14.8 C
București
marți, 30 aprilie 2024
AcasăSpecialFilologul francez Bernard Cerquiglini, Doctor Honoris Causa al Universității din București

Filologul francez Bernard Cerquiglini, Doctor Honoris Causa al Universității din București

Universitatea din București va acorda distincția de Doctor Honoris Causa filologului francez Bernard Cerquiglini, Rectorul Agenției Universitare a Francofoniei.

Ceremonia festivă se va desfășura joi începând cu ora 15:00 în Sala „Constantin Stoicescu” a Palatului Facultății de Drept (Bd. Mihail Kogălniceanu, nr. 36-46).

Bernard Cerquiglini s-a născut pe 8 aprilie 1947 la Lyon. A urmat studiile universitare la École Normale Supérieure din Saint-Cloud și a obținut doctoratul în litere în 1979. De-a lungul carierei sale a predat la Université de Paris 8, Université Libre de Bruxelles, Université de Paris 7 – Denis Diderot și la Louisiana State University (Bâton Rouge), unde a fost director la Center for French and Francophone Studies.

Din 2007, Bernard Cerquiglini este Rectorul Agenției Universitare a Francofoniei. Până la acest moment, a deținut funcția de director al Institutului național al limbii franceze, vice-președinte al Consiliului Superior al limbii franceze, delegat general al limbii franceze și al limbilor din Franța, director în cadrul Ministerului Educației.

Este ofițer al Legiunii de Onoare (2013), Cavaler al Ordinului Național de Merit (1986), Comandor al Ordinului Palmes académiques (2001) și Comandor al Artelor și Literelor (1993).

Meritele lui Bernard Cerquiglini în domeniul filologiei sunt remarcabile. Este considerat unul dintre fondatorii „noii filologii”. Distanțându-se de tradiția prestigioasă a filologiei, Cerquiglini propune, în lucrări precum La Parole médiévale (1981) sau Eloge de la variante (1989), abandonarea căutării unui ipotetic text original medieval, reconstruit plecând de la diversele manuscrise, și recunoaște diferențele dintre cultura manuscrisului și cultura tiparului. De asemenea, Bernard Cerquiglini a pledat pentru modernizarea limbii franceze, fiind însărcinat cu misiunea de a reforma ortografia, despre care vorbește în cărțile Le Roman de l’orthographe (1996) și La Genèse de l’orthographe française (2004).

Prin acordarea titlului de de Doctor Honoris Causa profesorului Bernard Cerquiglini, Universitatea din București recunoaște meritele deosebite ale unei personalități marcante a filologiei franceze și a francofoniei.

Cele mai citite

Rețetă de mici de 1 Mai, de pe vremea bunicilor. Așa faci cei mai gustoși mititei

Ziua de 1 mai sau 1 mai muncitoresc se sărbătorește neapărat cu o porție de mici. Dacă nu vei avea unde să îi servești,...

Mulțumesc-ul de pe panou zboară (NIc)ușor către coaliție

Ilustrație: Marian Avramescu Într-un final a devenit limpede pentru toți bucureștenii cui mulțumește primarul general al Capitalei, pe numeroasele panouri electorale de pe străzi. Mulțumirile...
Ultima oră
Pe aceeași temă