20.3 C
București
luni, 29 aprilie 2024
AcasăSpecialFraude cu fonduri europene la APIA

Fraude cu fonduri europene la APIA

Falsificau adeverințe pentru a încasa ilegal subvenții din bugetul Uniunii Europene.

Judecătorii Tribunalului Constanţa, la solicitarea procurorilor din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Constanța, au dispus măsura arestării preventive, în lipsă, pe o perioadă de 30 de zile de la data punerii în executare a mandatelor, a lui Iacobescu Adrian și Iacobescu Claudiu.

Primul este acuzat de fals material în înscrisuri oficiale, (cinci infracțiuni),  folosire de documente ori declaraţii false care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene, (trei infracțiuni),  înşelăciune, (trei infracțiuni), constituire a unui grup infracțional organizat, iar cel de-al doilea de complicitate la folosirea de documente ori declaraţii false care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene, (trei infracţiuni), complicitate la înşelăciune, (trei infracţiuni) și constituire a unui grup infracțional organizat.

Care sunt acuzațiile

Potrivit procurorilor, în cursul anului 2012, cei doi inculpați împreună cu inculpatul Ionescu Răzvan Alexandru, consilier superior în cadrul APIA – Centrul judeţean Constanţa (aflat în stare de arest preventiv în aceeași cauză), au constituit un grup infracțional organizat cu scopul comiterii mai multor infracțiuni îndreptate împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene, dar și de înșelăciune.
Astfel, inculpații Iacobescu Adrian și Iacobescu Claudiu aveau sarcina de a racola persoane cu statut social modest care să fie folosite pentru formularea cererilor unice de plată, de a falsifica adeverințele din care să rezulte că aceste persoane exploatau teren în județul Constanța, dar și de a retrage sumele de bani plătite în contul acestora.
În realitate, presupuşii fermieri erau persoane fără adăpost, provenite din centrele de plasament, racolate şi folosite de funcţionarul respectiv numai pentru a obţine ilegal fonduri, pe baza unor documente falsificate, în numele persoanelor res­pective, acte ce atestau că aceştia deţineau şi lucrau terenuri agricole.

IMPLICARE. Consilierul APIA atesta documentele

Inculpatul Ionescu Răzvan Alexandru a întocmit cererile unice pe suprafață, pe care apoi le-a înregistrat ulterior la instituția unde lucra și a atestat că aceste documente, corespund realității, contribuind astfel în mod esențial la efectuarea plăților de către APIA – Centrul Județean Constanța.

„Toată această schemă elaborată a fost de natură să asigure succesul operațiunii frauduloase, păgubitoare pentru bugetul general al Uniunii Europene dar și pentru bugetul de stat, dar și să diminueze descoperirea ei și tragerea la răspundere penală a autorilor”, spun procurorii.

Cele mai citite

Joe Biden, discuție telefonică cu Benjamin Netanyahu

Preşedintele american Joe Biden a discutat duminică la telefon cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, prilej cu care şi-a reafirmat angajamentul ferm faţă de securitatea...

Premierul spaniol Pedro Sanchez nu demisionează

Premierul spaniol Pedro Sanchez a anunțat că nu demisionează din funcția de premier. Anunțul vine după o pauză de câteva zile. Prim-ministrul spaniol Pedro...

Legea „păcănelelor” care interzice sălile de jocuri de noroc în localităţile mici, a intrat în vigoare

Legea „păcănelelor” care interzice sălile de jocuri de noroc în localităţile mici, a intrat în vigoare de astăzi. Legea, care modifică o ordonanţă de...
Ultima oră
Pe aceeași temă