13.6 C
București
marți, 30 aprilie 2024
AcasăSpecialFostul ministru Marian Sarbu, divort fictiv menit a ascunde cinci case

Fostul ministru Marian Sarbu, divort fictiv menit a ascunde cinci case

»  Oficial, sotii Elena si Marian Sarbu, deputat PSD si fost ministru al Muncii, sunt divortati de trei ani si jumatate. Neoficial, ei au locuit impreuna in toata aceasta perioada si au adunat o avere de invidiat: cinci case (doua vile, doua case de vacanta si un apartament; patru locuinte sunt ale sotiei, obtinute dupa divort), 117.800 de euro, 10.117 USD si 82.904 RON, trei masini (un Land Rover, o Octavia si o Laguna), plasamente de 119.440 RON si bijuterii de 10.000 de euro.

»  Desi Elena Sarbu are o vila in Bucuresti, ea a locuit in ultimele noua luni impreuna cu Marian Sarbu intr-o locuinta primita de ministrul Muncii de la RA-APPS. Motivul: vila era inchiriata cu 4.500 de euro lunar.

»  Pe 14 octombrie, reporterii Romaniei libere au reusit s-o pozeze pe Elena Sarbu dimineata, la prima ora, cum parasea locuinta primita de sotul ei de la RA-APPS. Pusi in fata probelor, cei doi au recunoscut ca locuiesc impreuna. Elena Sarbu chiar a declarat ca "poate vrem sa ne impacam".

O noua metoda prin care politicienii isi pot ascunde o parte din averea pe care nu o pot motiva consta intr-un divort fictiv, cu acte legale la tribunal, si apoi transferarea bunurilor pe numele sotiei. Sau cumpararea unor imobile de catre sotie dupa divort si plasarea banilor in locuri unde produc dobanda buna. Aceasta metoda functioneaza atat timp cat sotia nu este intr-o functie publica, din care sa fie obligata sa-si declare averea. Un exemplu elocvent al acestei metode ar putea fi cuplul Marian si Elena Sarbu. Ei au divortat in urma cu trei ani si jumatate, dar in toata aceasta perioada au locuit impreuna, ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat, si au adunat o avere de nababi. Secretul a fost foarte bine pastrat pana in luna mai a acestui an, cand Elena Sarbu a fost obligata sa-si faca publica averea, din pozitia de director la Casa Nationala de Pensii. Acesta a fost momentul in care au iesit la iveala alte patru case ale familiei Sarbu. In cazul in care Elena Sarbu nu era obligata sa-si faca publica declaratia de avere, fostul ministru al Muncii avea o avere pe care o putea justifica: o casa in Popesti-Leordeni de 156 metri patrati si niste bani care i-au ramas dupa ce a vandut cu un pret foarte bun apartamentul din centrul Capitalei. Daca adunam bunurile, imobilele si banii din conturile celor doua declaratii de avere, lucrurile se complica in modul de justificare a celor cinci case, trei masini, 117.800 euro, 10.117 USD, 82.904 RON, plasamente de 119.440 RON si bijuterii de 10.000 de euro.

Pana sa ajunga demnitar, Marian Sarbu nu a avut nici o casa a lui. La fel, nici sotia lui. In ultimii 14 ani, dintr-un salariu de bugetar (Marian Sarbu a fost secretar de stat, ministru ori deputat) si o leafa modesta (Elena Sarbu a castigat in jur de 300 de euro lunar, potrivit declaratiilor de avere), cei doi au adunat in mod miraculos o avere impresionanta.

La un an dupa ce a fost numit secretar de stat la Ministerul Muncii, Marian Sarbu a cumparat in 1995 un apartament de 108 metri patrati in Bucuresti, pe Bulevardul Unirii. "Acel apartament l-am cumparat cu credit ipotecar. Daduse atunci Guvernul o ordonanta de urgenta in care erau trecute niste facilitati fiscale, era dobanda subventionata", a explicat Marian Sarbu pentru Romania libera. In 2001, la un an dupa ce fusese numit ministru al Muncii, Marian Sarbu si-a mai cumparat, cu bani gheata, o casa de vacanta de 217 metri patrati la Breaza, in judetul Prahova. Intrebat cu ce bani si-a cumparat casa de vacanta, in contextul in care avea deja un credit ipotecar pentru apartamentul din Unirii, fostul ministru al Muncii ne-a dat un raspuns evaziv: "Din veniturile mele, plus niste economii, si am mai imprumutat niste bani de la rude. In acel an am achitat integral si diferenta de bani pentru apartamentul din Unirii. Toate aceste informatii sunt trecute in declaratiile de avere din acea perioada, care nu erau publice".

In prima declaratie publica de avere, cea aferenta anului 2004, familia Sarbu avea, pe langa cele doua locuinte, un Cielo, 19.100 de euro si 170 milioane de lei vechi. In decembrie 2005, sotii Sarbu aveau in conturi 17.479 de euro si 28.221 RON (apar in plus fata de anul precedent 11.221 RON, adica 3.300 de euro – n.r.), doamna Sarbu castigand atunci 1.370 RON lunar. La sfarsitul anului 2006, an in care s-a pronuntat divortul, Marian Sarbu avea in conturi 15.000 de euro in plus fata de 2005, bani rezultati in urma partajului pentru vila de la Breaza.

Fratele i-a donat o vila in Bucuresti si i-a vandut o casa la Mangalia?
Dupa divort, in doar cateva luni, Elena Sarbu a devenit proprietara a patru case. Prima a fost cea de la Breaza, pe care a castigat-o in urma partajului, ea platindu-i fostului ei sot 15.000 de euro (nu se stie din ce bani – n.r.) in schimbul partii lui. A doua casa, o vila de 370 metri patrati, in Bucuresti, i-a fost donata de fratele ei, potrivit surselor noastre, in 2007. Curios e faptul ca Elena Sarbu avea inca din 18 februarie 2005 domiciliul, in buletin, la adresa vilei din Bucuresti, ea fiind atunci, oficial, sotia lui Marian Sarbu. Intrebat daca Marian Dorner este fratele sotiei sale si daca acesta i-a donat vila din Bucuresti, fostul ministru al Muncii ne-a raspuns iritat: "Da, Marian Dorner este fratele fostei mele sotii. Daca stiti toate aceste detalii, de ce ma mai intrebati pe mine? Vreti sa va certific informatiile pe care deja le stiti?".

A treia casa de vacanta a cumparat-o in Mangalia, tot in 2007, cu bani cash. Este curios, din nou, faptul ca la adresa vilei din Mangalia a avut domiciliul trecut in buletin acelasi frate al Elenei Sarbu, Marian Dorner. Aceste informatii le-am aflat de la Registrul Comertului, unde cei doi frati figureaza ca parteneri in mai multe firme. Cea de-a patra locuinta a fost cumparata tot in 2007, tot cu bani gheata, de data aceasta in Pitesti, orasul de bastina al celor doi soti Sarbu. Pe langa cele patru case, Elena Sarbu are acum in conturi 10.117 USD, 2.263 euro si 59.000 RON (in jur de 15.000 de euro – n.r.). Ea spune, in declaratia de avere, ca a castigat anul trecut 14.297 RON, adica 1.191 RON lunar (in jur de 300 de euro – n.r.). Precizam ca Elena Sarbu nu are trecut in declaratia de avere faptul ca ar fi facut vreun credit ipotecar sau ca ar fi imprumutat bani de la cineva pentru achizitia acestor case.

Marian Sarbu, expert in vanzari anterioare cu arabi
Dupa divort, i-a mers bine si fostului ministru al Muncii. Pe 26 martie 2007 el a vandut apartamentul din Unirii firmei SC Greensoft SRL, cu 182.500 de euro. Interesant e faptul ca unic actionar si administrator al acestei firme este cetateanul arab de origine siriana Hamed Yassin Kassab. Acesta este partener al controversatului om de afaceri arab de origine libaneza Hassan Awdi, cel care detine Rodipet. Cei doi au avut impreuna actiuni la firma Alfa El Bucur SRL, fosta Alfa El Romania SRL, despre care presa centrala a scris ca a fost folosita ca paravan in scandalul datoriilor Rodipet, pentru a transfera bani in paradisul fiscal din Delaware.

Imediat dupa aceasta tranzactie, Marian Sarbu si-a cumparat o vila de 156 metri patrati in Popesti-Leordeni, judetul Ilfov, cu o suma mult sub pretul pietei. Intrebat cum de a vandut apartamentul din Unirii omului de afaceri arab si cum de a cumparat atat de ieftin casa din Popesti-Leordeni, fostul ministru al Muncii ne-a explicat: "N-am stiut cine e actionar la firma aia. Habar n-am. N-am nici un fel de problema cu baiatul asta. Am dat un anunt, a venit si mi-a batut la usa… pur si simplu. Pe casa din Popesti-Leordeni am dat 100.000 de euro pentru ca nu era terminata, era la rosu. Am mai stat doua luni la parintii mei pana s-a terminat casa cu totul". Tot in 2007, Marian Sarbu si-a cumparat, la mana a doua, o masina de teren Land Rover Freelander, fabricata in 2005, cu doar 6.000 de euro, potrivit declaratiilor facute Romaniei libere. El a ramas acum in conturi cu 115.537 de euro si 23.904 RON si a mai cumparat de la BCR certificate in valoare de 119.440 RON.  

"Am locuit impreuna pentru ca ea n-avea unde sa stea"
Intrebat initial daca s-a mai intalnit cu sotia sa dupa divort, fostul ministru al Muncii ne-a declarat: "Aceasta intrebare nu este de interes public. Eu ma intalnesc cu cine vreau, cand vreau, in orice moment". Dupa ce i s-a spus ca fosta sa sotie a fost fotografiata de reporterii Romaniei libere cum parasea, la prima ora, locuinta primita de el de la RA-APPS, Marian Sarbu ne-a raspuns iritat: "Care e problema mea ca fosta mea sotie a iesit cu masina ei de la mine? Nu vad legatura. Care este problema? M-a rugat sa stea cateva luni la mine, pana isi gaseste un loc unde sa stea". Bodyguarzii de la intrarea in casa de la RA-APPS au declarat pentru Romania libera ca Elena Sarbu locuieste impreuna cu Marian Sarbu din luna februarie a acestui an.

Dupa ce i s-a atras atentia fostului ministru al Muncii ca sotia sa are o vila in Bucuresti, de 370 metri patrati, in care ar fi putut locui, Marian Sarbu s-a enervat: "Asta a fost o locuinta pe care a inchiriat-o si nu a avut unde sa stea. Cand ati pozat-o dumneavoastra, ea venise sa-si ia niste lucruri pe care le mai are la mine". Potrivit declaratiei de avere, Elena Sarbu a inchiriat vila din Bucuresti cu 4.500 euro lunar, iar in dimineata in care a fost surprinsa de reporterii Romaniei libere parasind apartamentul de la RA-APPS nu avea nici un bagaj. Intrebat cum comenteaza faptul ca fosta sa sotie si-a cumparat in cateva luni doua case dintr-o leafa de aproape 300 de euro lunar, fara sa imprumute bani, Marian Sarbu ne-a sfatuit sa luam legatura cu ea. "Daca aveti vreun dubiu cu privire la modul in care eu mi-am dobandit averea, atunci sunteti liber sa faceti demersurile necesare catre institutiile care pot rezolva aceasta problema", ne-a recomandat fostul ministru al Muncii.

"Nu ma intalnesc cu dumneavoastra, ca o sa scrieti ce vrea muschiul dumneavoastra"
Dupa cateva zile de insistente, am reusit sa stam de vorba la telefon cu Elena Sarbu. Ea nu a vrut sa se intalneasca cu reporterii Romaniei libere si nici nu a dorit sa ne explice cum a reusit cu o leafa de 300 de euro pe luna sa-si cumpere doua case cu bani cash. "Nu vreau sa ma intalnesc cu dumneavoastra, ca o sa scrieti ce vrea muschiul dumneavoastra. Mi se pare inutil sa ma intalnesc cu dumneavoastra si sa-mi puneti intrebari la care stiti deja raspunsurile. O sa raspund la astfel de intrebari doar daca ma obliga legea", ne-a declarat Elena Sarbu. Intrebata de ce a continuat a locui cu fostul ei sot in imobilul de la RA-APPS, in contextul in care divortase si avea o vila in Bucuresti, Elena Sarbu ne-a raspuns sec: "Poate vrem sa ne impacam".  
Elena Sarbu, angajata la Casa de Pensii
La inceputul acestui an, cand deja in toate institutiile publice se faceau disponibilizari de personal si se reduceau lefurile bugetarilor, Elena Sarbu a fost angajata la Casa Nationala de Pensii (CNPAS), institutie aflata in subordinea ministrului Muncii. Mai intai a fost angajata direct sefa de cabinet a presedintelui CNPAS, Doina Parcalabu, prietena de familie cu sotii Sarbu, ea fiind promovata chiar de Marian Sarbu in aceasta functie. Ulterior, Elena Sarbu a castigat un concurs pentru ocuparea postului de director al Departamentului Resurse Umane din cadrul CNPAS, candidand singura la ultima proba. Intrebat despre modul in care a castigat fosta sa sotie postul de director la CNPAS, Marian Sarbu ne-a explicat: "A fost un concurs supervizat de o comisie. Cand se da un concurs, cand exista o comisie… unde este ilegalitatea aici? Pe Doina Parcalabu o cunosc din anii ’90, de la sindicate. E un om din sistem, ca si altii pe care i-am nominalizat pe functii datorita competentei lor. Credeti-ma, n-am pus mana pe telefon pentru nimeni in viata mea".

Cele mai citite

Mesajul lui Putin către români

Părintele regizor Ciprian Mega din Oradea s-a bucurat de un tur de forță la Moscova, grație ultimei sale producții cinematografice “21 de rubini.” Marele...

Blat PSD-PNL la alegerile locale din Maramureș

Coaliția PSD-PNL s-a rupt la București, însă în țară alianța merge „unsă” și un exemplu elocvent este situația din Maramureș. După arestarea edilului de...
Ultima oră
Pe aceeași temă