17.7 C
București
marți, 30 aprilie 2024
AcasăSpecialGeneral american: Afganii au cerut raidul asupra spitalului din Kunduz. Reacția organizației...

General american: Afganii au cerut raidul asupra spitalului din Kunduz. Reacția organizației Medici fără Frontiere

UPDATE: Organizația Medici fără Frontiere a condamnat luni ”contradicțiile” din declarațiile SUA cu privire la bombardamentul american de vineri spre sâmbătă asupra spitalului asociației umanitare din Kunduz, potrivit Agerpres

”Declarațiile (Washingtonului) cu privire la atac se schimbă neîncetat. Mai întâi a fost o daună colaterală, apoi un tragic incident și acum ei încearcă să arunce responsabilitatea asupra guvernului afgan”, a reacționat indignat directorul general al organizației umanitare, Christopher Stokes, după afirmațiile generalului american John Campbell, șeful misiunii NATO în Afganistan.

Directorul organizației a subliniat că nimic nu poate justifica atacul. 

”Realitatea este că SUA au dat drumul la aceste bombe’, a mai declarat directorul organizației Medici fără Frontiere. ‘Nimic nu poate justifica un atac atât de îngrozitor”, a concluzionat Christopher Stokes, care a cerut duminică „o anchetă transparentă și independentă pentru a face lumină asupra acestei posibile crime de război”. 

————-

Generalul John Campbell, comandantul forţelor americane din Afganistan, a subliniat că autoritățile afgane au solicitat raidul aerian american asupra spitalului din Kunduz, un bombardament soldat cu 23 de morţi, potrivit Mediafax

“Forţele afgane au cerut un raid american asupra spitalului din Kunduz. Am aflat că, pe 3 octombrie, forţele afgane au semnalat că erau atacate de talibani şi au cerut susţinerea forţelor americane. Raidul aerian a fost efectuat cu un avion american AC-130.Transmitem cele mai profunde condoleanţe“, a explicat generalul american.

Citește și: Militarii afgani au cucerit de la talibani zone-cheie din oraşul Kunduz

Armata afgană este implicată în confruntări cu insurgenţii talibani în provincia Kunduz, situată în nord-estul Afganistanului.

Spitalul din Kunduz administrat de organizaţia Medici fără Frontiere, vizat de un raid aerian american soldat cu 23 morţi, era o bază a insurgenţilor talibani, a acuzat guvernatorul provincial, Hamdullah Danishi. “Spitalul administrat de organizaţia Medici fără Frontiere era o bază a rebelilor talibani, folosită pentru organizarea şi lansarea de atacuri”, a declarat Hamdullah Danishi, guvernatorul provinciei Kunduz, situată în nord-estul Afganistanului.

“Pot spune cu certitudine de sută la sută că spitalul era folosit de talibani. Spitalul are o curte mare, iar talibanii erau acolo. Am tolerat ceva vreme atacurile care erau lansate de acolo cu armament uşor şi greu, acum s-a ripostat”, afirmă Danishi.

Organizaţia Medici fără Frontiere a respins din nou, duminică, acuzaţiile privind prezenţa vreunui insurgent taliban în spital în momentul raidului aerian american, argumentând însă că, indiferent dacă ar fi fost rebeli în unitatea medicală, aceştia aveau statutul de pacienţi. “Toate porţile curţii spitalului erau închise; nu era nimeni altcineva în afară de membri ai personalului şi pacienţi. Este important să se ţină cont de faptul că, potrivit legislaţiei umanitare, orice persoană rănită tratată într-un spital este considerată pacient, deci personal noncombatant, indiferent de ce parte a luptat anterior”, a comunicat organizaţia umanitară internaţională.

De altfel, în urma incidentului, fundaţia Medici fără Frontiere a anunţat suspendarea activităţilor în oraşul Kunduz.

Cel puţin 23 de persoane au murit, iar alte 37 au fost rănite după ce aviaţia militară americană a bombardat, sâmbătă dimineaţă, un spital din oraşul afgan Kunduz administrat de organizaţia umanitară Medici fără Frontiere.

 

 

Cele mai citite
00:01:06

Indonezia: O nouă erupție a Muntelui Ruang și închiderea unui aeroport internațional învecinat

Muntele Ruang, un vulcan din nordul Indoneziei, a erupt de mai multe ori marți, conform Agenției de Vulcanologie a arhipelagului, provocând evacuări, închiderea unui...

Cutremur în Serbia, la granița cu România

Un cutremur cu magnitudinea 4,4 s-a produs în această dimineaţă, la ora locală 8:42, în Serbia, la graniţa cu România, potrivit informaţiilor publicate de...

Guvernul amână taxa pe lux până pe 30 aprilie

Marcel Boloș, ministrul Finanțelor susținut de PNL, a anunțat, la finalul ședinței de Guvern de marți, că termenul pentru impozitul de 0,5% pentru clădirile...
Ultima oră
Pe aceeași temă