19.5 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialDW: Uniunea Europeană caută voluntari

DW: Uniunea Europeană caută voluntari

Uniunea Europeană invită tinerii cetâțeni din statele membre să participe la programe internaționale de voluntariat, anunță Deutsche Welle. Programele se derulează în cadrul Corpului European de Solidaritate, lansat la data de 7 decembrie.

Proiectul se adresează tinerilor cu vârste cuprinse între 18 şi 30 de ani, menționează articolul semnat de Bernd Riegert și Claudia Ştefan.

Uniunea Europeană caută voluntari

UE doreşte să încurajeze adulţii tineri fără ocupaţie să opteze pentru programele de voluntariat. Pe 7 decembrie a fost lansat Corpul European de Solidaritate. Un proiect imatur, susţin criticii.

“Am trăit gratis, timp de 10 luni, la Malaga. E minunat!”, spune zâmbind Vincent Somers (28 de ani) din Belgia. Desigur, în tot acest timp, a muncit. Studentul la Cinematografie a lucrat ca voluntar într-o şcoală din Spania. “A fost o experienţă fantastică pe care o recomand tuturor”, adaugă Somers. Pe lângă Serviciul European de Voluntariat, lansat în UE în urmă cu două decenii, Comisia de la Bruxelles a iniţiat “Corpul European de Solidaritate” – un proiect ce se adresează tinerilor cu vârste cuprinse între 18 şi 30 de ani. 

Cei care nu au un loc de instruire profesională sau care după încheierea studiilor nu şi-au găsit un loc de muncă pot găsi sprijin la instituţiile europene de resort. Comisarul european pentru buget şi reusurse umane, vicepreşedintele CE Kristalina Georgieva, este încântată de ideea de a le oferi tinerilor o şansă peste hotare. “Tocmai acum, în vremea populismului şi a crizei, este important să ne cunoaştem mai bine”, declară doamna Georgieva. Comisia Europeană consideră noul “Corp de Solidaritate” şi o măsură menită să ducă la diminuarea şomajului în rândul tinerilor mai ales în ţările din sud-estul Europei.

Voluntarii au de unde alege

În urmă cu doi ani şi jumătate, la preluarea mandatului, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a promis că fiecare tânăr va beneficia de un loc de muncă în termen de patru luni de la absolvirea studiilor. Până în 2020 Comisia şi-a propus ca prin Corpul de Solidaritate să ia parte la programe de voluntariat de 2 până la 12 luni aproximativ 100.000 de tineri europeni. Celor care optează pentru voluntariat li se vor asigura cazarea, masa, cheltuielile de deplasare și banii de buzunar. Tinerilor care doresc să ia parte la programe de stagii și ucenicii li se vor plăti cheltuielile de deplasare și o diurnă.

Deputatul european Petra Kammerevert (SPD) este mai puţin încântată de noul proiect considerându-l, mai degrabă, activism din partea preşedintelui CE, Juncker. Corpul European de Solidaritate nu se deosebeşte deloc de vechiul Serviciu European de Voluntariat. “Cele două proiecte nu fac decât să dăuneze dacă acum sunt la concurenţă”, critică Petra Kammerevert. În opinia sa, proaspăta iniţiativă va înghiţi bani din proiectele deja existente.

Începând din 7 decembrie 2016, la adresa http://europa.eu/solidarity-corps se pot înscrie toţi doritorii de experienţe în străinătate. Cei care se înregistrează pot menționa țările în care vor să fie trimiși, dacă doresc experiență în domeniul voluntariatului sau experienţă profesională, ce tip de activitate îi interesează și ce experiență au. Deși înscrierea este posibilă de la vârsta de 17 ani, vârsta minimă de participare la un program este de 18 ani.

ONG-urile caută voluntari

Schimburile sunt posibile în cele 28 de ţări membre ale Uniunii Europene, dar şi în Norvegia, Liechtenstein, Islanda, Turcia şi Macedonia. Intermedierea este, în principiu, gratuită, însă nu se oferă şi garanţia obţinerii unui loc. Primele proiecte vor lua startul la începutul anului viitor. Multe organizaţii umanitare şi firme în căutare de noi talente sunt interesate.

Participanții vor avea posibilitatea de a se implica în activități din domeniile educație, sănătate, integrare socială, distribuirea de alimente, construirea de adăposturi, primirea și integrarea migranților, protecția mediului sau prevenirea catastrofelor naturale.

La finalul stagiului, fiecare voluntar sau ucenic va primi un certificat care detaliază activitatea desfăşurată prin intermediul Corpului European de Solidaritate.

Cele mai citite

Mașină făcută scrum pe Autostrada București – Pitești

Potrivit informațiilor furnizate de ISU Giurgiu, un autoturism a fost cuprins de flăcări sâmbătă pe autostrada A1 București-Pitești, la kilometrul 34, pe sensul de...

Măsurile și condițiile pentru votul cu urna specială la europarlamentare și locale

Biroul Electoral Central (BEC) a stabilit măsurile pentru exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale la alegerile din data de 9 iunie, menţionând,...

Europarlamentarul Ramona Strugariu va candida la funcția de primar în Cluj-Napoca

Eurodeputata Ramona Strugariu, copreşedinte REPER, şi-a lansat, sâmbătă, candidatura la funcţia de primar al municipiului Cluj-Napoca, conform agerpres.ro. "Am intrat în politică tocmai ca să...
Ultima oră
Pe aceeași temă