21.3 C
București
duminică, 28 aprilie 2024
AcasăSpecialCutremure de peste 6 grade în Papua Noua Guinee şi Chile au...

Cutremure de peste 6 grade în Papua Noua Guinee şi Chile au distrus clădiri şi drumuri, dar nu au făcut victime

Un cutremur cu magnitudinea 6,4 s-a înregistrat marţi dimineaţă (luni, 19.38 GMT) la nord de Papua Noua Guinee, a anunţat Institutul geologic american USGS, potrivit AFP, preluată de Agerpres..
Epicentrul seismului, la 7,3 kilometri adâncime, a fost situat în regiunea Insulelor Amiralităţii, la 128 de kilometri sud-est de oraşul Lorengau, a precizat USGS. Până în prezent nu au fost semnalate victime sau pagube şi nu a fost declanşată alerta pentru tsunami. 
Cutremurele de pământ sunt frecvent în această zonă, Papua Nou Guinee aflându-se pe o placă cu o lungime de 4.000 de kilometri la nord de Australia. Aceasta formează o parte a Cercului de foc al Pacificului, la limita mai multor plăci tectonice, marcată de o activitate vulcanică şi seismică puternică.

Un puternic cutremur a zguduit şi nordul republicii Chile luni după-amiază, deteriorând clădirile şi drumurile din apropiere de epicentrul situat în regiunea Atacama, au informat autorităţile locale, citate de agenţia DPA, preluată de Agerpres
Cutremurul s-a produs la ora 17:26 GMT lângă oraşul Chanaral din regiunea nord-centrală Atacama, la aproximativ 800 de kilometri nord de capitala Santiago, a precizat autoritatea chiliană de urgenţă Oficina Nacional de Emergencia del Ministerio del Interior (ONEMI). 
Centrul de seismologie din Chile a determinat intensitatea iniţială a cutremurului la magnitudinea de 6,1 grade pe scara Richter, în timp ce US Geological Survey (USGS) a determinat magnitudinea acestuia la 6,2 grade. 
Cutremurul a prăbuşit o parte din autostrada care leagă regiunea de capitala Santiago şi a provocat pagube minore la unele clădiri din centrul istoric al oraşului Chanaral din regiunea Atacama. 
Cea mai puternică mişcare seismică a fost raportată în oraşele Copiapo şi Tierra Amarilla, conform ONEMI. 
Chanaral şi oraşul vecin Diego de Almagro au închis şcolile până la o evaluare a daunelor, au declarat oficialii chilieni. 
Totodată, autorităţile din domeniu au precizat că seismul nu prezintă nici un risc de tsunami de-a lungul coastei Pacificului din zona republicii Chile, menţionează agenţia DPA.

Cele mai citite

Mesaje de Florii 2024 // Cele mai frumoase urări pe care le puteți face sărbătoriților

Mesaje de Florii 2024// Duminica Floriilor este celebrată cu o săptămână înainte de Paște, adică pe 28 aprilie, și este un prilej de sărbătoare...

România, aur în „proba regină” a canotajului, la Europenele de la Szeged

Barca feminină de 8+1 a României a cucerit medaliile de aur în finala disputată duminică la Campionatele Europene de la Szeged. România a încheiat...

Mamele cu copii ar putea ieși mai devreme la pensie

Mai mulţi parlamentari de la PNL au depus la Senat un proiect de lege pentru modificarea art.51 alin.(1) din Legea nr.360/2023 privind sistemul public...
Ultima oră
Pe aceeași temă