21.2 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSpecialElevă din Constanța, invitată la Casa Albă

Elevă din Constanța, invitată la Casa Albă

Elif Memet, elevă în clasa a XII-a B a Liceului Internaţional de Informatică din Constanța, s-a clasat pe primul loc din Europa şi pe locul 13 la nivel mondial la un concurs de eseuri organizat de Gulen Institute Youth Platform, din Houston, SUA. Eseul realizat de Elif a răspuns la întrebarea „Cum se poate eradica sărăcia globală de către cetăţenii lumii?”, iar soluţia elevei propune microfinanţări în agricultură. Pe 15 aprilie, Elif Memet îşi va prezenta eseul la Ceremonia de Premiere care va avea loc la Casa Albă din Washington.

Constănţeanca spune că a propus microfinanţări în agricultură ca soluţie nu numai pentru zone precum Africa sau Asia de Sud-Est, cât şi pentru ţări precum România unde s-au luat şi iniţiative guvernamentale, dar şi în sectorul privat. Conform cercetărilor sale, în 2008 un grup bancar a început această iniţiativă prin microfinanţarea cu până la 50.000 de euro în agricultură, comerţ şi servicii, prin aceste microcredite. „A fost un real succes, iar Guvernul a aplicat această inţiativă şi în 2010. Între 2010 şi 2011, nivelul de sărăcie s-a înjumătăţit în România şi acest lucru l-am prezentat eu în eseul meu. Am făcut o comparaţie între ceea ce s-a întâmplat în România şi iniţiativele nonguvernamentale de pe mapamond. Mai exact, m-am ocupat de Africa Subsahariană şi am făcut o comparaţie între cele două zone. Am discutat despre posibilitatea de implementare a acestor microcredite în agricultură, la un nivel mai larg”, a povestit eleva.

 

Ce planuri are

 

Elif ne-a spus că datorează succesele sale familiei şi dascălilor, întotdeauna alături de ea. Până în prezent, a participat cu rezultate foarte bune la nenumărate concursuri şi olimpiade internaţionale, un avantaj pentru ea, pe viitor, la selecţiile pentru facultate şi apoi pentru angajare.

„Îmi doresc să descopăr lumea prin experienţe internaţionale şi să-mi depăşesc constant limitele. O pregătire în domeniul ştiinţific şi în cel social este o necesitate în zilele noastre, pentru că problemele pe care le adresează societatea contemporană sunt de o natură diversă şi necesită o abordare interdisciplinară. M-am implicat foarte mult în cercetare ştiin­ţifică, cu ajutorul cadrelor didactice de la liceul meu, şi chiar din clasa a IX-a m-am dedicat mediului înconjurător, agriculturii ecologice, domeniu în care am şi patentat un fertilizator organic”, mai spune Elif.

Cel mai mult i-ar plăcea să studieze în SUA, să fie absolventă a unei universităţi de top şi apoi să se specia­lizeze pe cercetarea ştiinţifică în domeniul mediului înconjurător şi al agriculturii. Un alt vis de-al său este să îşi creeze propria companie de biotehnologie care s-ar concentra pe remedierea mediului înconjurător şi avansarea agriculturii. 

Cele mai citite

Când revin elevii în bănci? Calendarul examenelor naționale

Școala începe pe 8 mai, după vacanța de primăvară și după sărbătorile de Paște pentru creștinii ortodocși, conform calendarului anului școlar 2023-2024. Cursurile din modulul 5...

Un concert al unei orchestre din Hamburg a fost întrerupt de o mașină de spălat

Incident nefericit la sala de concerte Elbphilharmonie din Hamburg. În timpul unui spectacol în curs de desfășurare al renumitei orchestre de stat a Filarmonicii...

VIDEO. Real Madrid, campioană pentru a 36-a oară în La Liga

Real Madrid a cucerit titlul în La Liga în mod matematic, după ce a obținut o victorie zdrobitoare împotriva echipei Cadiz, cu scorul de...
Ultima oră
Pe aceeași temă