15.8 C
București
marți, 30 aprilie 2024
AcasăSpecialEduard Harunjen este noul procuror general al Republicii Moldova. Maia Sandu şi...

Eduard Harunjen este noul procuror general al Republicii Moldova. Maia Sandu şi Igor Dodon au criticat nominalizarea sa

Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a semnat decretul prin care Eduard Harunjen a devenit noul procuror general al republicii, a declarat pentru Radio Chișinău reprezentanta Serviciului de presă al șefului statului, Ana Samson, citează Agerpres.

Eduard Harunjen este primul Procuror General numit de șeful statului și nu de parlament, ca în cazul predecesorilor săi.

Atât lidera Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Maia Sandu, cât și președintele ales al Republicii Moldova, Igor Dodon, au criticat miercuri nominalizarea lui Eduard Harunjen pentru funcția de procuror general.

Dodon a declarat că Nicolae Timofti, președintele republicii aflat la sfârșit de mandat, nu ar avea legitimitatea de a-l numi pe Harunjen în funcție. Însă, a adăugat Dodon, dacă totuși Timofti îl va numi pe Harunjen, el va depune toate eforturile pentru a schimba persoana numită.

La rândul ei, Maia Sandu consideră că această nominalizare s-a făcut prin intermediul unui concurs 'mimat', organizat de un CSP ilegal. Într-o postare pe Facebook, Maia Sandu scrie că în acest fel guvernarea a decis să amâne lupta împotriva corupției cu 7 ani.

Noul procuror general va avea un mandat de 7 ani, fără dreptul de a fi reales în funcție.

Cele mai citite

Burkina Faso: Autoritățile interzic mai multe agenții de presă străine

Autorităţile din Burkina Faso au suspendat mai multe instituţii de presă străine deoarece au prezentat subiectul prin care armata, aflată la putere, a fost...

SUA vrea să construiască un debarcader în largul Fâşiei Gaza pentru livrarea de ajutor umanitar

Costul estimat de armata americană pentru construirea unui debarcader în largul Fâşiei Gaza pentru livrarea de ajutor umanitar a crescut la 320 de milioane...
Ultima oră
Pe aceeași temă