17.7 C
București
marți, 30 aprilie 2024
AcasăSpecialDacii şi romanii vor aprinde flacăra cetăţii Tomis

Dacii şi romanii vor aprinde flacăra cetăţii Tomis

 

Festivalul antic Tomis îşi deschide porţile, pentru a patra oară, în vechea cetate Tomis. Evenimentul din acest an se anunţă a fi unul complex, încărcat de surprize pregătite de către organizatori constănţenilor, dar şi turiştilor aflaţi în aceste zile pe litoralul Mării Negre. Această ediţie va înregistra un număr record de participanţi.

Este vorba de 180 de daci, romani, nimfe şi celţi, care vor deveni cetăţenii Constanţei. Vor defila prin oraş, se vor confrunta într-o bătălie istorică și vor îmbrăca oraşul pentru câteva zile. Şi în acest an activităţile vor avea loc în parcul Tăbăcărie. Tabăra antică va fi amenajată încă de la ora 9.00, vineri, 28 august, în cel mai mare parc din oraş. În aceeaşi zi, vor fi organizate ateliere de reconstituire istorică. Vor avea loc demonstraţii tactice şi antrenamente militare cu public.

Copiii sunt invitaţi, între orele 15.00 şi 16.00, să fie spectatorii unui teatru de păpuşi cu tematică antică. De asemenea vor fi deschise ateliere de fierărie, pielărie şi ceramică. Vor fi confecţionate armuri, zale, vase de ceramică, pumnale, opinci sau curele. În acelaşi timp, vizitatorii sunt invitaţi să servească feluri de mâncare antică, preparată, de exemplu, din linte, mazăre sau carne de oaie.

Începând cu ora 19.00, conform tradiţiei, va fi reconstituită celebra luptă între daci şi romani. Pe 28 august va fi marcată şi deschiderea oficială a festivalului, la ora 17.30, în piaţa Ovidiu. Evenimentul va fi precedat de o paradă antică militară şi civilă, pe traseul Parcul arheologic Constanţa (intrarea de pe bulevardul Ferdinand) – Prefectura Constanţa – Bd. Tomis – Statuia „Lupoaica cu pui2 – Piaţa Ovidiu. După deschiderea oficială, participanţii se vor îndrepta către tabăra antică din parcul Tăbăcărie.

Sâmbătă, 29 august, vizitatorii sunt din nou aşteptaţi, începând cu ora 10.00, în parcul Tăbăcărie, să ia parte la activităţile propuse în cadrul atelierelor antice. În premieră, vor fi organizate antrenamente militare cu public şi vor fi organizate ritualuri antice de nuntă şi de iniţiere în arta vindecării. O a doua paradă antică va fi organizată tot sâmbătă, însă de data această dată, se va desfăşura în staţiunea Mamaia, începând cu ora 20.00, pe traseul Piaţeta Cazino-Promenada-Piaţeta Perla. Seara se va încheia în Piaţeta Perla, cu „Antigona” lui Sofocle, prezentată, de la ora 21.00, de către studenţii Facultăţii de Arte din cadrul Universităţii „Ovidius”. Festivalul antic Tomis se va încheia duminică, 30 august, la ora 20.00, cu o a doua reprezentaţie teatrală antică.    

Asociații de -reconstituire

La cea de-a patra ediţie a Festivalului antic Tomis participă Asociaţiile de reconstituire istorică „Terra Dacica Aeterna”, „Garda Apulum”, „Danais”, „Scythia Minor” şi „Nimfele Dace”. „Dedicăm acest eveniment în primul rând cetăţii Tomis, oraşului Constanţa şi tomitanilor, constănţenilor. Este un eveniment aşteptat şi de turişti”, a precizat preşedintele Asociaţiei Litoral-Delta Dunării, Corina Martin.

Cele mai citite

Atac armat în Londra. Sunt mai multe persoane rănite

Un bărbat în vârstă de 36 de ani a fost arestat la Hainault, în estul Londrei, după ce a atacat trecători cu o sabie...

Marcel Ciolacu: Am început aplicarea legii privind interzicerea păcănelelor

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, marţi, în şedinţa Executivului, că Guvernul a început aplicarea noii legi privind interzicerea păcănelelor în localităţile cu mai puţin...
Ultima oră
Pe aceeași temă