15.5 C
București
marți, 7 mai 2024
AcasăSpecialCurtea de Conturi: Paul Lambrino, împroprietărit ILEGAL

Curtea de Conturi: Paul Lambrino, împroprietărit ILEGAL

UPDATE. Avocatul Prinţului Paul, Veronel Rădulescu, a susţinut într-o intervenţie telefonică, la Realitatea TV că Alteţea Sa nu a ştiu ce s-a întamplat cu hectarele şi la ce judecătorie a fost admisă cererea de restituire a suprafeţei de 46.78 hectare din Pădurea Fundul Sacului.

_ _ _ _

Prinţul Paul de România, cunoscut şi drept Paul Lambrino a fost împroprietărit ilegal, susţine Curtea de Conturi în raportului de audit privind ”Situaţia patrimonială a fondului forestier din România, în perioada 1990-2012”.

Curtea de Conturi arată în raport că Paul de România ar fi primit 46,78hectare din trupul de pădurea Fundul Sacului, cu toate că această suprafaţă se afla în proprietatea statului, mai exact pe domeniul public al Municipiului Bucureşti şi nu în proprietatea Casei Regale.

După întoarcerea lui Carol al II-lea pe tron, Consiliul comuna general al Municipiului Bucureşti, printr-o hotărâre din data de 22 iunie 1932, a fost de acord cu cedarea unei suprafeţe din pădurea Snagov către Casa Regală. Prin aceeaşi hotărâre, s-a prevăzut ca donaţia să fie făcută numai după întocmirea proiectului de lege şi aprobarea acestuia. Proiectul de lege nu s-a întocmit, iar Carol al II-lea a intrat în posesia pădurii, fără să o deţină în proprietate”, se precizează în raport.

Descarcă raportul de aici

În 2002, Paul al României a solicitat Regiei Naţionale a Pădurilor restituirea suprafeţei de 46.78 hectare din Pădurea Fundul Sacului, situată pe malul Lacului Snagov. Solicitarea a fost respinsă, oar un an mai târziu,  Paul Lambrino a chemat în judecată Primăria Snagov, pentru ca instanţa să o oblige Regia să restituirea terenului.

Raportul precizează, de asemenea, că Paul de România nu avea calitatea, în 2002 să formuleze astfel de cereri întrucât tatăl său, Mircea Grigore Carol Lambrino încă trăia, iar potrivit legii numai el putea formula notificări pentru reconstituiri ale dreptului de proprietate.

“Deşi nu a prezentat un titlu de proprietate valabil şi nici nu a făcut dovada deposedării abuzive, Judecătoria Buftea i-a admis cererea lui Paul al României şi, prin sentinţa civilă din data de 26 iunie 2003, a obligat Comisia judeţeană Ilfov pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor să pună în aplicare hotărârea judecătorească şi să aprobe împroprietărirea Prinţului Paul cu suprafaţa de 10 hectare teren forestier, maximul la care dădea dreptul legea”, detaliază raportul.

În 2005, Paul Lambrino a solicitat să îi fie restituit şi restul suprafeţei

“La data de 7 iulie 2006, Comisia Judeţeană Ilfov a validat cererea lui Paul al României, cu nouă voturi pentru şi unul împotrivă. Votul împotrivă a fost al reprezentantului Direcţiei Silvice Bucureşti care a contestat punerea în posesie pentru lipsa atât a dovezii proprietăţii cât şi a nedeposedării abuzive a terenului de către statul comunist. Aşa se face că lui Paul al României, după reconstituirea suprafeţei de 10 hectare primite în anul 2004 i s-a atestat dreptul la proprietate pentru întreaga suprafaţă revendicată de 46,78 ha în pădurea Snagov în anul 2006”, subliniază Curtea de Conturi în document.

În curs de actualizare

Cele mai citite

Polonia verifică dacă judecătorul fugit în Belarus a spionat împotriva țării sale

Tomasz Szmydt, un judecător de la un Tribunal administrativ din Varşovia, a cerut luni azil în Belarus, spunând că a acţionat în semn de...

România are cea mai mare creștere pentru speranța de viață în UE, dar tot la coada clasamentului este

Spania este ţara din Uniunea Europeană cu cea mai mare speranţă de viaţă, de 84 de ani, şi se află peste media comunitară de...

Rusia atacă cibernetic Germania și Cehia. Ce măsuri s-au luat

Germania a anunţat luni că şi-a rechemat în ţară "pentru consultări" ambasadorul din Rusia, după ce vineri a acuzat un grup de hakeri ruşi...
Ultima oră
Pe aceeași temă