16.6 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialFederaţiile Sindicale Hipocrat şi „Solidaritatea Sanitară”, solidare cu protestele pentru protejarea statului...

Federaţiile Sindicale Hipocrat şi „Solidaritatea Sanitară”, solidare cu protestele pentru protejarea statului de drept. Alianţa Medicilor, petiţie pentru depolitizare şi anti-nepotism

Federaţia Sindicală Hipocrat din România sprijină public acţiunile susţinute de instituţiile statului şi de societatea civilă pentru protejarea statului de drept, ameninţat profund în ultimele zile.

În acest context, Federaţia Sindicală Hipocrat din România dezaprobă comportamentul şi contestă deciziile celor care doresc o slăbire a justiţiei şi o îndepărtare de valorile fundamentale ale democraţiei.

“Nu vreau să trăim într-o ţară totalitară, condusă de o nouă clasă de nomenclaturişti. Cred în democraţie! Cred în statul de drept! Ceea ce se întâmplă în ultimele zile reprezintă o ameninţare la adresa democraţiei şi a tuturor progreselor realizate cu efort şi cu sacrificiu, după 1989, şi plasează România în centrul atenţiei partenerilor din Uniunea Europeană, într-un mod deloc de dorit. Suntem un partener credibil şi trebuie să rămânem în continuare”, susţine Ion Cotojman, preşedintele Federaţiei Sindicale Hipocrat din România.

Şi Federația „Solidaritatea Sanitară” solicită Guvernului să se ocupe de adevăratele urgențe ale țării, cerând imperativ retragerea OUG 13/2017, greșeala vizând atât conținutului acesteia cât și modalitatea de adoptare și de prezentare a ei către cetățeni. Federația susţine că “urgentă este corectarea greșelilor grosolane din legea 250/2016, făcută „pe genunchi”, fără respectarea principiilor de salarizare și normelor de tehnic legislativă! Urgentă este situația tuturor  șefilor de secții din spitalele publice din țară, care își dau demisia deoarece au acum salariile mai mici decât subordonații lor! În situația asta se află marea majoritate a funcțiilor de conducere din spitalele publice. Urgentă este situația muncitorilor din clinic, care au salariile mai mici decât cei din neclinic! Urgentă este situația spitalelor publice, care nu au banii necesari pentru acoperirea salariilor angajaților și acordarea tratamentelor către pacienți! Urgentă este elaborarea Regulamentului de sporuri, pentru a trece de la drepturilor salariale teoretice, acordate electoral dar existente doar pe hârtie, la concretizarea lor! Urgentă este negocierea unui contract colectiv de muncă la nivel de sector sanitar, care să asigure cadrul normal de desfășurare a activităților! Urgentă este elaborarea legii malpraxisului, pentru a clarifica drepturile și obligațiile personalului și ale pacienților!

Urgentă este modernizarea spitalelor din România! Urgentă este reforma finanțării sistemului sanitar, pentru a asigura servicii de calitate pacienților! Urgentă este depolitizarea conducerii spitalelor! Urgente sunt multe alte măsuri, care au o importanță considerabil mai mare decât apărarea unor trepăduși politici!

De altfel, mai mulţi medicii transmit în mediul virtual mesaje de susţinere a protestelor şi îndemnuri la protejarea democraţiei în România. În urmă cu 10 zile, şi Alianţa Medicilor a lansat o petiţie pentru depolitizarea sistemului sanitar. Președintele Alianței, dr Bogdan Tănase, a adresat Camerei Deputaților o scrisoare deschisă sub formă de petiție cu titlul „Vrem sistem de sanatate/Nu iertare de pacate” în care cere parlamentarilor să mențină prevederile anti-nepotism, anti-corupție și de depolitizare la votul pe care urmează să-l dea. 

Iată textul petiției „Vrem sistem de sanatate/Nu iertare de pacate”:

Domnilor Deputaţi,

Dorim ca “Ordonanţa managerilor de spitale”, adoptată de Guvern în noiembrie, la iniţiativa fostul ministru Vlad Voiculescu, sa rămână neschimbată!
Ordonanţa de urgenţă care le interzice managerilor de spitale să aibă funcţii de conducere în partide, alături de alte măsuri anti-nepotism şi anti-corupţie a fost introdusă abuziv pe ordinea de zi a sedinţei de plen a Senatului în data de 16 ianuarie, fiind respinsă cu 52 de voturi pentru şi 28 împotrivă.
Dacă nu luăm atitudine, este foarte posibil ca proiectul sa aibă aceeaşi soartă şi la Camera Deputaţilor, într-una din zilele următoare.
De ce este important?

Chiar dacă scena politică este acum dominată de “elefanţii” graţierii si modificării codului penal, trebuie să fim vigilenţi şi să nu scăpăm din vedere “cămila” reprezentată de OUG 79/2016.
Sistemul medical romanesc este unul feudal, organizat pe clanuri și familii. Mai mult, legea sănătății până la apariţia acestei ordonanţe, ceda puterea de decizie referitoare la managementul spitalelor clinice, unor persoane selectate dintre cadrele universitare. Senatul Universităţilor trebuia să aprobe deciziile managerilor de spital. Mai mult, managerii făceau atât activitate didactică, cât și activitate de cercetare, îngrijeau sau operau bolnavi și conduceau și spitalul, ceea ce evident este peste posibilitățile umane, fie și numai pentru că ziua are 24 de ore. Rezultatele acestei politici le vedem cu toții: sistemul medical este la pământ, alocarea resurselor și fondurilor este preferenţială și netransparentă, absorbţia fondurilor europene pe sănătate este zero, corupția este la ea acasă în achiziţiile din spitale, cifrele vehiculate de DNA fiind de 20-30 % comision pentru achiziţiile din sănătate.
Ordonanţa OUG 79/2016 se vrea un prim pas pentru schimbarea acestei stări de lucruri, și unul eficient, fapt care se vede atât din rezistenţa cu care a fost întâmpinată de monștrii sacri ai sistemului cât și din graba cu care se dorește anularea ei. Însă sănătatea nu trebuie să fie doar feuda unora și o sursă perpetuă de venituri ilicite. Sănătatea ne privește pe toți.
Dacă dorești o schimbare într-un sistem anchilozat, semnează aceasta petiţie. CLICK AICI pentru a semna petiția”.

 

 

 

 

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Mihai Viteazul a fugit ca Vijelie de pe cortul de AUR, ca să-i facă loc lui Uraganul să împartă Salam pentru adepții partidului

Ilustra'ieȘ Marian Avramescu Pentru a elimina orice urmă de revoltă ale fanilor marilor domnitori ai principatelor române, istoria se poate modifica, de dragul adepților...

VIDEO. Protestele studențești de susținere a Palestinei se intensifică în universități mari din întreaga lume

Mişcarea studenţească împotriva ofensivei israeliene în Fâşia Gaza continuă în întreaga lume: pornind de la campusurile americane şi fiind uneori ţintă a represiunii poliţieneşti, a...

Sfânta Lumină, adusă de la Ierusalim pe Otopeni. Cum va fi împărțită

Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim în această seara de Superiorul Aşezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, şi va fi...
Ultima oră
Pe aceeași temă