13.6 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăSportFormula 1Grenada lui Nuțu Cămătaru impunea mitele pentru Sorin Oprescu

Grenada lui Nuțu Cămătaru impunea mitele pentru Sorin Oprescu

Sorin OPRESCU l-a impus în grupul mafiot de la Primărie pe șoferul său, Cristian Stanca, zis Grenadă, pentru „îngreunarea descoperirii faptelor de corupţie”. Grenadă este cumnatul interlopului Nuțu CĂMĂTARU.

Planurile de obținere a șpăgilor la care participa și Sorin Oprescu se făceau la restaurantul „POTCOAVA” de lângă Primăria Capitalei.

REFERAT:

„Începând cu întâlnirea avută cu denunţătorii la data de 23.04.2015 POPA BOGDAN CORNEL ( șeful Administrației Cimitirelor) l-a introdus în grupul infracțional și pe STANCA CRISTIAN, fost șofer al Primarului și apropiat al acestuia din urmă. Deși iniţial funcționarul a indicat drept motiv o introducere forțată a lui STANCA CRISTIAN de către Primarul Municipiului București, ulterior a învederat că prezenţa lui STANCA CRISTIAN face parte dintr-un plan, prin care se urmăreşte îngreunarea descoperirii faptelor de corupţie.

Citește și: EXCLUSIV. Sorin Oprescu își negocia șpăgile prin cumnatul lui Nuțu Cămataru

Astfel, potrivit spuselor lui POPA BOGDAN CORNEL, STANCA CRISTIAN şi-ar fi dat demisia din calitatea de angajat al A.C.C.U. tocmai pentru a intermedia discuţiile între agenţii economici ce doresc contracte cu instituţiile din subordinea autorităţilor publice locale din Bucureşti, astfel încât conducătorii acestora din urmă să fie „protejaţi” prin aceea că nu vor mai discuta în mod direct cu agenţii economici.

În plus, funcţionarul a mai susţinut că STANCA CRISTIAN este în relaţii foarte apropiate cu OPRESCU SORIN MIRCEA, având o influenţă mult mai mare asupra deciziilor celui din urmă.

La întâlnirea ce a avut loc la data de 12.05.2015 la restaurantul „Potcoava”. aflat în imediata vecinătate a sediului Primăriei Municipiului București a început derularea concretă a unui nou set de infracțiuni, cu participarea de această dată și a factorilor STANCA CRISTIAN, OPRESCU SORIN MIRCEA, CONSTANTINESCU MIRCEA-OCTAVIAN, PETROI AVASILOAE RUXANDRA MIHAELA şi ŞUPEALĂ FLORIN, zis „Sfântu’”.

Astfel, în baza celui de-al doilea acord cadru încheiat cu C.C.P.B.P.B., ( Centrul Cultural al Palatelor Brâncovenești) societatea denunţătoare efectuase lucrări de reabilitare a porţiunilor de gard ce existau. Separat de acestea, la C.C.P.B.P.B. mai exista o porţiune unde zidul vechi nu mai exista. În baza acelui acord, societatea denunţătoare era cea cu care ar fi trebuit să fie executate aceste din urmă lucrări, dar aceasta nu însemna un anumit moment la care autoritatea contractantă să fie obligată să încheie contractul subsecvent şi, implicit, să plătească lucrările.

„Potcoava” NU le-a adus noroc. Au fost filmați!

Locația întâlnirii ( restaurantul „Potcoava”) a fost aleasă de STANCA CRISTIAN întrucât, așa cum a rezultat și din traficul telefonic al acestuia și al lui POPA BOGDAN CORNEL, cei doi se duceau să se întâlnească cu OPRESCU SORIN MIRCEA.

La întâlnirea menţionată, după ce a văzut un calcul estimativ al valorii eventualului contract subsecvent, a costurilor efective de execuţie a lucrării şi, implicit, al profitului ce urma să rezulte (respectiv „Ăsta-i costul conform ofertei”, „Astea-s cheltuielile estimate”, „Și ăsta este profitul care rămâne”, anume „3 milioane 3 sute”), POPA BOGDAN CORNEL s-a întors spre STANCA CRISTIAN, cerându-i „Cristi!”, „Ia ăsta și-l aprobi!”, indicându-l tot pe STANCA CRISTIAN ca fiind persoana cu care să discute ce anume se va întâmpla cu profitul rezultat („Cristi decide!”, „Astea le discuți cu Cristi!”).

Având în vedere că STANCA CRISTIAN, deși prezent, nu se implicase în discuții, iar acesta nici nu participase anterior la negocieri, GOGONEA TEODOR i-a replicat funcționarului „Decidem noi, vorbim noi ce se întâmplă cu ăștia”, „Cu profitul, cu gardul”. Reacția lui POPA BOGDAN CORNEL, vizibilă pe înregistrarea audio-video în mediu ambiental, a fost aceea de a întoarce capul spre stânga sa, unde se afla STANCA CRISTIAN, repetând exact ceea ce spunea denunțătorul („Ce se întâmplă cu ăștia”, „Cu profitul, cu gardul, da?”. Observând de acest comportament, GOGONEA TEODOR a menționat că „Cel mai bine ca să fie așa, stabilește și îmi comunici.”, POPA BOGDAN CORNEL învederând că „… o stabilești, se duce și …”, la ultima parte făcând un semn cu mâna spre STANCA CRISTIAN. Cum denunțătorul a întrebat „Stabilești acum sau vorbești și ne întâlnim ulterior?”, STANCA CRISTIAN a răspuns că „Vorbim și ne vedem”.

Ulterior, pe parcursul unei întâlnirii avute de PETROI OCTAVIAN ALIN cu POPA BOGDAN CORNEL, cel de-al doilea i-a cerut celui dintâi să-i ofere mită lui ȘUPEALĂ FLORIN, director adjunct la C.C.P.B.P.B., pentru ca acesta din urmă să fie de acord să încheie contractul cu societatea denunțătoare. Pe parcursul întâlnirii din data de 15.05.2015 denunțătorii i-au adus la cunoștință lui POPA BOGDAN CORNEL că ei nu își permit să facă astfel de propuneri, decizia funcționarului fiind aceea că „Lasă, că-i spun eu!”.

 

Această decizie a pus-o în aplicare la întâlnirea din data de 19.05.2015 când, după ce a discutat separat cu PETROI AVASILOAE RUXANDRA MIHAELA (directorul general actual de la C.C.P.B.P.B.) și de ȘUPEALĂ FLORIN (director la aceeași instituție), întrebat fiind de către denunțători dacă „Noi mergem. Deci, ai vorbit cu ei? E ok? Ca să ştiu să vorbim…”, POPA BOGDAN CORNEL a răspuns „Ce ţi-a zis, mă, adineauri? Vino şi apucă-te!”, după care a desenat cu degetul pe masă „10%”, adăugând „Lor!”, mai precis „70.000. Ca să ştii!” pentru amândoi, „Ca să le şi zici pe faţă mâine.”.

Recomandarea sa a fost urmată, astfel că la întâlnirile din perioada ce a urmat PETROI AVASILOAE RUXANDRA MIHAELA („Da, băi… eu n-am ştiut, mânca-ţi-aş gura ta, până ieri când v-am văzut acolo şi a venit şi el! Ai văzut că am plecat la el la masă…”, „Da, el mi-a zis că 70.000 de euro, frate! Eu am rămas…ă? Pe sistemul ăla, ştii? Acum ştii care este chestia? Mă pune în nişte situaţii… în faţa faptului împlinit!”) și ȘUPEALĂ FLORIN (răspunsul „Mă, pentru mine da’ ca piese. Mai aveam de luat nişte scândură, nişte O.S.B., nişte căcaturi, care mai, că oricum le cumpăr.” La întrebarea „Ce variantă ai la ăia 70.000, în afară dacă nu…?”) au confirmat că POPA BOGDAN CORNEL le-a promis drept mită suma de 70.000 euro pentru a fi de acord cu încheierea contractului.

La întâlnirea ce a avut loc 20.05.2015 între denunțători și POPA BOGDAN CORNEL, acesta din urmă a învederat modul în care se va împărți profitul obținut de pe urma contractului, deși ar fi trebuit să rămână în întregime societății denunțătoare (proces-verbal de redare, vol. VI, filele 250-275).

Astfel, POPA BOGDAN CORNEL i-a trimis pe denunțători să-i comunice lui STANCA CRISTIAN, zis „Grenadă”, că „Du-te, spune-i lui CRISTI: “Atâta rămâne! BOGDAN mi-a zis jumate-jumate!””, mai precis: „Du-te şi spune-i lui CRISTI!”, .„..Faza asta care ţi-o spun eu acuma!”, „Cu BOGDAN …[neinteligibil]… jumate-jumate! “CRISTI, e bine, sau cum o vezi?”. Ca să vadă că nu mănânc căcat, să se ducă la ăla şi să-i spună şi lu’ ăla! Şi să facă ăla împărţeala!”.

Întrebat fiind cu privire la alte eventuale mite care ar mai trebui date pentru încheierea contractului și, mai ales, cine le va suporta („Dar în jumătatea voastră sunt şi… sau scădem din el… Asta era întrebarea, să nu se întâmple cum s-a întâmplat…”), POPA BOGDAN CORNEL a indicat denunțătorilor că „Scazi! Scazi toate cheltuielile, inclusiv MOGOŞOAIA…” (confirmând prin „…Inclusiv MOGOŞOAIA… „ că termenul „Mogoșoaia” înseamnă mita pe care a promis-o către PETROI AVASILOAE RUXANDRA MIHAELA și ȘUPEALĂ FLORIN – „Adică inclusiv 70.000 ai…”), apoi „Scazi totul…”, „Şi pe urmă!”.

În baza contractului subservent nr. 7 înregistrat sub nr. 144/26.05.2015 încheiat între societatea denunțătoare și C.C.P.B.P.B. în temeiul celui de-al doilea acord cadru, pentru realizarea lucrărilor „Execuție lucrări de reabilitare zis împrejmuire tronson 11-12 – zona nord”, într-o perioadă de 45 de zile de la data primirii ordinului de începere („gardul”), în valoare de 3.216.053,16 lei, aproximativ la începutul lunii iunie 2015 societatea denunțătoare a început execuția lucrărilor.

La data de 30.06.2015 STANCA CRISTIAN a cerut martorilor denunțători să facă o plată parțială către el și POPA BOGDAN CORNEL, dar sub forma achiziționării de către societatea denunțătoare a unor cișmele pentru înlocuirea celor aflate în cele patru cimitire. La aceeași întâlnire, atunci când denunțătorii i-au evidențiat că le este dificil să plătească mitele cerute din suma primită de la C.C.P.B.P.B., reacţia lui STANCA CRISTIAN a fost aceea de a arăta „Asta nu e greu!”, „Logic că mă ocup, stai liniștit!”.

La data de 01.07.2015 STANCA CRISTIAN i-a cerut martorului denunţător PETROI OCTAVIAN ALIN ca vineri, 03.07.2015, denunțătorii să-i remită, pentru sine și POPA BOGDAN CORNEL, suma de 5.000 euro, cash, din suma ce li s-ar cuveni celor doi raportat la plata parţială a lucrărilor efectuată de C.C.P.B.P.B., potrivit înțelegerii („Bun! Și ce… treaba aia rezolvăm și noi… eu cu BOGDAN? Din toți ăia scoate și tu 5 mii . Dă-ne și nouă 5 mii.”, „De euro. Vezi cum… dă-te peste cap! Dă-te peste cap, că… noi suntem… dați de tot! Da? Atâta! Asta e…!”).

Totodată, STANCA CRISTIAN a impus și detaliile plății, învederând că denunțătorii vor preda suma indicată vineri („Până vineri?”), urmând să lase banii la spălătoria auto pe care STANCA CRISTIAN o administrează în fapt, în mâna soției sale sau a uneia dintre angajate („Deci, una e nevastă-mea și a doua e soră-sa. Am și eu pe …[neinteligibil]…. Gata! …[neinteligibil]… ”), de unde se deducea că nu intenţiona să fie prezent pentr a-i lua personal.

În concret, la data de 03.07.2015, în incinta spălătoriei auto administrată de STANCA CRISTIAN, denunțătorii i-au remis acestuia echivalentul în lei al sumei de 5.000 euro, într-un plic de culoare maro (seriile bancnotelor fiind înregistrate în prealabil). Cu ocazia acestei întâlniri (de asemenea înregistrată audio-video în mediu ambiental), STANCA CRISTIAN nu a dorit să stea mult de vorbă.

La finalul lunii iulie societatea denunțătoare a finalizat execuția lucrărilor la gard pentru C.C.P.B.P.B., sens în care a notificat în scris beneficiarul, fără ca acesta din urmă să fi organizat până la acest moment recepția lucrărilor.

Sorin OPRESCU, supranumit „Barosanu’”, așteaptă banii

La data de 29.07.2015 PETROI OCTAVIAN ALIN s-a întâlnit cu STANCA CRISTIAN, ocazie cu care acesta din urmă a încept să insiste în plata mitelor către directorul economic, CONSTANTINESCU MIRCEA OCTAVIAN („Nu se poate, frate, că a virat banii… omu’ lu’ CONSTANTINESCU aşteaptă aia…”), şi către Primarul OPRESCU SORIN MIRCEA („Barosanu’ aşteaptă, că a băgat banii… Stau banii acolo şi ce să-i zici?”, „Sunt acolo. Acuma …[neinteligibil]… n-ai ce să le mai zici! Ăsta… îţi dai seama, s-a dus, a vorbit… Pe ăla… îl interesează pe ăla că e întâi, că e [expresie obscenă] ! Ştii ce zic!”.

Întrebat fiind ce valoare au mitele pentru cei doi, STANCA CRSITIAN a particularizat doar cuantumul sumei pentru directorul economic, anume „Păi, sunt 7.000 …[neinteligibil]…”, despre OPRESCU SORIN MIRCEA precizând doar că „…[neinteligibil]… Mai e şi… barosanu’…”.

Verificând în discuţia avută la data de 04.08.2015 cu PETROI AVASILOAE RUXANDRA MIHAELA dacă C.C.P.B.P.B. deţine sumele necesare tuturor plăţilor rămase, aceasta a confirmat că au fost trimise către Primăria Municipiului Bucureşti documentele prin care se solicita virarea sumei restante, dar această sumă nu se afla în contul C.C.P.B.P.B.

La întâlnirea din aceeași zi cu STANCA CRISTIAN, după ce i-a calculat denunțătorului cât a încasat, cât mai are de încasat şi cât a cheltuit pentru realizarea lucrărilor, STANCA CRISTIAN, zis „Grenadă” a reamintit pretențiile de remitere a mitei pentru OPRESCU SORIN MIRCEA și CONSTANTINESCU OCTAVIAN MIRCEA, stabind pe o hârtie ce mite trebuie plătite cu prioritate: „Da. Deci, ăştia sunt… prioritari.”, fiind de acord cu afirmația denunțătorului „Ăia-s prioritatatea… CONSTANTINESCU. Nu?” prin „O dată. Da. Mai sunt la MOGO, la ăia doi. …[Conform imaginilor video, Stanca scrie pe o coală de hârtie]…”.

Partea lui OPRESCU = 50.000 de euro din mită. Îi trebuie URGENT pentru că se întoarce din vacanță!

Referitor la OPRESCU SORIN MIRCEA, STANCA CRISTIAN a menționat că „Şi la barosanul… 50…”, confirmând prin „Da, da.” Întrebarea denunțătorului „De… Tot euro sunt și ăștia?”.

Deși denunțătorul i-a atras atenția că, din informațiile sale, Primarul nu este la serviciu („La ăsta îi trebuie urgent acum? Se întoarce din vacanţă. Că tu ai… cică e blocată primăria. Mai zicea cineva acum că aşteaptă toţi la semnat.”), STANCA CRISTIAN nu a renunțat, învederând că acesta s+ar întoarce la finalul săptămânii („Da, dar sâmbătă e aici.”).

În plus, STANCA CRISTIAN i-a spus denunțătorului și că, dacă va plăti mitele indicate de el ca fiind prioritare, într-o săptămână societatea denunţătoare va primi şi restul sumelor ce i se datorează pentru lucrările executate („Aia e ideea. Ştii?! Îţi spun că dacă o închidem şi cu ăştia se rezolvă într-o săptămână. 10 zile sunt maxim să rezolve şi cu ăştia. Dar trebuie să te duci… Iar te duci cu vorbe? Înţelegi ce spun?”).

Cu referire la CONSTANTINESCU OCTAVIAN MIRCEA, atunci când denunțătorul s-a plâns de „Eu ţi-am zis de unde vine buba mare şi de ce nu e… nu e bună regula lu` CONSTANTINESCU.” deoarece „Că dacă era până aici, noi aveam. Din un milion o sută ăsta, o bucăţică era profit. Ştii?!”, STANCA CRISTIAN s-a declarat de acord „Aici e…”, învederând că „ALINE, pe ăla nu-l interesează. Doar ştii.”, „Ăla ştii ce spune? “Păi, ce mă, te-am pus eu să-i bagi pe toţi?””, „”Eu ţi i-am băgat …[neinteligibil]… că nu ştie. Ţi-am băgat. A doua, a treia zi vii la mine.” Asta e regula… ăla nu stă. Tu crezi că ăla stă să-ţi explice?! Nu ştie pentru ce să… Stă să… omul are până aici, unu are…”.

Cu ocazia întâlnirii avute la data de 03.08.2015 cu același martor denunțător, și POPA BOGDAN CORNEL a confirmat necesitatea acestei plăți pentru directorul economic și, afirmând că el este cel care va remite acești bani către CONSTANTINESCU MIRCEA-OCTAVIAN, la întâlnirea din data de 07.08.2015 a fost de acord ca suma să-i fie remisă lui, prin intermediul lui ALBU ROMEO, iar nu lui STANCA CRISTIAN.

În consecință, la data de 11.08.2015 martorul denunțător menționat a remis lui ALBU ROMEO suma de 7.000 euro.

După această întâlnire, ALBU ROMEO s-a deplasat acasă și, de acolo, acasă la POPA BOGDAN CORNEL, fără a se putea observa dacă avea asupra sa plicul de culoare maro înmânat de martorul denunțător.

După plecarea lui ALBU ROMEO, POPA BOGDAN CORNEL l-a contactat telefonic pe CONSTANTINESCU MIRCEA-OCTAVIAN pentru a-i propune să se întâlnească în dimineața următoare la un capucino, „tot acolo”. Directorul economic a acceptat întâlnirea, fără a întreba motivul solicitării ei.

Miercuri, 12.08.2015, POPA BOGDAN CORNEL și CONSTANTINESCU MIRCEA-OCTAVIAN s-au întâlnit la „High Class Cafe” (situat în zona pieţei Alba Iulia, ca şi restaurantul „La Mama” din descrierea făcută de denunţători privitor la remiterea din vara anului 2014), discuția purtată fiind înregistrată audio-video în mediu ambiental.

Când a ajuns, CONSTANTINESCU MIRCEA-OCTAVIAN și-a așezat borseta pe scaunul de alături. Pe parcursul discuției ce a urmat, fără a spune nimic relevant, POPA BOGDAN CORNEL s-a ridicat, s-a dus la scaunul unde era borseta, pe care a luat-o și a revenit la locul său. Așezându-se, și-a pus borseta pe picioare, sub masă, după care a scos din buzunarul pantalonilor un plic de culoare albă, pe care l-a introdus în borsetă cu o mișcare rapidă. În continuare, POPA BOGDAN CORNEL s-a ridicat și a pus borseta înapoi de unde o luase, pe scaunul de lângă CONSTANTINESCU MIRCEA-OCTAVIAN.

Pe tot parcursul activității descrise mai sus interlocutorii au discutat despre subiecte nerelevante, iar CONSTANTINESCU MIRCEA-OCTAVIAN nu a schițat niciun gest la niciuna din mișcările lui POPA BOGDAN CORNEL menționate anterior. La final, CONSTANTINESCU MIRCEA-OCTAVIAN a plecat cu borseta.

Trebuie remarcat că, atât timp cât niciunul dintre interlocutori nu a mulţumit celuilalt, nu a făcut vreo altă menţiune relevantă, nu a schiţat vreun gest (mirare, întrebare, nemulţumire faţă de comportamentul lui POPA BOGDAN CORNEL), iar discuţia ce se purta nu justifica în vreun fel gestul directorului A.C.C.U., majoritatea explicaţiilor ce exclud remiterea mitei (împrumut luat de CONSTANTINESCU MIRCEA-OCTAVIAN, ori restituit de acesta, sau vreun bilet conţinând alte informaţii) nu pot fi susţinute.

În dimineaţa zilei de 19.08.2015, în prezenţa lui POPA BOGDAN CORNEL, denunţătorii au anunţat pe PETROI AVASILOAE RUXANDRA MIHAELA și ȘUPEALĂ FLORIN că au adus mita şi, la solicitarea ce a urmat din partea lui ŞUPEALĂ FLORIN, au mers cu acesta în biroul său, unde a primit suma totală de 50.000 lei, în două plicuri despre care s-a interesat doar dacă conţin valori egale, sumă reprezentând o parte din mita de 70.000 euro.

Vineri, cel târziu, mita trebuia să ajungă la OPRESCU! Ca să respecte termenul, șpăgarii se împrumutau!

Pe parcursul aceleiaşi întâlniri, POPA BOGDAN CORNEL a insistat şi el asupra importanţei ca vineri, cel târziu în acest week-end, denunţătorii să achite măcar o parte din mita datorată lui OPRESCU SORIN MIRCEA. Oferta lui POPA BOGDAN CORNEL, nesolicitată, de a împrumuta el denunţătorii cu bani dacă aceştia nu pot face rost de bani până la finalul săptămânii, pentru a plăti această mită, a atras atenţia asupra importanţei pe care POPA BOGDAN CORNEL o acordă acestei plăţi şi făcea credibilă susţinerea lui că aceşti bani urmau, întra-adevăr, să-i fie remişi Primarului.

La cea de-a doua întâlnire avută cu denunţătorii în această zi, întrebat fiind care este ziua în care, cel mai târziu, OPRESCU SORIN MIRCEA se aşteaptă să primească banii, POPA BOGDAN CORNEL a răspuns că va merge să-i propună Primarului să-i ducă banii duminică, 23.08.2015, sens în care în această zi denunţătorii să-l contacteze telefonic şi să-i spună doar că îl invită la o cafea acasă la denunţătorul GOGONEA TEODOR.

Din această invitaţie, POPA BOGDAN CORNEL va deduce că denunţătorii au şi îi vor da mita pentru OPRESCU SORIN MIRCEA.

Cele mai citite

Columbia a anunțat că va rupe relațiile diplomatice cu Israelul

Președintele columbian Gustavo Petro a declarat, miercuri, că țara sa va rupe relațiile diplomatice cu Israelul, pe al cărui lider l-a acuzat de „genocid”...

Soluția  3 D împotriva administrației #rezist a Bucureștiului

Deși lansată târziu în cursa electorală, Gabriela Firea a ajuns rapid să-i sufle în ceafă lui Nicușor Dan, fiindcă are singurul proiect administrativ cu...

Rețetă de Paște: Așa faci cel mai pufos cozonac

Aceasta rețetă de cozonac pufos cu nuca se caracterizează prin faptul că într-adevăr iți oferă secretele unui cozonac gustos și pufos, care nu se...
Ultima oră
Pe aceeași temă