20.9 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăSpecialGeneralul Girofar face victime colaterale

Generalul Girofar face victime colaterale

Declanșarea urmăririi penale a generalului Oprea pentru folosirea ilegală și nesimțită a coloanei oficiale este momentul în care soarta acestuia chiar este pecetluită. De­fi­nitiv. Este, totodată, un avertisment serios pentru alți amatori ai genului. Ni­ciun partid, oricât de la ananghie s-ar afla, nu va mai risca să defileze cu fan­toma penală a UNPR la braț prin parlament sau prin vreo campanie. Cazul Oprea-Girofar a făcut deja furori și nu va trece mult pâ­nă va ajunge în toate co­tloanele țării, acolo unde UNPR mai visa să împuște câteva voturi.

Informațiile oficiale oferite de DNA, unele apărute deja într-o formă sau alta în presă după moartea polițistului Gigină, sunt o mostră despre ce înseamnă abuzul în func­ție practicat de aleșii și numiții de toate soiurile, despre răspânditul sindrom „scroa­fa în copac“. Oprea a „realizat“ în zece luni 1.607 de misiuni, câte cinci pe zi, adică de trei ori mai multe decât pre­ședintele Iohannis. Misiunile beneficiau de coloană cu girofar, deși, explică procurorii DNA, doar șeful statului, primul ministru și președinții celor două Camere ale par­lamentului au dreptul la coloană oficială, res­tul miniștrilor, exclusiv în „situații de­o­sebite care impun deplasarea în regim de urgență“ (HG 1391/2006).

Ştim deja că urgența generalului în seara morții poli­țis­tului Gigină era către o cârciumioară pla­sată strategic în drumul spre casă, alte ur­gențe fiind „vizite particulare, sediile unor partide politice, restaurante, reve­nirea zilnică la locuința personală“ (co­municatul DNA). Măria sa Oprea traversa Bucureștiul vâjâind cu 120 km/h prin intersecțiile și bulevardele golite de ur­le­tul sirenelor și de sub­al­ter­nii cu epoleți, ca­re lucrau, ca ordonanțele, în schim­buri.

Mărirea și decăderea aces­tui personaj sinistru ar tre­bui să fie lecție de manual pentru orice lider căruia găr­găunii puterii i-au luat mințile. Nu mai departe de toamna lui 2014, Oprea făcea jocurile în parlament cu oastea lui de strân­sură, la picioarele lui bă­tând teme­nele mai marii partidelor și chiar ai țării, dacă ne gândim că însuși pre­ședintele co­cheta cu ideea de a-l pune premier în lo­cul lui Ponta. Evident, după ce generalul i-ar fi rupt tovărășește gâtul, așa ca între plagiatori. Pesediștii se gu­du­rau oferindu-i locuri pe liste, liberalii îl gâ­dilau tandru la orgoliu, vedete pensionare se înghesuiau în UNPR cu gândul la un loc tihnit și în­destulat în parlament. Țara toa­tă, nu doar marile bulevarde, i se așter­neau în față.

 O săptămână i-a luat lui Oprea să iasă cu o declarație dupa moartea polițistului, acum însă, când DNA a cerut avizul par­lamentului pentru începerea urmăririi pe­nale, i-au trebuit doar câteva ore ca să ne spună că e nevinovat, a respectat legea și, cum altfel?, e o „victimă colaterală în lup­tele pentru putere“. Tot o victimă cola­te­rală se consideră probabil și procurorul ge­neral, Tiberiu Nițu, căzut în groapa lui Oprea împreună cu întreaga coloană ofi­cială la care nu avea dreptul, dar pentru care a semnat un protocol cu jupânul de la Interne. Prostie, sfidare, orice e posibil în cazul acestui procuror ajuns șef în ur­ma trocului Băsescu-Ponta.

Situația e de un ridicol superb: până să ajungă și el să dea cu subsemnatul la DNA pentru com­pli­citate la abuz în serviciu și foloase ne­cu­venite, Nițu a trebuit să se abțină să trans­mită parlamentului solicitarea DNA care îl viza pe Oprea. Prim-adjunctul Bogdan Li­cu, a cărui teză de doctorat e sub sus­pi­ciune de plagiat, ca și a conducătorului său de doctorat, însuși Gabriel Oprea, a tre­buit să se recuze și el. Până să se ajungă la portar, în final a semnat Codruț Olaru, ce­­lălalt prim-adjunct. Minunat, ce să spun, după un prim-ministru și o șefă DIICOT urmăriți penal și trimiși în ju­decată, nu lipsește decât însuși procurorul general din panoplie.

Nu sunt convinsă că politicienii au pri­ce­put morala girofarului și că vor înceta să abuzeze de beneficiile oferite de funcție, că vor încerca să tragă perdeaua și să-și mai pună poftele în cui. Ar trebui s-o fa­că, măcar de frica DNA, dacă nu de cea a alegătorului. Ar fi un început bun pentru niscaiva anchete ale procurorilor. Mă gân­desc, de exemplu, la cele peste două mi­li­oa­ne de lei cheltuite în 2015 de par­la­men­tari pe deplasări în străinătate – SUA, Me­xic, Japonia -, fără a depune și do­cu­men­tele justificative, așa cum cere legea. Sau la mașinile de serviciu folosite pentru târ­guieli, dus copiii la școală, luat ne­ves­tele de la birou sau amantele de la stilist. Cea mai bună dovadă că aleșii func­țio­nează doar după zicala „frica păzește bos­tă­nă­ria“ este angajarea neamurilor la pro­priul birou parlamentar.

Ați văzut în ce declin e fenomenul de când i-a luat ANI în vizor pe cei din trecutele legislaturi? Sigur, mul­te portițe rămân încă deschise, iar in­ven­tivitatea în potlogării e infinită, dar parcă nici viața lor nu mai e chiar așa simplă. Măr­turisesc că în dosarele procurorilor fas­cinante mi se par metodele pe care co­rup­ții le născocesc: șpaga în cimitire, tablouri în pereți, plicuri vârâte sub patrafir, genți lăsate prin parcari, muncă, nu glumă. Spre oroarea demnitarilor, iată că și co­loana oficială, cine ar fi crezut una ca as­ta? devine „folos necuvenit“.

Votul în parlament pentru încuviințarea (sau nu) a urmăririi penale a generalului cu girofar va arăta cât impact a avut întâmplarea. Cred că vor vota cu toții afirmativ, fie şi din simplul motiv că susținerea lui Oprea e echivalentă cu sinuciderea politică.

 

Acest comentariu a apărut în revista 22

Cele mai citite

Cetățenii UE consideră dezastrele naturale o amenințare mai mare decât un eventual război

Cetățenii din mai multe țări membre UE consideră că dezastrele naturale legate de climă reprezintă o amenințare mai mare decât un eventual război. Acest punct...

Regele Charles, un an de la încoronare. Aniversare fără fast

Pe data de 6 mai se împlinește un an de la încornarea regelui Charles. Însă nu va fi o zi cu fast pentru Regele...

VIDEO. Tragedie în a doua zi de Paște. O casă a luat foc, după ce a fost lovită de un trăsnet

Pompierii militari au intervenit în a doua zi de Paște pentru a stinge un incendiu care a izbucnit la o casă din municipiul Baia...
Ultima oră
Pe aceeași temă