16.6 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăSpecialEurobarometru: Doar 34% dintre români consideră că țara merge în direcţia corectă

Eurobarometru: Doar 34% dintre români consideră că țara merge în direcţia corectă

Majoritatea românilor (74%) consideră că UE se îndreaptă în direcţia cea bună, în timp ce 34% spun că România merge în direcţia corectă, potrivit ultimului Eurobarometru, prezentat luni, de Reprezentanța Comisiei Europene la București, conform Mediafax.

Astfel, 60% dintre români au încredere în UE, iar 68% se simt cetăţeni români, în creştere faţă de 56% în 2013.

17% dintre repondenţi percep situaţia economiei naţionale ca fiind bună şi foarte bună. În ceea ce priveşte aşteptările pentru următoarele 12 luni, 35% se aşteaptă ca situaţia economică să se îmbunătăţească, conform studiului citat.

53% dintre români sunt mulţumiţi de modul în care îşi exercită drepturile democratice în cadrul UE, în timp ce doar 25% sunt satisfăcuţi de modul de funcţionare a democraţiei româneşti, în creştere, totuşi, cu 10% faţă de 2013.

Totodată, românii sprijină într-o măsură mult mai mare decât media europeană priorităţile Comisiei Juncker. Astfel, politica de extindere a UE este susţinută de 72% dintre repondenţi, faţă de media europeană de 39%, românii situându-se pe primul loc în acest sens.

La nivel naţional, românii sunt preocupaţi de şomaj şi inflaţie, precum şi de starea sistemului sanitar şi de asistenţă socială.

88% dintre cei chestionaţi apreciază că situaţia locurilor de muncă în România este proastă şi foarte proastă.

Românii apreciază pozitiv drepturile lor în alitate de cetăţeni europeni, 84% fiind mulţumiţi de dreptul de a lucra în orice stat membru.

Eurobarometrul a fost realizat în perioada 8-17 noiembrie 2014.

Au fost intervievate 1.016 de persoane, marja de eroare fiind de 3%.

Cele mai citite

Slănic Prahova: Urmează noi evacuări ale populației din zona craterului produs

Alți locuitori din Slănic, din apropierea craterului produs de surparea unei străzi, vor fi evacuați, joi, după ce autoritățile din Prahova au primit informațiile...

Iohannis are nevoie să cumuleze pensia cu salariul de la stat, pentru că mai are doar jumătate de an concediu plătit

Ilustrație: Marian Avramescu Primul meditator al țării, președintele Klaus Werner Iohannis, și-a depus cererea de pensionare ca profesor, deblocând după aproape treizeci de ani...

pe Ponta, nu pe poante, ca să defileze frumos pe podiumul electoral

Ilustrație: Marian Avramescu Pentru ca Gabriela Firea, candidatul Partidului Social Democrat (PSD) la Primăria Capitalei, să nu mai creadă că nu o susține în...
Ultima oră
Pe aceeași temă