente între Constanţa şi staţiuni.

"Durata călătoriei, cu toate trenurile InterRegio, pe ruta Bucureşti – Constanţa este de 2 ore şi 50 de minute", potrivit CFR Călători.

Duratele de parcurs vor fi mai scurte în acest sezon datorită finalizării mai multor lucrări la reţea, potrivit transportatorului feroviar de stat.

Cele mai citite

Messi, de neoprit în America! Argentinianul a reușit o nouă dublă și e golgheter în MLS

Lionel Messi a contribuit decisiv la victoria lui Inter Miami cu scorul de 4-1 în faţa lui New England Revolution, după ce a marcat...

Prințul Harry marchează cea de-a zecea aniversare a Jocurilor Invictus

Prințul Harry va marca cea de-a zecea aniversare a Jocurilor Invictus printr-o prezență specială la o slujbă ce va avea loc la Catedrala St....

Întârzierea consolidării clădirilor: O problemă majoră în mandatul lui Nicușor Dan

Faptul că un cutremur mai puternic ar putea distruge mii de clădiri din București a transformat necesitatea consolidării clădirilor cu risc seismic într-una dintre...
Ultima oră
Pe aceeași temă