13.6 C
București
marți, 30 aprilie 2024
AcasăSpecialCurtea Supremă a SUA a BLOCAT planul lui Obama de a oferi...

Curtea Supremă a SUA a BLOCAT planul lui Obama de a oferi drept la muncă imigranților ilegali

Preşedintele american Barack Obama s-a declarat joi dezamăgit de hotărârea Curţii Supreme de Justiţie a SUA, care i-a blocat aplicarea planului în virtutea căruia milioane de imigranţi ilegali aflaţi pe teritoriul american ar fi evitat expulzarea şi ar fi avut şansa de primi permis de muncă în SUA, relatează agenţiile Reuters şi EFE, citate de Agerpres.

Dintre cei opt judecători ai Curţii, patru s-au pronunţat în favoarea validării decretului prin care Obama a dorit să pună în aplicare acest plan, ceilalţi patru având o opinie contrară. Ca urmare a decesului celui de-al nouălea judecător, care putea înclina balanţa către o decizie definitivă, Curtea Supremă nu a putut da un verdict final, însă acest blocaj implică automat imposibilitatea aplicării planului. 

‘Sunt deja mai mult de două decenii de când sistemul nostru de imigraţie nu mai funcţionează, iar faptul că astăzi Curtea Supremă nu a fost capabilă să emită o decizie nu doar că dă sistemul şi mai înapoi, dar ne îndepărtează şi mai mult de ţara la care aspirăm’, a reacţionat Obama într-o conferinţă de presă desfăşurată la scurt timp după anunţul instanţei supreme. 

Decizia acesteia din urmă ‘rupe inima milioanelor de imigranţi care şi-au construit vieţile aici’, a continuat liderul de la Casa Albă. Dar el a exclus posibilitatea ca Administraţia sa să întreprindă noi demersuri în problema imigraţiei în perioada care i-a mai rămas până la terminarea mandatului. 

Ignorând opinia Congresului, care a votat de mai multe ori împotriva revizuirii legislaţiei privind imigraţia, preşedintele Obama a anunţat în luna noiembrie 2014 un program menit să asigure circa 4,7 milioane de imigranţi clandestini, majoritatea hispanici, că nu vor fi expulzaţi înapoi către ţările lor de origine. 

Liderul de la Casa Albă a emis atunci un decret pentru aplicarea acestui plan, pe care l-a motivat cu argumentul că Statele Unite sunt o ‘naţiune de imigranţi’. Dar la iniţiativa statului Texas şi a guvernatorului republican al acestuia, Greg Abbott, mai mult de jumătate dintre statele federale americane au dat Administraţia de la Washington în judecată, în plângerea înaintată justiţiei susţinându-se că Obama şi-a depăşit atribuţiile stabilite prin Constituţie. În luna februarie 2015, instanţa a decis suspendarea aplicării decretului până când justiţia va emite o hotărâre definitivă. 

De atunci, planul privind regularizarea situaţiei imigranţilor ilegali se află într-un punct mort, unde va rămâne în continuare după decizia de joi a Curţii Supreme. 

În virtutea decretului emis de Obama în 2014, imigranţii ilegali se puteau înscrie în programul DACA (Deferred Action for Childhood Arrival) pentru a putea obţine un permis temporar de muncă ce amâna expulzarea lor din SUA cu încă cel puţin trei ani. Pe lângă extinderea programului DACA, ce a fost conceput în anul 2012, planul mai conţinea şi un nou program pentru acordarea permiselor de muncă părinţilor imigranţilor deveniţi cetăţeni americani sau copiilor acestora din urmă, dacă au reşedinţa permanentă în SUA. 

Imigraţia este dintre temele predilecte de campanie ale candidatului republican la preşedinţia SUA, Donald Trump, care a promis că, dacă va ajunge la Casa Albă, va ridica un zid la graniţa cu Mexicul.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă